Fenomene Paranormale în Criminalistică (5)

in Lecturi la lumina ceaiului

De 23 de ani, o clarvăzătoare ajută Scotland Yard-ul la elucidarea crimelor

Încă de la vîrsta de 6 ani, Nella Jones avea premoniţii exacte despre evenimentele ce urmau să se producă. Consătenii ei din Eynsford o şicanau, făcînd-o vrăjitoare. De atunci, Nella şi-a jurat să nu mai pomenească nimănui despre previziunile ei. Însă, n-a fost să fie aşa. În ziua de 6 septembrie 1973, cînd abia împlnise 41 de ani, Nella Jones a participat la elucidarea unui furt, de aici începînd cariera ei de consultantă a Scotland Yard-ului.

În timp ce pregătea masa pentru cei 3 copii, din cînd în cînd, îşi arunca privirea către ecranul televizorului. Atunci, a văzut că, în cadrul rubricii de ştiri, se transmitea un comunicat privind furtul unui tablou de la Muzeul Kentwood House, din Londra. Pînza fusese pictată de maestrul flamand Vermeer şi valora cîteva milioane de dolari. Văzîndu-i pe poliţişti cum scotoceau prin diverse case suspecte, Nella s-a pomenit murmurînd: „Puteţi să căutaţi mult şi bine! Tabloul nu e acolo!“ Văzînd acestea, femeia a luat o coală de hîrtie şi un creion şi s-a apucat să deseneze schiţa unui cartier, în care nu pusese niciodată piciorul. După ce a trasat străzile, însemnînd două puncte diferite, a format numărul de telefon al Scotland Yard-ului. După ce a vorbit cu Arthur Pike, şeful poliţiei judiciare, acesta a invitat-o la sediu.

„Cred că ştiu locul în care se află tabloul furat! Hoţul a detaşat rama şi a ascuns-o într-un alt loc decît pînza“, a spus Nella Jones, stîrnind atît neîncrederea, cît şi suspiciunea şefului Poliţiei. Totuşi, el a decis să profite de această şansă şi şi-a trimis oamenii să o conducă la locul indicat de ea, convins, întrucîtva, că rama tabloului fusese deja găsită, în locul precizat de Nella. Dar încercarea ei s-a soldat cu un eşesc. În locul în care, după previziunile ei, ar fi trebuit să se afle pînza, nu s-a găsit sistemul de alarmă, pentru că fusese desprins de pe spatele tabloului. „Ei bine, şi pînza unde aţi ascuns-o, stimată doamnă?“, a întrebat-o Arthur Pike.

Dîndu-şi seama că era bănuită a fi participat la furt, Nella Jones s-a panicat. A doua zi, i-a spus lui Pike: „Pînza e într-un cimitir“. Într-adevăr, pictura a fost găsită în Cimitirul Highgate, după 10 săptămîni, hoţul, un membru al organizaţiei IRA, fiind prins în anul următor. Arthur Pike a prezentat scuze. În cele din urmă, Nella Jones a devenit consultanta Scotland Yard-ului. Ori de cîte ori se confruntau cu probleme dificile, inspectorii şi detectivii îi cereau sprijinul. Ea l-a demascat pe autorul a 13 crime, denumit „Spintecătorul din Yorkshire“, în 1975. „Iniţialele următoarei lui victime sînt J.H. Ea va fi asasinată într-o zi cu burniţă. Spintecătorul din Yorkshire e şofer de camion şi locuieşte în Bradford, într-o casă cu numărul 6!“. Pe baza acestei previziuni a fost arestat „Spintecătorul din Yorkshire“, în persoana lui Peter Sutcliffe.

În 1989, Arthur Pike se afla în faţa unui caz ce părea imposibil de rezolvat. El a apelat, din nou, la Nella Jones, aceasta cerîndu-i s-o ducă la locul crimei. „Ucigaşul a intrat pe aici şi a asasinat-o pe proprietara imobilului, o femeie bătrînă. A bătut-o, a tîrît-o în salon şi a lovit-o din nou, pînă cînd femeia a murit“. Poliţiştii au rămas perplecşi: ceea ce spunea Nella era dovedit de ancheta lor în cele mai mici amănunte. Aplecîndu-se pe fereastră, ea a continuat: „Criminalul a venit cu un Ford Cortina ruginit, de culoare maronie. Earl… Nu ştiu dacă acest nume este al unei persoane sau al unei străzi, dar are legătură cu crima!“. Apoi, Nella a ieşit din casă, a străbătut mai multe străzi şi s-a oprit pe Earl Road, în faţa unui atelier auto, denumit „Earl Motor“. Într-adevăr, criminalul era chiar patronul atelierului, care se folosise de un automobil Ford Cortina maro, adus de un client la reparat.

(va urma)

TRAIAN TANDIN

COMENTARII DE LA CITITORI