Elixirul tinereţii, un miracol „made in Romania“

in Lecturi la lumina ceaiului

Aşa cum, atunci cînd spui Paris te gîndeşti la Turnul Eiffel, iar cînd spui Moscova te gîndeşti la Kremlin, multă vreme străinii asociau numele ţării noastre cu cuvîntul magic Gerovital. N-am greşit cînd l-am numit magic, pentru că puţini ştiau ce înseamnă Gerovital, dar mulţi erau convinşi că, venind în România, au şanse, dacă nu să întinerească, măcar să nu îmbătrînească la fel de rapid ca toţi ceilalţi. România ajunsese magnetul care atrăgea oamenii de vîrsta a treia şi chiar a doua, care descopereau cum trece vremea peste ei şi ar fi plătit regeşte pe cineva care să oprească timpul.

De unde a început totul

De multe ori, totul începe de la un om cu idei şi cu şanse în faţă. Omul nostru a fost doctoriţa Ana Aslan, născută în 1897, la Brăila, hotărîtă să se facă aviatoare şi răzgîndită între timp, înscriindu-se la Facultatea de Medicină, împotriva voinţei mamei sale. Era orfană de tată. Terminîndu-şi facultatea, doctoriţa Ana Aslan începe să lucreze în clinicile din Bucureşti şi Timişoara, alături de cele mai de seamă somităţi ale timpului, ajungînd, în 1949, şef de secţie la Institutul de Endocrinologie din Bucureşti. Era un an greu, ţara era ocupată de trupele sovietice, alimentele se obţineau cu cartelă, rănile războiului nu se vindecaseră, iar spitalele n-aveau cele trebuitoare. Doctoriţa Aslan s-a apucat să facă cercetări ştiinţifice la un azil de bătrîni, evidenţiind acolo importanţa procainei în ameliorarea tulburărilor distrofice legate de vîrstă. Poate întîmplarea a făcut ca autorităţile de atunci să fi acordat atenţie rezultatelor obţinute de ea şi comunicate deja Academiei Române. A reuşit să le convingă asupra necesităţii înfiinţării unei autorităţi specializate, care să se ocupe cu continuarea cercetărilor. Aşa se face că, în 1952, a apărut în România – pentru prima oară în lume – un Institut Naţional de Geriatrie şi Gerontologie. Acolo a lansat ea noul produsul Gerovital H3, brevetat ulterior în 30 de ţări.

 

Faima mondială a tratamentului românesc

Faima tratamentului, aplicată cu faimosul produs al institutului din Bucureşti, s-a răspîndit cu viteza fulgerului în întreaga lume. Personalităţi de seamă ale lumii au început să caute România pe hartă şi să-şi pregătească banii pentru un tratament costisitor. Numărul somităţilor care au vizitat ţara noastră ca să beneficieze de tratamentul doctoriţei Aslan este impresionant. Numai cu titlu de exemplu, merită amintiţi: preşedintele iugoslav Iosif Broz Tito, preşedintele Franţei Charles de Gaulle, liderul URSS, Nikita Hruşciov, preşedintele SUA, J.F. Kennedy, primul-ministru al Indiei, Indira Gandhi, soţia preşedintelui filipinez Imelda Marcos, diva de cinema Marlene Dietrich, cancelarul german Konrad Adenauer, actorii Charlie Chaplin şi Kirk Douglas, pictorul Salvador Dali şi foarte mulţi alţii. Secretomania specifică perioadei comuniste a făcut ca presa vremii să nu informeze populaţia despre asemenea evenimente, deşi ar fi trebuit să constituie o mîndrie naţională şi aduceau statului venituri substanţiale în valută. Tot secretomania a determinat autorităţile să treacă sub tăcere faptul că de tratamentele de la Institutul Naţional de Geriatrie şi Gerontologie au beneficiat, de asemenea, soţii Ceauşescu, amîndoi. Gratis, bineînţeles.

 

Gloria şi urmarea gloriei

Doctoriţa Ana Aslan s-a bucurat de o preţuire internaţioală, poate ca nici un alt om de ştiinţă din România. În ţară, i s-au acordat premiile şi medaliile specifice vremii. În străinătate, s-a bucurat de numeroase distincţii, printre care: Meritto della Republica Italiana, Cavaler al noii Europe – Italia, Cavaler al Ordinului de Malta – Franţa, Comandor al Ordinului  Nassau – Olanda, dama di Collare del Santo Graal – Franţa, Citizenship International Award – Filipine, premiul şi Medalia Leon Bernard decernate de OMS, premiul Fundaţiei Franzheim Buckminster Fuller Synergy Trust. Ea însăşi, tratată cu propria medicaţie, a trăit pînă la vîrsta de 91 de ani, lucidă şi conştientă pînă în ultima clipă. Dar ultima clipă este inevitabilă. Ana Aslan a murit pe 19 mai 1988.

VICTOR PIŢIGOI

COMENTARII DE LA CITITORI