Fenomene Paranormale în Criminalistică (47)

in Lecturi la lumina ceaiului

 

Misterul gemenilor telepatici (5)

Direcţia Judiciară, Serviciul Spargeri, cunoştea motivul care îi determinase pe gemenii Ion şi Godin Cercel să se sinucidă. În octombrie 1982, la Cooperativa de Producţie, Achiziţie şi Desfacere Mărfuri din comuna Vasilaţi, secţia Gălbinaşi, se produsese o spargere de 1.260.000 de lei. La vremea aceea, o asemenea pagubă adusă avutului obştesc era încadrată în Codul Penal ca atentat la siguranţa naţională şi se sancţiona cu pedeapsa capitală. În cel mai fericit caz, hoţii puteau lua 25 de ani de închisoare. Furtul îi năucise pe miliţieni. De cînd cu pedeapsa capitală, hoţii se „reprofilaseră“; atentau la avuturi personale, iar din avutul obştesc doar „ciuguleau“. Cine să fi fost demenţii care să-şi pună pielea-n băţ? Infractori versaţi nu puteau fi. Doar unii care nu cunoşteau legile. Gălbinaşi era un sat de ţigani, s-ar putea chiar de aici să fie hoţii. Instrumentarea dosarului i-a revenit chiar şefului Direcţiei Judiciare, pe atunci maior Dumitru Pandrea, care preluase această funcţie doar cu o zi înainte de producerea furtului. „Să-mi fie de bine“, gîndise el, cînd a văzut ce din „plin“ a început.

Ancheta se derula deosebit de greu. Pe la locul faptei, la Cooperativă, se perindase, probabil, tot satul. Şi vecinătăţile. Numeroasele amprente nu puteau oferi indicii prea curînd, lăsînd la o parte bănuiala că hoţii nu erau dintre cei „versaţi“, cu cazier, care s-ar fi ferit ca de dracu’ să dea o asemenea spargere. La lipsa de probe palpabile, se adăuga şi lipsa de informaţii, pentru că şeful IGM se trezise să ia măsuri drastice împotriva miliţienilor locali şi de la Judeţeană, singurii care ar fi putut să facă puţină lumină, prin reţeaua lor de informatori. La sfîrşitul lunii noiembrie 1982, în acelaşi judeţ, în localitatea Lehliu Gară, s-a comis o altă spargere, fiind devalizată o casă de bani de suma de 600.000 de lei. Conducerea miliţiei luase foc, maiorul Pandrea trebuind să scoată „castanele“.

În decembrie, un pic de noroc în rezolvarea cazului se întrezări la restaurantul Lido. 4 tineri chefuiau de zor şi, abţiguiţi, se tot luau de chelneriţe, atrăgînd atenţia a 2 ofiţeri din cadrul Serviciului Judiciar al Miliţiei Capitalei, care se aflau la o masă vecină.Ofiţeri cu experienţă, aceştia au observat că tinerii se comportau ca şuţii novice, care dăduseră de „cheag“ şi-l cheltuiau cu zarvă mare. Aşteptau o ocazie să-i legitimeze, iar aceasta se ivi cînd unul dintre tineri o apucă de fustă pe chelneriţă şi-i propuse să ia o cameră, să se „distreze“.

– Poate mai aduci 3 puicuţe, pentru prietenii mei, zice acesta.

– Dar nişte „curcani“ nu v-ar face trebuinţă?, întreabă unul dintre ofiţeri, scoţînd legitimaţia.

Tinerii s-au speriat mai mult decît era cazul. Cu mare greutate şi sub ameninţarea că vor fi „săltaţi“, s-au legitimat. Erau Ţincu Emilian, Sârbu Marin şi gemenii Codin şi Ion Cercel, toţi 4 din Gălbinaşi. Au motivat că gemenii urmau să plece la armată şi dăduseră o petrecere. Ofiţerii au raportat incidentul şefului Direcţiei Judiciare.

(va urma)

TRAIAN TANDIN

 

COMENTARII DE LA CITITORI