Este 666 „Cifra Diavolului“?

in Lecturi la lumina ceaiului

În unele ediţii ale Noului Testament, „Numărul Fiarei“ apare ca fiind 616. Ştim, cu toţii, care sînt semnificaţiile atribuite de-a lungul timpului numărului 666. În Noul Testament, se face referire la el ca fiind ,,Cifra Diavolului“, iar din epoca modernă a început să fie cunoscut drept ,,Numărul Antichristului“. Totuşi, ce îi face pe oameni să creadă că această cifră ar putea fi malefică? Cînd şi unde a apărut această convingere? Răspunsurile ni le dau specialiştii în numerologie. Experţii de la Numberphile susţin că cifra 666 nu are proprietăţi matematice remarcabile, însă, dacă facem o incursiune în Istorie, putem afla detalii fascinante referitoare la modul în care Biblia a fost scrisă iniţial. Din cîte se pare, cea mai evidentă dovadă este prezenţa numărului în Cartea Apocalipsei. Aici, numărul este utilizat ca şi cod, într-un mod destul de evident.
Textul Cărţii Apocalipsei a fost redactat, iniţial, în limba greacă veche. În aceste texte, numerele sînt scrise sub forma literelor, la fel cum se întîmplă şi în cazul celeilalte limbi principale în care a fost scrisă Biblia, cea ebraică. Pentru un număr mic, primele litere ale alfabetului grecesc, alfa, beta şi gama, sînt echivalentele cifrelor arabe 1, 2 şi 3. Apoi, la fel ca şi în cazul cifrelor romane, atunci cînd sînt formate numere mari, cum ar fi 100, 1.000 sau 1.000.000, acestea sînt reprezentate prin propria lor combinaţie specială de litere. Prin urmare, înseamnă că fiecare cuvînt are o valoare numerică.
În capitolul 13 din Cartea Apocalipsei este menţionată următoarea frază: ,,Lăsaţi-l pe cel care înţelege să identifice semnificaţia numărului fiarei, căci el este, de fapt, numărul unui om. Numărul lui este 666“. Este aproape ca şi cum în text s-ar spune: am să-ţi dau o ghicitoare, tu trebuie să găseşti numărul Bestiei”. Prin urmare, ce se întîmplă dacă ,,traducem“ numărul 666 folosind alfabetul grecesc? Avînd în vedere ura populaţiei iudaice împotriva Imperiului Roman şi, în special, împotriva unuia dintre liderii săi, împăratul Nero, considerat a fi un om deosebit de rău, mulţi istorici au căutat referinţe în textul biblic pentru a studia trecutul omenirii. Examinînd textul original, vom vedea că, în acest pasaj, ,,literele“ 666 sînt, de fapt, scrise în ebraică. Dacă vom traduce semnificaţia acestora, vom afla că ele înseamnă ,,Neron Kesar“, adică ,,Nero Caesar“ sau împăratul roman Nero. ,,La acea vreme, nimeni nu se încumeta să menţioneze într-o carte că: Nero este sursa tuturor nenorocirilor“,
Faptul că cifra 666 nu are nici un fel de proprietate matematică remarcabilă nu este, în totalitate, adevărat, deoarece ea poate fi descrisă şi sub formă de număr triunghiular.

Alin Motogna

COMENTARII DE LA CITITORI