Fenomene Paranormale în Criminalistică (20)

in Lecturi la lumina ceaiului

 

Oameni care văd boala din propriul corp şi al celorlalţi (3)

Un hipnotizator local, pe nume Al. C. Layne, care cunoştea povestea tînărului Cayce, i-a propus acestuia să-i inducă starea de transă pentru a-şi stabili singur diagnosticul. Edgar a fost de acord să încerce. În luna martie, într-o duminică după-amiază, Layne a fost condus în salonul casei Cayce, unde era aşteptat de Edgar şi de tatăl său. Layne a început să vorbească încet, aproape şoptit, încercînd să inducă starea de transă pacientului său, numai că acesta l-a întrerupt. După cum i-a spus Edgar, nu era nevoie de un asemenea efort, pentru că el, adesea, putea să adoarmă instantaneu. Nu era nici o problemă în acest sens. Layne trebuia doar să se concentreze asupra sugestiilor propriu-zise, de îndată ce Edgar adormea. Acestuia, însă, nu i-a trebuit prea mult pentru a fi cuprins de un somn profund. În acest timp, Layne i-a sugerat să privească în interiorul propriului său trup şi să indice motivul pentru care nu putea vorbi.

Aşa cum relatau biografii săi mai tîrziu, la început, Cayce a mormăit ceva de neînţeles, apoi a început să vorbească clar, cu voce tare. „Da, a spus el, acum putem vedea în interiorul corpului. Acest corp este incapabil să vorbească din cauza unei paralizii parţiale a muşchilor inferiori ai coardelor vocale, produsă de o încordare nervoasă. Această condiţie psihologică produce un efect fizic. Acest lucru poate fi remediat printr-o sporire a circulaţiei sîngelui spre părţile afectate, folosind sugestia în această stare de inconştienţă“.

Tatăl lui Edgar şi hipnotizatorul erau de-a dreptul uimiţi. În mod obişnuit, Edgar nu putea vorbi astfel. Treaz, nu ar fi fost capabil să pronunţe acele cuvinte, cu atît mai puţin să le înţeleagă. Totuşi, Layne i-a dat sugestiile cerute. El şi tatăl băiatului au privit în următoarele 20 de minute cum pielea de pe gîtul lui Edgar şi din partea de sus a pieptului se înroşeşte din ce în ce mai tare, pînă la stacojiu, sîngele circulîndu-i cu putere în acele zone. În cele din urmă, a început să vorbească.

„Acum totul este în ordine, a spus el. Starea s-a ameliorat. Propune ca apoi circulaţia să revină la normal şi după aceea ordonă corpului să se trezească“. Atunci cînd Cayce s-a trezit, vocea sa era complet restabilită.

Apoi, de-a lungul a mai mult de 22 de ani, Cayce a rezolvat mii de cazuri. De două ori pe zi trebuia să „adoarmă“. În această stare, care părea a fi una hipnotică autoindusă, el răspundea rugăminţilor de a vindeca diverse boli prin intermediul puterilor sale paranormale.

Cayce era certat cu majoritatea fizicienilor tradiţionali, din cauza metodelor sale medicale, nu tocmai ortodoxe. Susţinătorii săi estimau acurateţea cu care dădea un diagnostic la 85 la sută. Terapiile pe care el le descria erau greu de clasificat. Ele cuprindeau osteopatie, chemoterapie, hidroterapie, nutriţie, masaj şi remedii de casă. Unele dintre terapii erau, în mod decisiv, bizare. De pildă, cînd soţiei sale i s-a diagnosticat tuberculoză în ultimă fază, el i-a prescris o dietă specială, doze mici de heroină, aplicarea de cataplasme făcute din struguri zdrobiţi şi inhalaţie cu aburi din rachiu de mere pus într-un butoiaş de lemn. După această terapie, Gertrude s-a însănătoşit complet.

(va urma)

TRAIAN TANDIN

COMENTARII DE LA CITITORI