E clar acum pe CINE ataca Băsescu și CINE l-a lichidat! Legătura cu celebrul Plahotniuc

in Polemici, controverse

Traian Băsescu a uimit jurnaliștii săptămîna trecută cu intervenții extrem de puternice la Strasbourg, care afectau direct cele mai mari interese ale SUA – bazele și afacerile militare.

Acum începe să fie clară o ipoteză de lucru: Băsescu a primit informații despre cine i-a creat dosarul, cine a venit cu datele… pe care nimeni nu le-a văzut timp de 30 de ani!

Cazul lui Băsescu seamănă teribil cu cel al lui Vladimir Plahotniuc. Amîndoi, personaje care au fost susținute de americani, dar care au încercat să fie un fel de arbitri ai jocului est-vest, să fie ei cei care decid cît, cum și ce își pot permite americanii în România, respectiv, în Moldova. Da, Traian Băsescu a spus întotdeauna că nu are vreo legătură cu oligarhul de peste Prut, că e ,,singurul lider politic care a refuzat să îl întîlnească pe Plahotniuc”. Și totuși…

Președintele LARICS (Laboratorul de Analiză a Războiului Informațional și Comunicații Strategice), Dan Dungaciu, deci primul specialist al țării în ,,războiul informațional”, a afirmat că ,,partidul al cărui preşedinte onorific este Băsescu ar fi «partid marionetă» inventat de Plahotniuc pentru a rupe din voturile unioniştilor, iar declaraţiile de unire semnate de peste 150 de consilii locale din Republica Moldova ar fi «manipulare»”, consemna G4Media, publicația apropiată de Klaus Iohannis și de americani. Ba chiar articolul este semnat de Dan Tapalagă…

Reacția lui Băsescu a fost fulminantă – l-a numit pe cel care apără România de ,,războiul informațional” și se bate cu tot ce apare în Rusia… ,,analistul moscovit Dan Dungaciu” și i s-a adresat cu ,,dragă conservă moscovită”! Asta se întîmpla în primăvara anului trecut, cînd Băsescu îl întreba pe directorul Laboratorului de Analiză a Războiului Informațional și Comunicații Strategice: ,,Cît a costat analiza ta, transmisă presei din Republica Moldova?”. Ce știe oare Băsescu – și ce știe oare Dan Dungaciu? Oare de ce nu-și varsă ei sacii, doar sînt patrioți, nu? Mai zice ceva Băsescu despre Dungaciu: ,,stăpînii tăi au mîncat din mîna lui”. Cine sînt stăpînii lui Dungaciu, Traian Băsescu?

Interesant este că anul acesta, în plin război politic la Chișinău, fostul consilier pe probleme speciale al lui Băsescu, Iulian Chifu, mare atacator al Rusiei și director al unui institut fantomă ,,de prevenire a conflictelor”, ei bine, dădea declarații în presa din Moldova, pe care observatori de la București le includeau în… susținere pentru Plahotniuc. ,,Iulian Chifu, fost consilier prezidențial în mandatul lui Traian Băsescu, se poziționează în tabăra oligarhului Plahotniuc, în cadrul conflictului major de la Chișinău” – scria Aktual24.ro, un site apropiat de Puterea de la București.

Un alt apropiat al lui Băsescu, Cristian Hrițuc, fost consilier de stat numit de Traian Băsescu, aprecia discursul ținut de Vlad Plahotniuc la New York, în 2017, declarîndu-l ,,parte a unei strategii de comunicare și a unui lobby desfășurat de către Republica Moldova în Occident”.

,,Chiar dacă în Moldova este un act de blasfemie să îl lauzi pe Plahoniuc, trebuie să dăm Cesarului ce e al Cesarului și să îl felicităm pe acesta”, spunea Hrițuc pe 13 iulie 2017.

În schimb, anul acesta, Traian Băsescu dădea o explicație interesantă despre Plahotniuc și felul în care l-a văzut la… Departamentul de Stat: ,,L-am văzut în poze la Departamentul de Stat al SUA. Nu numai. Plahotniuc, deşi toţi ştiau că e corupt şi avar, a fost o speranţă, cînd, într-un moment de criză politică, a cumpărat suficienţi parlamentari cu care a desemnat şi preşedintele, pe Nicolae Timofti, a desemnat şi premierul. Atunci a fost primit şi la Departamentul de Stat, şi la Bruxelles. El a fost văzut ca o soluţie pentru R. Moldova pînă s-au dumirit cine este”.

Sînt mai bine de trei ani de cînd Plahotniuc nu mai este primit nicăieri în Occident, spunea Băsescu în iunie anul acesta – deși cu mai puțin de doi ani în urmă oligarhul conferenția la New York, și ex-consilierul lui Băsescu îl lăuda!

Dar, citiți încă o dată esențialul: ,,toţi ştiau că e corupt şi avar, a fost o speranţă cînd, într-un moment de criză politică, a cumpărat suficienţi parlamentari cu care a desemnat şi preşedintele, și premierul, atunci a fost primit şi la Departamentul de Stat, şi la Bruxelles”. Deci, prin această declarație, Băsescu a dat și măsura, și proba ticăloșiei SUA și UE – cînd apare unul care cumpără tot, președinte și premier, e bun, e o ,,speranță”, și e primit în cancelariile Estului.

Vă mai miră că vor americanii să-l lichideze?

Revin și la afirmația pe care am făcut-o acum cîteva luni, cînd FBI năvălise peste Elena Udrea: dacă la Deveselu Serviciile americane au cheltuit sume uriașe pe care le-au ,,pierdut” din socoteli? Mai ales că au folosit firme care fuseseră implicate în scandaluri – iar în privința acordării lucrărilor… să fim serioși!

De fapt, Elena știe – dar nu cît știe Traian! Or, Băsescu a jucat în lesă, a amenințat – iar acum vine execuția! Pînă la urmă, axa Washington-București… poți să te mai și înțepi în ea, nu?…  Iar ,,Antena 3 e aici?” – e partener CNN în România! Și Dan Voiculescu nu uită și nu iartă! Iar acum e clar –  conflictul lui Băsescu cu grupuri de putere din SUA a ajuns la… explozie.

Sigur, asta nu înseamnă că SUA trec de partea PSD – adică Băsescu îi urmează lui Dragnea, Miron Mitrea, Hrebenciuc și Adrian Năstase, totuși. Toți băieți deștepți, care nu au știut că partenerul ne vrea mai proști.

Și încă o întrebare: nu cumva cineva are interesul să-l compromită pe Băsescu, nu cumva e începutul unei acțiuni de deconspirare a unor ofițeri acoperiți ai Serviciilor române de atunci? Așa se lucrează – cu  compromiterea celui mai reprezentativ dintr-o operațiune, apoi se trece la restul echipei și la obiectiv. Probabil că rolul CNSAS-ului aici e doar unul ingrat, nu cred că au vreo vină, odată ce actele au apărut, și-au făcut datoria. Dar pe un ,,culoar” s-a pus în mișcare o mașinărie – poate fi vorba doar de capul lui Băsescu, sau poate fi mai mult – așa cum spuneam, o operațiune specială, o echipă. Deci, întrebarea este: ,,Cine are interesul să deconspire ofițeri acoperiți din trecut?”.

Răspunsul vine tot din trecut; România are episoade interesante în penetrarea Serviciilor occidentale – or, în cadrului unui parteneriat, dacă ar ieși un scandal bine gîndit, ar duce la justificarea unor pretenții și mai mari ale aliaților – sau, poate fi o sperietoare pentru alți acoperiți.

Cert, Băsescu era mult prea important în angrenajul informațiilor militare ca să fie un colaborator al Securității. Jocul e foarte interesant, Băsescu e încolțit, dar e încă un adversar periculos pentru cine îl provoacă. Mă întreb, în final: de ce fostul său coleg, Ionescu, cel care știe enorm de mult despre trecutul informativ al lui Băsescu, nu a avut nici o reacție după decizia CAB?

DRAGOȘ DUMITRIU

Păreri și opinii