Exercitarea profesiei de medic, pusă în pericol (1)

in Război corupției

Asociaţia Decanilor Facultăţilor de Medicină din România (ADFMR) reclamă adoptarea OUG pentru modificarea şi completarea Legii nr. 95/ 2006 privind reforma în domeniul sănătăţii. Potrivit membrilor ADFMR, prin adoptarea acestei OUG se încalcă grav principiile democratice, deontologice şi academice care stau la baza învăţămîntului universitar şi postuniversitar, dar şi a activităţii medicale din România, conducînd astfel la separarea formării şi exercitării profesionale, periclitînd, totodată, dreptul la recunoaştere automată a statutului profesiei de medic.
„Prin această OUG se ignoră total faptul că profesorii universitari şi celelalte cadre universitare nu se ocupă doar de actul educaţional, aceştia avînd un dublu rol, fiind, totodată, formatori de opinii medicale pentru formarea unor principii terapeutice care îi vizează direct pe pacienţi” a declarat, prof.dr. Cătălin Cîrstoiu, vicepreşedinte al ADFMR, Decanul Facultăţii de Medicină a Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti. Potrivit acestuia, „învăţămîntul medical nu poate fi separat de practica medicală curentă, deoarece şeful secţiei medicale este şi formator de şcoală medicală, dar şi, în egală măsură, cel care asigură şi supervizează un tratament medical corect”. Prof.dr. Cătălin Cîrstoiu a ţinut să precizeze faptul că „din nefericire pentru întreg mediul academic românesc, o rezoluţie adoptată în unanimitate, la sfîrşitul lunii octombrie, de Asociaţia Decanilor Facultăţilor de Medicină din România, în consens cu Rezoluţia Consiliului Naţional al Rectorilor, a fost ignorată în totalitate de către autorităţi“.
Prof.dr. Anca Dana Buzoianu, decanul Facultăţii de Medicină a Universităţii de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” din Cluj-Napoca, preşedintele Asociaţiei Decanilor Facultăţilor de Medicină din România a declarat: „Actualul pachet de măsuri legislative creează riscul unei necorelări între activitatea didactică aplicativ formativă şi funcţionarea sistemului de sănătate“.

(va urma)
(Jurnalul.ro)

COMENTARII DE LA CITITORI