Entorsa gleznei

in Sfatul medicului

Dr. Tarek Nazer este medic ortoped cu experienţă de cinci ani în unele dintre cele mai mari spitale din Anglia şi vicepreşedinte al Asociaţiei de Sănătate la nivel european.

Este o leziune traumatică a gleznei produsă printr-o mişcare forţată peste limitele fiziologice, care determină leziuni ale capsulei articulare, ale ligamentelor şi uneori ale cartilajului articular. Este una dintre cele mai frecvente entorse întîlnite.
Entorsele pot fi împărţite în 3 grade:
* gradul I – atunci cînd este o mică întindere a ligamentelor, însoţită de edem local şi fără rupturi de părţi moi.
* gradul II – se produce o întindere mai puternică sau ruperea parţială a ligamentelor, cu apariţia edemului şi echimozei locale şi durere la atingerea zonei afectate.
* gradul III – este caracterizat prin ruperea completă a ligamentelor cu edem şi echimoze avansate şi imposibilitatea de sprijin pe membrul afectat şi durere fără a atinge zona respectivă.
Primul simptom este durerea, apoi începe să apară edemul, urmat de apariţia echimozelor şi imposibilitatea de a merge normal cu membrul respectiv; de asemenea, se poate auzi o pocnitură şi senzaţie de amorţeală în cazuri de entorse avansate.
Medicul va efectua o anamneză atentă şi va examina palpînd zona afectată pentru a stabili gravitatea leziunii. De asemnea, se vor efectua examene imagistice precum radiografii, ecografie şi examen de rezonanţă magnetică pentru a vizualiza mai bine leziunile ligamentare.
Tratamentul
În funcţie de gradul de afecţiune diferă şi metodele de tratament. În gradul I va fi suficientă purtarea unei feşe elastice, repaus parţial şi poziţia proclivă a piciorului, tratament antialgic şi antiinflamator local şi oral timp de 10 zile.
În cazurile mai avansate este necesară imobilizarea gleznei în atelă gipsată pe o perioadă de 7-10 zile, pentru a grăbi vindecarea protejînd ţesuturile de mişcări, astfel reducînd inflamaţia.
În cazurile grave, unde există şi instabilitate articulară datorită rupturii grave a ligamentelor ce susţin glezna, este necesar tratamentul chirurgical, ce constă în sutura sau reconstrucţia ligamentelor afectate.
Nu neglijaţi orice tip de leziune/ entorsă a gleznei şi prezentaţi-vă mereu la un consult pentru o evaluare şi un examen local de specialitate.
www.artroscopiedegenunchi.ro

COMENTARII DE LA CITITORI