Fenomene Paranormale în Criminalistică (22)

in Lecturi la lumina ceaiului

Copii cu capacităţii

paranormale unice (2)

Atît Eric, cît şi Aldo au descris, cu lux de amănunte, trăsăturile respectivei persoane, indicînd şi hainele pe care le purta, precum şi culoarea lor. Eric a trecut, apoi, cu brio şi testul de citit. Specialiştii au ales la întîmplare mai multe pagini din cărţi scrise în spaniolă şi engleză. Deşi nu cunoştea engleza, Eric a reuşit să redea cu exactitate conţinutul paginilor, indiferent de limba în care erau scrise. Cei doi fraţi au fost puşi să se descurce şi într-un labirint creat de cercetători. Folosindu-se doar de palme, fără să atingă vreun obiect, copiii au ieşit din labirint ca şi cînd ar fi văzut tot timpul pe unde merg.

„De felul meu sînt foarte sceptic atunci cînd aud de vreo persoană care se laudă că dispune de capacităţi paranormale. Dar, după ce am asistat la toate testele, nu pot spune decît că cei doi fraţi nu au avut cum să vadă cu ochii şi totuşi nu au greşit niciodată. Am auzit şi de alţi oameni care simt ce se petrece în jurul lor doar cu mîinile! Dar aceşti copii văd la fel de bine cu degetele cum vedem noi cu ochii. Este incredibil, iar ştiinţa nu are încă explicaţia logică a acestei capacităţi a celor doi fraţi“, relatează Miguel Alcanzas. Copiii sînt studiaţi în continuare, iar cercetătorii încearcă să găsească o explicaţie plauzibilă pentru ceea ce au văzut.

Tot mai multe exemple de copii cu puteri paranormale uimesc experţii cu posibilitatea lor de „a vedea“ cu ajutorul nasului sau urechilor. Descoperirea acestui fenomen a avut loc în urmă cu aproape 20 de ani, cînd oamenii de ştiinţă au aflat că Tong Yu, în vîrstă de 12 ani, putea să citească cu… urechile!

Mai tîrziu, cercetătorii au descoperit o adevărată armată de copii cu puteri neobişnuite.

„The Sichuan Daily“, un ziar chinezesc, a relatat, în anul 1979, pentru prima oară, despre capacităţile extrem de rare ale lui Tong Yu. Acesta ajunsese o vedetă a petrecerilor de orice tip. În cadrul acestora, oaspeţii erau invitaţi să scrie diverse cuvinte pe foi de hîrtie, pe care, apoi, le împătureau şi le făceau cocoloş, care era înmînat lui Tong Yu. Acesta ducea cocoloşul la ureche şi spunea, fără să ezite, ce cuvînt fusese scris. Comisia Locală pentru Ştiinţă şi Biroul pentru Educaţie şi Cultură şi-au trimis imediat echipele de cercetători pentru a ancheta fenomenul. Spre uluirea lor, copilul nu numai că a auzit cuvîntul care era scris pe hîrtie, dar a putut spune cu precizie şi culoarea de cerneală folosită. Unul dintre investigatori a tras următoarea concluzie: „Tong Yu este în stare să deosebească culorile şi literele prin intermediul urechilor. Aceasta este o calitate obiectivă şi un adevăr care nu poate fi negat. Nimeni nu poate face acest lucru“.

(va urma)

TRAIAN TANDIN

COMENTARII DE LA CITITORI