FEMEILE ÎN POLITICĂ

in Lecturi la lumina ceaiului

 

 

* Traian Băsescu: „L-aţi găsit pe Vadim?“

* Mona Muscă: „Traian, cu oricine, dar nu cu Vadim!“

 

A trebuit să apară cartea Adrianei Săftoiu pentru a afla nişte dedesubturi (desuuri) ale Regimului Băsescu. Titlul „Cronică de Cotroceni“ e o parafrază la capodopera lui Petru Dumitriu, „Cronică de familie“. Mărturisesc că n-am citit amintirile acestei fete. Mai am puţin la Balzac şi, după ce termin, am să mă ocup şi de Pufuleţ. Dar, din ceea ce am văzut prin presă reiese că fosta amantă a lui Traian Băsescu şi-a înmuiat stiloul în cucută. Să te ferească Dumnezeu de dragostea metamorfozată în ură! De răzbunarea ibovnicelor părăsite. Uite, de pildă, eu: după ce am violat-o (psihic) pe Ancuţa Cîrcu, asta s-a răzbunat şi s-a dus, ca din puşcă, pe cărarea bătătorită a prostituţiei din Spania! Şi dacă îşi va vedea visul cu ochii, să ajungă consilier local în Tenerife, m-a luat gaia, nu mă mai spală toate Apele Române, ajunse pe mîna străinilor. Acordîndu-şi o importanţă mai mare decît a avut vreodată, Coana Safta bravează că ea l-a împiedicat pe Quasimodo să numească nişte militari în funcţiile de directori la SRI şi SIE. Vezi, Doamne, ea ştia mai bine ca el că ne-am angajat să demilitarizăm Serviciile Secrete. Parcă vedem, cu ochii minţii, scena: Poppeye Marinarul a pufăit din lulea, s-a izbit cu palma peste frunte şi a strigat „Ahoe! Mii de trăznete şi fulgere!“. Şi l-a uns director la SIE pe Elwis. Americanii – în fond, nişte copii mari – au crezut că e vorba de Elwis Presley, care s-o fi retras pe meleaguri carpato-dunărene şi cîntă, sub acoperire, la „Cocoşatul“, sau la „Cireşica“ şi la „Golden Blitz“. Aşa că au fost de acord. Numai că acesta era alt Elwis – bărbatul Adrianei Săftoiu. Eu, unul, îi ştiu pe amîndoi Săftoii, încă de acum vreo 15-20 de ani, cînd umblau cu reportofoanele să-mi ia interviuri, la vechiul sediu al PRM, de pe Str. Georges Clemenceau. Puradelul fălcos Elwis n-avea nici o pregătire pentru funcţia de şef suprem al spionilor. Orice militar – în primul rînd Silviu Predoiu – ar fi fost mai bun ca el în funcţia de director SIE. Şi mai puţin guraliv, în orice caz. Generalul Predoiu n-ar fi debitat, niciodată, că SIE lucrează şi pe teritoriul ţării, încălcîndu-şi propria lege de funcţionare. Dar soţul soţiei sale a vorbit ce nu trebuia. Şi a fost obligat să-şi ia tălpăşiţa. Prostia se plăteşte.

În aceeaşi carte a Adrianei Săftoiu e reprodus un dialog care mă priveşte direct. Traian Băsescu a întrebat: „L-aţi găsit pe Vadim?“. (Cred că avea aceeaşi voce, ca atunci cînd a zis: „Antena 3 e aici?“). Nu ştiu cine şi de ce ar fi trebuit să mă găsească. Eu n-am făcut combinaţii niciodată – cu atît mai puţin cu un individ ca Băsescu. Bănuiesc că scena a avut loc în 2005 – fiindcă în 2006 am măturat Parlamentul cu Pazvante Chiorul. Cine sare ca baba la uluci? Mona Muscă! „Traian, cu oricine, dar nu cu Vadim!“. Bîzîitorul personaj se dădea mare, ca de obicei: ea vorbea la pertu şi cu Băsescu, şi cu mine. I se urcaseră la cap sondajele scoase din burtă de S.O. Vântu, care o umfla cu pompa, de parcă ar fi fost Margaret Thatcher şi Indira Gandhi la un loc. Dar de ce atîta înverşunare împotriva mea? Ce-i făcusem eu? Abia dacă am cunoscut-o, în treacăt, în Parlament. Nu mi-a plăcut niciodată paparuda asta, care se dădea cultă şi femeie fatală, deşi îi cădeau dinţii în poală. Ştiam de faptul că a fost securistă încă înainte de a o da în gît Băsescu. Ştiam şi de regimentele de bărbaţi care i-au tras la poartă, pînă ce-au lăsat-o chintă spartă. De-aia am şi comis jocul de cuvinte: „Doamna Muscă e rea de Monă“. Probabil că voi face rost de broşura Săftoaicei, ca să aflu ce anume a provocat acest dialog. Cu oricine, dar nu cu mine? Cu oricine, poate şi cu cei care, între timp, au umplut puşcăriile? Cu oricine, poate şi cu cei care, între timp, i-au băgat lui Băsescu cuţitul în spate?

Dincolo de toate astea, se cuvine să remarc rolul nefast pe care l-au avut, în politica României – cel puţin de 25 de ani – unele femei. Amintiţi-vă de Zoe Petre, de Rodica Stănoiu, de Alina Mungiu-Pippidi, de Monica Macovei. De ce n-or fi stat astea la cratiţă? Răspunsul e acesta: nici cratiţa nu le suportă.

CORNELIU VADIM TUDOR

25 mai 2015

COMENTARII DE LA CITITORI