Fenomene Paranormale în Criminalistică (27)

in Lecturi la lumina ceaiului

 

Vestitul medium german Uri Geller contribuie la soluţionarea unei crime comise în urmă cu 8 ani (1)

În pofida tuturor eforturilor, echipa de investigatori nu reuşise să-l depisteze şi să-l aresteze pe cel care a ucis-o, în 1985, pe tînăra Avril Dunn. Prin urmare, faimosul medium Uri Geller, cunoscut pentru ajutorul pe care l-a acordat FBI-ului în multe alte cazuri de omucidere, a fost solicitat de Poliţia engleză la dezlegarea misterului.

Pe 14 septembrie 1985, încă în convalescenţă, în urma unei anorexii, Avril Dunn s-a întors în Anglia. Fusese plecată cîteva săptămîni în Statele Unite şi, proaspăt ajunsă acasă, s-a dus la un restaurant din Luton, Beds. Cîteva ore mai tîrziu, cadavrul său, oribil ciopîrţit, a fost descoperit în apropierea pădurii, de către un om ce-şi scosese cîinele la plimbare. Minuţioasa anchetă a ajuns la concluzia că nu fusese vorba de jaf, autopsia stabilind că tînăra nu fusese nici violată. Atunci, care ar fi putut fi motivul monstruoasei crime? Disperat, dl. Dunn, tatăl victimei, a oferit, la acea vreme, o recompensă de 10.000 de lire sterline oricui ar fi putut da vreo informaţie privind moartea fiicei sale. În ciuda faptului că au luat declaraţii de la 1.700 de oameni, că au percheziţionat peste 1.250 de case, poliţiştii s-au văzut nevoiţi să abandoneze cazul, în lipsa oricăror probe.

Opt ani mai tîrziu, în 1993, poliţistul Barrie Churchill îl chema în ajutor pe Uri Geller. Ajungînd la marginea unei păduri, Uri s-a oprit întîi lîngă tufişuri, unde iarba era mai înaltă: „Acesta este locul, ştiu asta!“, a strigat el. Examinînd fotografiile, făcute cu 8 ani în urmă, cînd fusese găsit cadavrul tinerei Avril, detectivul Barrie Churchill n-a putut fi decît de acord. Faimosul medium „simţise“ cu precizie stigmatul morţii.

Dus la restaurantul local, ultimul loc unde tînăra Avril fusese văzută încă în viaţă, el se apropie de una dintre mesele de biliard: „Simt că ucigaşul este cunoscut pe aici. Vine adesea în acest loc şi joacă biliard, nu mă îndoiesc de asta… Sînt convins că ucigaşul e un bărbat.“ La sediul Poliţiei din Luton, lui Geller i s-au pus la dispoziţie toate obiectele găsite asupra victimei în momentul descoperirii cadavrului. Privindu-le atent, mediumul a spus: „Văd un tatuaj… Sînt mulţi oameni care au tatuaje prin aceste locuri?… Cred că asasinul este un cunoscut de-al tatălui victimei“, după care a continuat: „Începe să mi se clarifice în minte portretul ucigaşului… Este un bărbat scund, subţire, cu părul deschis la culoare… Dar îmi stăruie în cap imaginea acelui tatuaj… Văd şi un garaj, şi o maşină… Da, un şofer profesionist… Cred că fata a părăsit restaurantul într-o maşină de culoare deschisă“.

Într-adevăr, în dosarul Poliţiei se afla şi declaraţia înregistrată cu 8 ani în urmă a unei tinere perechi care o văzuse pe Avril părăsind localul într-o maşină albă, probabil marca Vauxhall.

Ulterior, toate datele oferite de Uri Geller s-au confirmat. Asasinul a fost identificat în persoana unui bărbat de 35 de ani, uscăţiv, cu părul blond, de profesie şofer, un cunoscut al localului şi al salonului de biliard. El avea un tatuaj pe piept şi îi transportase nişte marfă tatălui victimei. În seara crimei se oferise s-o conducă acasă pe Avril Dunn cu maşina personală, marca Vauxhall. Apoi a ucis-o şi i-a ciopîrţit cadavrul, drept răzbunare că îi refuzase avansurile sexuale.

(va urma)

TRAIAN TANDIN

COMENTARII DE LA CITITORI