Familia Videanu s-a conectat la afacerea metroului din Drumul Taberei (3)

in Război corupției

Ex-liderul PDL a refuzat banii şi a cerut un teren la schimb
Povestea dintre Titan Mar şi CNADNR durează de aproximativ trei ani, cînd compania de drumuri a anunţat exproprierea mai multor terenuri care se aflau pe raza planului de construcţie şi modernizare a Centurii Capitalei. CNADNR a plătit Academiei Agricole Gheorghe Ionescu Siseşti, în 2013, 16,3 milioane de euro pentru exproprierea unui teren de 7.000 metri pătraţi. Alţi proprietari despăgubiţi pentru aceste lucrări sînt doi foşti miniştri. Este vorba despre Daniel Dăianu şi Dan Ioan Popescu.
Titan Mar, firma controlată de Adriean Videanu, a refuzat banii. Însuşi Videanu declara, la vremea respectivă, că, „pentru a evita orice suspiciune, dat fiind faptul că expropriatorul este Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale, are nişte terenuri în vecinătate, eu am cerut să îmi dea un teren în echivalent. Eu le dau 1.572 metri pătraţi, alături să îmi dea alţi 1.572 metri pătraţi”.
CNADNR avea nevoie de o suprafaţă de 1.532 de metri pătraţi din proprietatea companiei lui Adriean Videanu pentru a putea continua lucrările de modernizare a Centurii Bucureştiului, statul fiind dispus să-l despăgubească pe fostul ministru PD cu suma de 500.000 de lei. Titan Mar deţine în zona vizată de exproprierile CNADNR peste 8,1 hectare de teren.
Copiii, plasaţi strategic în CA-urile Marmosim şi Titan Mar
Anul trecut, „Jurnalul Naţional” a dezvălui faptul că Adriean Videanu şi-a plasat copiii în afacerile familiei. Adriean şi Mioriţa Videanu au împreună doi copii. O fată, Diana Alexandra, în vîrstă de 24 de ani, şi un băiat, Andrei Valentin, în vîrstă de 26 de ani. Atît fata, cît şi băiatul fostului ministru al Partidului Democrat Liberal au fost introduşi în cele două companii care au adus prosperitatea familiei Videanu. În 31 ianuarie 2014, potrivit Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, Mioriţa Videanu l-a numit pe Andrei Valentin Videanu în Consiliul de Administraţie al SC Marmosim SA, cu o indemnizaţie lunară de 2.000 de lei. Tot atunci, însuşi milionarul în euro Adriean Videanu, care ocupa funcţia de administrator neexecutiv al Marmosim, primea o indemnizaţie lunară egală cu cea a fiului său.
Cu o lună înainte, în noiembrie 2014, aceeaşi Mioriţa Videanu a numit-o pe fiica familiei, Diana Alexandra Videanu, în Consiliul de Administraţie al celei de-a doua companii, Titan Mar SA.
Fiul, implicat în afaceri cu deşeuri radioactive
Fiul lui Adriean Videanu a fost, însă, plasat şi în alte afaceri, alături de fiul lui Dumitru Creştin, fratele lui Vasile şi Ioan Creştin, ultimii doi fiind implicaţi în „Dosarul Bancherilor”. Andrei Valentin Videanu este asconait în SC Rom Easte Solutions SRL, care se ocupă cu recuperarea materialelor reciclabile. Înfiinţată în 2011, de un anume Vlad Ionuţ Oancea, societatea este vîndută un an mai tîrziu către trei tineri: Andrei Valentin Videanu, Vasile Teodor Creştin şi Theodora Iulia Florescu.
În 2012, cei trei decid să primească în acţionariatul companiei firma SC Iberia Renovables SRL, controlată de Lucian Zlate şi care derulează afaceri în domeniul energiei. La sfîrşitul anului 2012, fiul lui Videanu părăseşte societatea Rom Waste Solutions SRL, pentru ca, în 2013, aceeaşi firmă să fie reînfiinţată, cu acelaşi cod unic de identificare şi cu acelaşi acţionariat, cu sediul pe Şoseaua de Centură, pe raza localităţii Chiajna, adică în zona în care Titan Mar deţine în proprietate suprafeţe importante de teren.
Patru zile de arest în dosarul ridicării sechestrului de pe acţiuni
În dosarul în care a fost pus sub acuzare, alături de fosta şefă a DIICOT, Alina Bica, Adriean Videanu a executat patru zile de arest preventiv. Introdus, în noaptea de 31 ianuarie spre 1 februarie 2015, în arestul Poliţiei Capitalei, fostul lider democrat-liberal a fost eliberat, sub control judiciar, printr-o decizie definitivă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie pronunţată în seara zilei de 4 februarie. În acest interval de timp, maşina soţiei lui Adriean Videanu, Mioriţa Videanu, a fost surprinsă în timp ce intra în curtea Vilei Lac 3, locaţie încă ocupată, la acel moment, de fostul preşedinte al României, Traian Băsescu.

Sfîrşit
Ion Alexandru

COMENTARII DE LA CITITORI