Fenomene Paranormale în Criminalistică (26)

in Lecturi la lumina ceaiului

 

  1. J. Lees, mediumul

care a ştiut cine a fost

Jack Spintecătorul (3)

La insistenţele lui Lees, poliţiştii au intrat, totuşi, în casă. Cînd au interogat-o pe soţia doctorului, aceasta a recunoscut că soţul său era dezechilibrat mintal şi că lipsise de-acasă în nopţile în care avuseseră loc crimele. Ulterior, doctorul a fost declarat nebun şi internat într-un ospiciu. Pentru a evita un scandal public, s-a dat o ştire cum că el ar fi murit, înscenîndu-i-se o falsă înmormîntare.

Aceasta este, în linii mari, povestea care circulă. Oare cît adevăr conţine? Jurnalul lui Lees nu face decît două referiri la acest lucru, anume asupra faptului că el a fost chemat la Scotland Yard pentru a ajuta Poliţia. Cum Lees era genul de om care îşi nota totul cu meticulozitate, acest fapt este dezamăgitor. Ne aşteptam să descoperim mult mai multe în jurnal. Cu toate acestea, Lees a susţinut, pînă la moarte, că ştie cine este Jack Spintecătorul, dar că nu poate să-i divulge adevăratul nume, deoarece a jurat să păstreze secretul. S-ar putea să fi anticipat şi faptul că jurnalul său ar putea fi publicat într-o zi, aşa încît a omis faptele pînă şi din notiţele proprii. Sigur rămîne faptul că Lees a fost implicat în ancheta Poliţiei şi că anumite informaţii despre acest caz „au răsuflat“ şi în presa vremii. Astfel, unul dintre nenumăraţii nebuni care scriau pe adresa Poliţiei, pretinzînd că este Jack Spintecătorul, punea pe hîrtie următorul mesaj: „Nu m-aţi prins încă, cu toată şiretenia şi cu tot Lees-ul vostru“.

O nouă şi interesantă lumină asupra cazului a fost adusă în ultimii ani de către Stephen Knight, în cartea sa, intitulată „Jack Spintecătorul. Soluţia finală“. Knight, care a avut acces la dosarele secrete ale Scotland Yard-ului, vine cu o variantă bine documentată a ceea ce s-a întîmplat cu adevărat atunci, probele descoperite înclinîndu-l să creadă că Lees l-a identificat corect pe criminal. Potrivit cărţii sale, Ducele de Clarence, fiul cel mare al lui Edward al VII-lea, ar fi întreţinut o relaţie cu o tînără femeie ce lucra în cartierul londonez East End, avînd cu ea şi un copil. Hotărît să prevină, cu orice preţ, izbucnirea unui scandal, prim-ministrul Lord Salisbury a hotărît, atunci, s-o ucidă pe femeia aceea. Dar, nu numai pe ea, ci şi pe celelalte femei care cunoşteau situaţia. El l-a ales ca agent al său pe Sir William Gull, medicul Casei Regale a Reginei Victoria, un om inteligent, dar sadic, care a pus la cale seria înfricoşătoarelor crime, pe care le-a şi înfăptuit cu ajutorul unor complici, unul dintre ei fiind pictorul Walter Sickert. Casa la care Lees îi dusese, cu ani în urmă, pe poliţişti era cea a lui Gull. Knight a mai demonstrat în cartea sa că victimele se cunoşteau între ele, aşa încît crimele nu puteau fi opera întîmplătoare a unui maniac.

(va urma)

TRAIAN TANDIN

COMENTARII DE LA CITITORI