ESTE SPECIA UMANĂ CONTROLATĂ DE EXTRATEREŞTRI? (2)

in Lecturi la lumina ceaiului

Supermagia (1)

Această idee a superputerilor explică de ce iluzioniştii sînt capabili să genereze o atît de mare emoţie în rîndul publicului. Cei care le urmăresc numerele uimitoare încep să creadă că iluziile sînt, probabil, reale, deoarece vor să creadă că oamenii pot să-şi cultive astfel de puteri. În era modernă, în general, publicul a aplaudat asemenea trucuri, plin de admiraţie faţă de abilităţile magicianului, dar, de fiecare dată, a plecat convins că era vorba de îndemînare, şi nicidecum de magie reală. Însă, în ultima vreme, acest aspect nu mai este atît de sigur. Odată cu apariţia lui David Copperfield, în anii ‘80, magia de spectacol a căpătat un aspect cu totul diferit, debutînd, astfel, o nouă epocă a supermagiei, în care mulţi observatori au ajuns să fie convinşi că era vorba de capacităţi paranormale.

Copperfield a realizat multe numere absolut uimitoare – a trecut prin Marele Zid Chinezesc, a făcut Statuia Libertăţii să apară şi să dispară (hipnoză în massă?!) şi a levitat peste Marele Canion, toate aceste numere fiind prezentate în direct, în faţa unui imens public de televiziune. Iluzia Marelui Zid a fost deosebit de impresionantă, deoarece el a ajuns, într-adevăr, de cealaltă parte a zidului, în cîteva minute.

Ultimul superstar iluzionist, în tradiţia lui Copperfield, care a apărut pe scena publică, este Criss Angel. Acesta şi-a început cariera în 1998, la vîrsta de 21 de ani, cu un spectacol newyorkez, în afara scenei Broadway-ului, intitulat ,,Criss Angel Mindfreak”. A avut 600 de reprezentaţii. Ulterior, a trecut la televiziune, pe reţeaua de cablu A&E, cu o nouă versiune, extinsă, a spectacolului, păstrînd numele, premiera avînd loc în iulie 2005. Numerele lui Angel din Mindfreak depăşesc senzaţionalul. Ca şi Copperfield, după cîte s-ar părea, el posedă capacitatea de a levita, însă a dus acest fenomen pe „noi culmi“.

Într-o scenă înregistrată din toate unghiurile, la lumina zilei, în timp ce fanii săi strigau şi urlau dedesubt, Angel a plutit, fără nici un efort, de pe un acoperiş pe altul, cu braţele întinse şi străbătînd o distanţă de aproximativ 70 de metri. Apoi, într-un număr care a fost, probabil, cel mai important dintre cele realizate vreodată de un iluzionist, Angel, invocîndu-L pe Isus şi scoţînd strigăte guturale, s-a ridicat în aer, noaptea, de pe vîrful piramidei Hotelului Luxor, din Las Vegas, şi a rămas suspendat aproximativ 10 minute, dînd din braţe, în timp ce proiectoarele din vîrful hotelului luminau scena, un elicopter se afla în apropiere şi sute de spectatori uimiţi, cu sufletul la gură, priveau din stradă şi din alte hoteluri.

Însă, într-un număr pe care mulţi îl consideră realizarea sa supremă, probabil pentru că repetă o minune a lui Isus, Angel a mers pe apa unei piscine din Las Vegas, fiind înconjurat şi privit, de aproape, de înotători – o femeie a înotat chiar sub picioarele lui, în timp ce el păşea. Călcînd cu grijă, Angel şi-a scos pantofii în mijlocul piscinei, şi camera de luat vederi i-a arătat căzînd pe fundul apei, în timp ce el şi-a continuat drumul, în picioarele goale, pînă pe marginea cealaltă. Angel este cît se poate de nepretenţios cînd îşi realizează numerele cu spectatori de ocazie şi trecători întîmplători şi, după cîte se pare, nu foloseşte nici o recuzită.

Pe o porţiune deschisă de şosea din Pahrump, Nevada, Angel s-a apropiat, în viteză, de mulţime, în al său Lamborghini negru. În timp ce trecea prin faţa spectatorilor, asistenţii săi au pulverizat dioxid de carbon pe maşină, şi aceasta, pur şi simplu, s-a făcut nevăzută. Într-un magazin, a abordat o fetiţă, în vîrstă de 8 ani, şi i-a cerut voie mamei ei să lucreze cu ea. A îmbrăcat-o ca pe o femeie de 20 de ani şi, apoi, cum stăteau pe o masă, faţă în faţă, fetiţa s-a transformat într-o femeie de 20 de ani. Ulterior, ea a luat-o la fugă, ţipînd, către mama ei.

(va urma)

Len Kasten

Păreri și opinii