Ecaterina cea Mare – împărăteasa germană care a adus măreţie Rusiei (2)

in Lecturi la lumina ceaiului

Curînd, ţarul a început să o înşele pe Ecaterina cu orice femeie care îi apărea prin peajmă. În loc să facă scene de gelozie sau să se declare scandalizată de această realitate, Ecaterina s-a decis să-i răspundă cu aceeaşi monedă, ajungînd ca, pe parcursul întregii sale vieţi, să aibă zeci de amanţi. Istoricii şi biografii ruşi nu ştiu nici astăzi cu siguranţă dacă ţarul Peter era într-adevăr tatăl biologic al prinţilor Paul şi Anna, cu atît mai mult cu cît în primii 5 ani de mariaj Ecaterina nu rămăsese însărcinată, iar gurile rele spuneau că ţarul era steril.
Ambiţie, libertinaj şi patriotism
Unul dintre bărbaţii pentru care ţarina a făcut o pasiune arzătoare a fost Serghei Saltikov (1726–1765), nimeni altul decît şambelanul propriului ei fiu. Acesta era deja celebru ca un crai rîvnit de multe femei de la Curte, cucerind, în cele din urmă, şi dragostea Ecaterinei. Conform unor istorici, împărăteasa fusese sfătuită de consilierii săi de taină să facă un copil cu Saltikov, iar prinţul Paul, cel care, după moartea Ecaterinei, a devenit împăratul Paul I, ar fi fost copilul şambelanului. Cronicarii ruşi afirmă că alţi doi amanţi ai Ecaterinei, Grigori Orlov (1734-1783) şi Stanislaw August Poniatowski (1732 -1798) i-au mai făcut acesteia doi copii, un băiat şi o fată, fapt niciodată recunoscut public de ţarină. Între toţi aceşti amanţi din familii nobiliare şi cu cariere politice deosebite (Poniatowski a devenit rege al Poloniei în anul 1764), nici unul nu s-a folosit de relaţiile intime cu împărăteasa pentru a se implica în politica statului. Cu o singură excepţie: amiralul Grigori Potemkin (1739-1791), marea iubire a Ecaterinei, cel care, conform unor istorici, în cele din urmă s-a căsătorit, în secret, cu ţarina. Ultimul amant al acestei nonconformiste şi ambiţioase împărătese a fost tînărul şi excentricul Platon Zubov (1767-1822). Fire generoasă şi romantică, Ecaterina cea Mare a avut grijă de toţi amanţii săi, dăruindu-le atît proprietăţi şi pămînturi, cît şi titluri nobiliare…
Cu toate că apetitul sexual a fost un aspect definitoriu al personalităţii sale, Ecaterina nu a permis ca viaţa amoroasă să-i domine ascensiunea politică şi setea de putere. Cititoare împătimită, împărăteasa parcurgea, încă din copilărie, orice carte-i cădea în mînă. Curînd, a început să fie interesată de filozofie, politică şi istorie, autorii săi preferaţi fiind Denis Diderot şi Voltaire (François-Marie Arouet). Ecaterina cea Mare vorbea fluent germana, franceza şi rusa.
A fost atrasă de cultura şi civilizaţia rusă, pe care a îndrăgit-o mult. Cel mai literat şi cult dintre suveranii Rusiei, Ecaterina a patronat şi sponsorizat, cu generozitate, artele frumoase şi viaţa culturală din imperiul său. O adevărată Mecena cu rochie şi sceptru, Ecaterina a stipendiat şi apariţia primelor jurnale de satiră şi umor, precum şi teatrele de comedie. Pasionată de călătorii, împărăteasa nu s-a sfiit să exploreze cele mai îndepărtate ţinuturi ale întinsului său imperiu. Cu toate că era de neam german şi primise în copilărie o rigidă educaţie luterană, împărăteasa s-a dovedit a fi o ferventă adeptă a religiei Ortodoxe, precum şi o apărătoare a instituţiilor statului rus.
Născută cu un pronunţat simţ politic şi diplomatic, împărăteasa s-a străduit toată viaţa să promoveze prietenia şi buna înţelegere între familiile rivale de la Curte.
Împărăteasa care se trezea în fiecare zi la ora 5 dimineaţa (1)
Ecaterina s-a implicat simultan în diverse direcţii de acţiune. Fire extrem de muncitoare şi conştiincioasă, se trezea în fiecare zi la ora 5 dimineaţa şi lucra la rezolvarea diverselor probleme administrative. În primii ani de domnie, împărăteasa avea planuri mari în ceea ce privea politica internă şi externă a Rusiei, dar a preferat ca, în primul rînd, să-şi întărească poziţia. Cum existau destui oameni influenţi care nu vedeau cu ochi buni ascensiunea ei şi a fiului său, Paul, împărăteasa a înţeles rapid că fără sprijinul total al clasei nobiliare şi al armatei, putea fi detronată în cîţiva ani.

(va urma)
Descopera.ro

COMENTARII DE LA CITITORI