Erori din greşală (sic!)

in Lecturi la lumina ceaiului

Motto: „Unii face o carte din Sfintele Scripturi…”

 

Aceasta a fost afirmaţia lui Gigi Becali, reluată de România TV, într-o emisiune din 2014. Că de, era să se lase el la atîţia veleitari care scriu cărţi? „Românul e născut poet”, zicea, acum mai bine de un veac şi jumătate, „regele poeziei”, „bardul din Mirceşti”, Vasile Alecsandri. De ce vorba entuziastă a autorului „Pastelurilor” n-ar fi valabilă şi astăzi?! Aşa că mulţi ,,şi-au suflecat mînecile”, cum se exprima Marin Preda, şi s-au apucat să scrie. Bineînţeles, fără talent şi fără cunoaşterea Limbii Române. Politicienii s-au avîntat, şi ei, în lupta nobilă de a deveni scriitori, autori de opuri publicate. Aşa a făcut şi Adrian Năstase, care este, într-adevăr, un om pregătit, profesor universitar. A scris mai multe cărţi în puşcărie, fiind un specialist în domeniul său, pentru acest fapt scăzîndu-i-se din zilele de detenţie. La fel a procedat şi marele cunoscător al graiului sfînt al „Mioriţei” şi-al lui Eminescu, preşedintele ales al României – cam pe nemeritat, sau pe nedrept -, scriind „Pas cu pas”. Ce titlu sugestiv! Ce mare succes de public! Ce entuziasm la boborul prostit, care a dat buzna să-i citească opul!

C-aşa e românii, unii inconştienţi, ipocriţi şi linguşitori. Ei nici nu ştiu, sau nu vor să ştie cine se va urca pe tronul lui Cuza şi-al lui Ferdinand. Un individ care a făcut trafic de copii, care este acuzat (suspect) de matrapazlîcuri cinstite cu retrocedări de case şi care n-a putut şi nu poate să justifice cele 6 vile dobîndite din meditaţii. Ce bătaie de joc la adresa românilor! Se vede şi din avion, pentru cine are ochi de văzut şi urechi de auzit. Numai că unii conaţionali de-ai noştri sînt pur şi simplu orbi. I-a apucat, subit, dragostea de ex-primarul de la Sibiu. El e nădejdea. Domnul care i-a luat locul lui Băsescu pare a fi destul de penal, luîndu-i locul unui alt penal, veros, ce ne-a făcut un pustiu de bine timp de 10 ani, ca să trăim bine. Nu e de mirare că s-a apucat să scrie. Oamenii ar vrea să ştie, însă, cum i-a păcălit românul sadea Klaus Iohannis, cum a luptat el, pas cu pas, să ajungă şef la Cotroceni. Asta i-ar interesa. Şi-atunci, cum să nu se-apuce şi nea Jiji de scris, care oricum este mai român decît nea Traian, sau nea Klaus, şi zace, săracul, la pîrnaie, nevinovat? Că pe lîngă ce-au furat cei amintiţi, Becali e mieluşel. Că tot îi plac lui oiţele. Iar dezacordul rostit, cu nonşalanţă, e un fleac. După cum se exprima, rînjind sardonic, cînd cîştigase, prin fraudă, alegerile din 2009, Matrozul. Vă amintiţi celebrul aforism copiat dintr-un film al regretatului actor şi regizor Sergiu Nicolaescu:

„- Un fleac! I-am ciuruit!”.

Să-l scuzăm pe Gigi Becali că vrea, şi el, să fie scriitor. Românul e născut scriitor, chiar dacă nu ştie româneşte, n’aşa, vorba bunului român, răposatul Silviu Brucan. Iar personajele de care vorbim sînt, din nefericire, adevărate erori din greşală (sic!) ale vieţii, catapultate de un destin nefericit.

GEORGE MILITARU

COMENTARII DE LA CITITORI