Fenomene Paranormale în Criminalistică (48)

in Lecturi la lumina ceaiului

 

Misterul gemenilor telepatici (6)

Informaţia privind 4 tineri care chefuiau şi se luau de chelneriţe la restaurantul Lido, atrăgînd atenţia unor ofiţeri din cadrul Serviciului Judiciar al Capitalei, era foarte valoroasă, dar nu suficientă, pentru rezolvarea dosarului. Pe baza ei, s-au mai strîns nişte date despre cei 4, şi anume că duceau o viaţă prea „dulce“ faţă de veniturile lor legale. Deseori, veneau acasă în miez de noapte, cu taxiuri cu numere de Bucureşti. Dar, în mai 1983, gemenii au fost încorporaţi pentru satisfacerea stagiului militar, ceea ce a îngreunat măsurile operative luate de maiorul Pandrea cu privire la „grupul celor 4“, de acum suspecţi în „Dosarul Gălbinaşi“. Norocul le surîde din nou ofiţerilor care se ocupau de caz. O ţigancă a reclamat 7 tineri din Gălbinaşi care i-au violat fata. Foarte ciudat, victima nu avea pretenţii decît de la Costel Ţincu, unul dintre cei 7 agresori. Piranda îi ceruse acestuia o mare sumă de bani ca să-şi retragă plîngerea. Costel era fratele lui Emilian, bănuit de spargerea de la Cooperativă. Maiorul Pandrea l-a anchetat personal pe Costel, luîndu-1 direct:

– Cred că ştii de ce femeia cere despăgubiri doar de la tine, nu? Cum, nu ştii? Păi tu eşti singurul care ai cheag, de cînd ai participat la spargerea de la Cooperativă.

Tînărul sare de pe scaun ca ars.

Ce? E nebună? Frate-miu a participat, nu eu. Ăla, şi cu Marin a’ Iu’ Sîrbu şi cu Gemenii. Io, nu!

Violul fusese reclamat pe 2 august 1983. Tot atunci, s-a „spart“ şi Costel, după care s-a spart tot „tîrgul“. Miliţia aduna declaraţii şi nu mai dura mult pînă la arestarea lor. Pe 3 august, Emilian şi Marin le-au făcut o vizită gemenilor la unitate. După plecarea lor, băieţii au cerut învoire de la comandant, pentru a se duce acasă, deoarece primiseră o veste proastă. Ei au supravieţuit tentativei de sinucidere, declarînd că aflaseră ce pedeapsă prevedea Codul Penal pentru fapta lor şi nu voiau să ajungă în faţa plutonului de execuţie pentru atentat împotriva securităţii statului. Hotărîseră foarte uşor să se sinucidă. Acest gînd le venise la amîndoi în acelaşi timp. Fiind consideraţi „infractori primari“, au beneficiat de clemenţă. Toţi 4 au primit 20 de ani de închisoare, dar au ieşit, prin amnistie şi graţiere, imediat după decembrie 1989. Doar ca să intre la loc, pentru tîlhărie.

Despărţiţi de viaţă, dar uniţi prin gena tîlhăriei. Redăm povestea tulburătoare a gemenilor Ion şi Vasile Asandei. N-au ştiut unul de altul pînă s-au întîlnit în beciurile Agiei. In acelaşi timp şi pentru aceleaşi infracţiuni.

Erau copii din flori, adoptaţi de familii înstărite, care le-au dat cea mai bună educaţie. Ion trebuia să ajungă preot, iar Vasile cărturar. Dar „chemarea sîngelui“ a fost mai puternică şi au devenit infractori.

(va urma)

TRAIAN TANDIN

COMENTARII DE LA CITITORI