Eşti capul României, măria ta!

in Război corupției

Nu ştim precis, dar măcar putem bănui care trebuie să fie calităţile unui om pentru a deveni preşedintele unei ţări. În afară de o anumită capacitate intelectuală, de însuşiri de conducător, de cinste, probitate, altruism (iubirea aproapelui, cum ne povăţuieşte Biblia cea sfîntă), ar trebui să-şi iubească ţara şi poporul pe care le reprezintă. Ar trebui să fie imparţial. Ar trebui să fie integru şi, mai ales, să nu fie ,,penal”.
Cum vi se pare, însă, un şef de stat care, înainte de a ocupa această înaltă demnitate, timp de 14 ani, cît a fost primar de Sibiu, n-a sărbătorit niciodată Ziua Naţională a României? Acest lucru, aproape inimaginabil, l-a spus răspicat primăriţa Craiovei, Olguţa Vasilescu (tîrîtă prin arest de DNA), o femeie inteligentă, cultă, destoinică şi temerară, care ştie ce afirmă; nu dă drumul la vorbe, aşa, pe negîndite. Noi parcă auzisem de o astfel de practică a fostului edil-şef al Sibiului, dar tot nu ne venea a crede. Faptul că, la emisiunea lui Mihai Gâdea, din seara de joi, 24 noiembrie 2016, nimeni din platou nu a contrazis-o pe apriga primăriţă – existînd, deci, acordul tacit al colegilor ei de discuţii, inclusiv al ,,ridicolului liberal” Buşoi (astfel ,,mîngîiat” de Mugur Ciuvică) -, a confirmat supoziţia noastră. Vasăzică, domnul căruia îi place lucrul bine făcut aşa a înţeles să-şi arate respectul faţă de cea mai importantă sărbătoare a românilor. Mai avem să sperăm că nu a socotit 1 Decembrie ca fiind ,,zi de doliu naţional”, precum un cunoscut etnic maghiar, care ne iubeşte tare mult… Ne amintim şi că domnul preşedinte a refuzat, în 2015, să mai dea o recepţie în această măreaţă zi, chipurile, în semn de respect faţă de tinerii care au murit, în condiţii tragice, la Clubul „Colectiv“. Deh, oare nu profitase, din plin, măria-sa de emoţia provocată de acea dramă ca să-l dea jos pe Victor Ponta? Atunci l-a adus la guvernare pe Dacian Julien Cioloş, cu Cabinetul lui de tehnocraţi, ca să strice tot ceea ce se realizase bun înainte!
Acum, după scrutinul din 11 decembrie, continuă să-şi dorească, în ciuda celei mai clare evidenţe, să-l aibă tot pe Cioloş ca şef al Executivului. Înainte de alegerile parlamentare, le-a sugerat liberalilor, în majoritatea lor foşti băsişti, că trebuie să defileze în campania electorală, neapărat, cu Dacian Cioloş. Aceeaşi opţiune o are şi formaţiunea politică a ONG-iştilor lui Nicuşor Dan. Ehei! Am văzut cît de tare eram îndemnaţi să perpetuăm o situaţie uluitoare, în care incompetenţa şi reaua-voinţă primează. Ne-am uitat la aceşti neaveniţi cum ne minţeau într-o stricată limbă românească şi cum se chinuie, şi acum, să ne împuie capul cu vorbe goale şi proiecte fanteziste. N-au făcut altceva decît să-şi susţină aberantele păreri, căci de vreun program economic nu poate fi vorba.
Ne uitam la discuţia din emisiunea amintită, cum acest Buşoi îşi apăra stăpînul de la Cotroceni, la fel cum se străduia să o facă şi o penibilă fătucă – vorba lui Ion Cristoiu – de la USR. Noroc cu ceilalţi oameni de bun-simţ, precum generalul Paul Abraham (foarte nemulţumit de atitudinea preopinenţilor lingători), Mugur Ciuvică şi Olguţa-drăguţa, politician care se vede că a crescut la şcoala inegalabilului patriot Corneliu Vadim Tudor. Toţi trei au fost indignaţi de faptul că dom’ preşedinte şi-a permis să nu-i invite la parada din 1 Decembrie pe Liviu Dragnea, şeful PSD, C.P. Tăriceanu, preşedintele Senatului, al doilea om în stat, precum şi pe Victor Ponta, vechi adversar politic. „De ce?, a întrebat domnul Paul Abraham. Doar e Ziua Naţională“. „Este vorba de un principiu“, a răspuns, privind suav, prin sticlele ochelarilor săi, domnul Buşoi.
Ce principiu invocaţi, stimate lider liberal? Dom’ doctor, dacă v-aţi gîndit la insinuarea că acei trei oameni ar fi ,,penali”, să ştiţi că mulţi îl cred penal şi pe domnul Klaus Werder. Ba chiar mai penal decît adversarii lui politici. Treaba cu vestitele lui case frumoase şi cam multe este o dovadă. Şi nu trebuie să trecem peste un lucru, care mi se pare cel mai grav, şi anume – aşa cum constata, plin de indignare, domnul Paul Abraham – că preşedintele a preluat metoda lui Băsescu, de a diviza societatea. La o asemenea observaţie pertinentă, tînăra din partidul lui Nicuşor Dan a dat o replică mortală: „Este bună divizia!“. Bravos, madame/mademoiselle, eşti tare!
Nu vrem să acuzăm pe nimeni. Numai constatăm. Şi ne doare sufletul că un preşedinte nu ştie decît să-şi execute rivalii, în loc să vibreze mereu în numele celui mai nobil sentiment, iubirea de patrie şi de neam. E cazul ca, mai ales la 1 Decembrie, în fiecare an, să lase ranchiuna deoparte. Măcar în această sacră zi a tuturor românilor. În acelaşi timp, sperăm ca domnul Iohannis să-şi revizuiască ideile, sentimentele şi faţă de eroii noştri, unul dintre aceştia fiind Avram Iancu. Că doar eşti capul României, măria ta!

GEORGE MILITARU
P.S. Aflăm că pe reprezentanta USR, despre care am amintit, o cheamă Oana Bîzgan şi este „abonată la 3 consilii de administraţie“, de unde încasează sume substanţiale. Iată cine ne dă lecţii de democraţie, de corectitudine şi de luptă împotriva practicilor de spoliere a bugetului public. Aferim!

COMENTARII DE LA CITITORI