Fabuloasa poveste a româncei Florica Sas

in Lecturi la lumina ceaiului

Florica Maria Sas, o româncă din secolul trecut care a ajuns din sclavă lady în societatea britanică, a trăit într-o viaţă cît alţii în zece. S-a născut la Aiud şi, la doar 7 ani, a rămas orfană. Vîndută ca sclavă într-un harem din Imperiul Otoman, a fost salvată de un explorator englez, care a luat-o de nevastă şi a transformat-o într-o doamnă.
Florica Maria Sas s-a născut pe 6 august 1841, la Aiud. Viaţa româncei a fost un şir de întîmpări nefericite şi soarta a purtat-o de la agonie la extaz. A rămas orfană şi a fost crescută într-un harem din Imperiul Otoman. La 18 ani, stăpînul haremului a scos-o pe piaţa de robi din Vidin. Destinul a făcut ca la acel tîrg să fie prezent şi britanicul Samuel White Baker, un inginer de căi ferate şi un explorator renumit. Acesta avea 38 de ani şi a fost impresionat de frumuseţea Floricăi. El s-a înscris la licitaţia prin care stăpînul acesteia dorea să o vîndă ca sclavă. Dar tînăra româncă a fost cîştigată de Paşa din Vidin. Britanicul, fermecat de româncă, nu s-a lăsat pînă nu a
cîştigat-o. L-a mituit pe eunucul Paşei şi a reuşit să fugă cu fata de 18 ani la Bucureşti. Aşa a fost salvată Florica din harem, începînd o viaţă nouă alături de Baker, bărbatul de care nu s-a mai despărţit pînă la finalul vieţii.
Lady Florence Barbara Maria Finnian
Samuel Baker a rămas o vreme pe pămînt românesc. S-a angajat la compania engleză care construia calea ferată Cernavodă-Constanţa. Britanicul a vrut să îi ofere româncei salvate din harem o nouă identitate. Ajuns la Constanţa, Samuel a cerut consulului britanic să emită Floricăi, care nu avea nici un act de identitate, un paşaport. El a fost cel care i-a ales şi noul nume: Florence Barbara Maria Finnian. Britanicul a luat-o pe tînără cu el în Anglia. În următorii ani, Florance i-a fost companion lui Samuel în expediţiile întreprinse pe tărîmuri necunoscute. În 1861, ea a participat la expediţia întreprinsă de Baker pentru descoperirea izvoarelor Nilului. Exploratorul britanic descoperă lacul Albert (azi între Congo-Kinshasa şi Uganda) şi regiunea împrejmuitoare a Africii ecuatoriale. Rezultatul expediţiei îi sporeşte lui Baker celebritatea şi, alături de el, Florence ajunge un nume cunoscut. În 1865, Samuel se căsătoreşte cu Florica şi, astfel, tînăra care fusese sclavă devine Lady Baker.
Cunoaştea 7 limbi străine
Florence era o tînără instruită care vorbea, la 18 ani, 4 limbi: româna, maghiara, germana şi turca. Va mai învăţa încă 3 limbi: engleza, araba şi kiswahili (o limbă africană). După căsătorie, soţii Baker au continuat şirul expediţiilor. În 1869, la cererea viceregelui Ismail Paşa, Sam Baker a plecat într-o nouă expediţie în regiunea Nilului, iar Florence l-a însoţit. Lady Baker s-a ocupat de logistica expediţiei şi l-a sprijinit pe explorator cu toate cunoştinţele sale despre tratarea bolilor tropicale, dar şi cu faptul că era familiarizată cu mentalitatea din zona otomană. La Cairo, Sir Samuel Baker a primit de la turco-egipteni gradul de Paşă şi de maior-general în armata otomană. Astfel, o trupă de 1.700 de ostaşi egipteni trece sub ordinele soţului lui Florence. Khedivul îl numeşte pe explorator guvernator general al teritoriului ecuatorial. Expediţia a durat pînă în 1874. Florence a mai participat, alături de soţul ei, la expediţii de renume în Cipru, Japonia, Africa.
Regina Angliei a refuzat să o recunoască
Soţii Baker au revenit în Anglia după anul 1874 şi s-au stabilit la un conac din Devon. Samuel Baker a încercat să-şi introducă soţia în lumea bună a aristocraţiei britanice. În ciuda trecutului său controversat, care stîrnea suspiciunea doamnelor din înalta societate, românca a reuşit să cîştige respectul britanicilor. Alături de Baker, a fost o prezenţă constantă în cercurile înalte britanice ale vremii. Singura care a refuzat să o primească oficial şi să o recunoască ca membră a lumii bune din Anglia a fost Regina Victoria.
Lady Baker a murit în 1916. Imediat după moartea sa, prestigiosul cotidian „The Times“ scria despre destinul excepţional al sclavei românce: „Lumea n-a băgat de seamă. Ştirea morţii doamnei Baker a trecut pe locul 2. Pentru că, în ziua în care Lady Baker a trecut în nefiinţă, 8 oameni au fost ucişi la Verdun. Din păcate, povestea unei foste sclave, care a scăpat din harem şi a explorat Africa, a călătorit în lumea largă alături de iubirea vieţii ei, a părut un lucru mai puţin important“.

Elisabeth Bouleanu

COMENTARII DE LA CITITORI