Ecaterina Szabo

in Lecturi la lumina ceaiului

Ecaterina Szabó (n. 22 ianuarie 1968, Zagon, judeţul Covasna) este o antrenoare şi o gimnastă română de de talie mondială, actualmente retrasă din activitatea competiţională, multiplu medaliată la Jocurile Olimpice de Vară din 1984 (Los Angeles, SUA). Kati, aşa cum era numită de colege,
i-a avut ca primi antrenori pe Marta şi Bela Karoly, iar ulterior pe Adrian Goreac, Adrian Stan şi Maria Cosma, la Centrul Naţional de la Deva. Deşi cea mai notabilă este medalia de argint cucerită la Jocurile Olimpice de Vară din 1984 (Los Angeles, SUA), după un duel memorabil cu Mary Lou Retton din SUA, Kati a cîştigat medaliile de aur în toate finalele în care s-a calificat, sărituri, sol şi bîrnă, la egalitate cu colega sa de echipă, Simona Păucă.
Munca sa este încununată din nou de success în 1987. Kati a condus echipa României la cucerirea celui de-al 2-lea titlu mondial pe echipe la Campionatele Mondiale de Gimnastică din 1987 (Rotterdam, Olanda), învingînd reprezentativa Uniunii Sovietice pentru a doua oară în istoria acestei competiţii.
După participarea la Campionatele Mondiale din 1987, Kati se retrage din activitatea competiţională. În iunie 1991, Kati se căsătoreşte cu Cristian Tamas, fost membru al echipei de caiac a României şi împreună au doi băieţi: Lorenzo şi Zeno. În 1992 părăsesc România şi se stabilesc în Franţa, unde Kati este antrenoare la un mic club din localitate. În 2000 este inclusă în International Gymnastic Hall of Fame.

COMENTARII DE LA CITITORI