Elena Cîrstea

in Lecturi la lumina ceaiului

Elena Cîrstea se numără printre cei mai mari interpreţi ai ţării noastre. Născută în data de 26 februarie 1962, în localitatea Agnita din judeţul Sibiu, Elena Cîrstea se numără printre cei mai mari interpreţi, textieri şi compozitori ai muzicii uşoare româneşti. Absolventă a liceului de artă din Sibiu, Elena Cîrstea a devenit solistă într-un grup consolidat împreună cu Ioan Gyuri Pascu, intitulat „Trandafiri Negri“. În perioada 1982-1986, Elena Cîrstea devine solistă în formaţiile lui Cornel Verban şi Alexandru Wilmany. Un vestit turneu în Emiratele Unite a reuşit să o facă cunoscută atît în ţară, cît şi peste hotare. Imediat după anul 1989, Elena Cîrstea a participat la numeroase turnee în Statele Unite, Canada, Anglia sau Germania. Pe lîngă aptitudinile sale muzicale aceasta devine şi un cunoscut poet, editînd volumul „Poezele pentru Vipi“. Începînd cu anul 1999, Elena Cîrstea devine fondatorul şi, în acelaşi timp, preşedintele de onoare al Sindicatului Interpreţilor şi Compozitorilor Liberi Profesionişti, luptînd astfel pentru drepturile artiştilor consacraţi ai ţării şi pentru recunoaşterea meritelor. De-a lungul vieţii, Elena Cîrstea cîştigă numeroase premii. În anul 1983 îi este marcat debutul său în interpretarea muzicală prin cîştigarea premiului publicului la festivalul Melodii 83. Piesa cu care a cîştigat acest premiu a fost „Ochii tăi”.
Ocupă locul I la mai multe festivaluri, printre care amintim festivalul din Turcia – Izmir, Irlanda – Coven, Lituania – Vilnius.
În anul 2004, Elena Cîrstea este premiată cu Ordinul Meritul Cultural în grad de Cavaler la categoria Muzică de către preşedintele statului, Ion Iliescu.

COMENTARII DE LA CITITORI