Fenomene Paranormale în Criminalistică (6)

in Lecturi la lumina ceaiului

Gerard Croiset –

cel mai cunoscut detectiv

psihic din Olanda (II)

Croiset acceptă să se ocupe de dispariţia fetiţei din Brooklyn şi, înainte de a pleca din Olanda spre New York, îşi face o idee despre ceea ce s-a întîmplat. După el, fetiţa era moartă şi trupul ei zăcea într-o clădire cu o firmă deasupra, lîngă o linie de metrou şi un rîu. Ucigaşul era un bărbat scund, cu faţa ascuţită, de 54-55 ani, din sudul Europei, îmbrăcat în culori închise.

La New York are o viziune mai clară. Afirmă că imobilul are 5 etaje şi că trupul fetiţei se află la etajul 2.

După cum a prezis Croiset, trupul a fost găsit la etajul 2 al unei clădiri de lîngă Fluviul Hudson şi o linie de metrou. Poliţia arestează un bărbat scund, cu faţa ascuţită, îmbrăcat în cenuşiu. Croiset s-a înşelat doar în două aspecte: clădirea avea 4 etaje, nu 5, iar criminalul era din Anglia, nu din sudul Europei.

Prin 1949, Poliţia încerca de mai mult timp să-1 descopere pe autorul unei crime sexuale. Existau mai mulţi suspecţi, dar nici un indiciu cert în privinţa vinovatului. I se cere ajutorul lui Croiset. Îi sînt înmînate două pachete conţinînd probe. Fără a le deschide măcar, acesta „ghiceşte”, pe loc, cu precizie, conţinutul lor. În primul pachet – afirma el – se găsea tutun ce provenea dintr-o casă în care locuiau doi fraţi. Îi descrie exact, afirmînd, totodată, cu mare siguranţă, că ei erau vinovaţii. În al doilea pachet era un sac, pe care, la început, clarvăzătorul 1-a asociat unei… vaci. Explică, apoi: cei doi momiseră într-un staul de vite o fetiţă anormală, pentru a o viola. Ulterior o vîrîseră în acel sac, certîndu-se în privinţa sorţii pe care urmau să i-o rezerve. În cele din urmă, au lăsat-o în viaţă. În plus, Croiset mai dezvăluie Poliţiei că respectivii comiseseră şi alte crime, între care şi violarea, în timpul războiului, a unei tinere evreice. Reuşeşte chiar să găsească imobilul unde se petrecuseră faptele. Pe baza informaţiilor furnizate de Croiset, cei doi au fost arestaţi şi condamnaţi. Clarvăzătorul a mai prezis şi sinuciderea unuia dintre fraţi, chiar data cînd urma să se producă.

Sîngele apă nu se face…

Se întîmplă, arareori, ca darul clarviziunii să fie moştenit de urmaşi. În cazul lui Gerard Croiset junior, însă, da. Şi, asemenea tatălui său, a putut face proba capacităţilor sale neobişnuite, colaborînd cu Poliţia. Şi, ce alt „certificat de autenticitate“ putea fi mai convingător decît acesta?

Iată, de pildă, cum a reuşit Croiset jr. să elucideze misterul dispariţiei a două tinere din Carolina de Sud, la o distanţă de mii de kilometri. Cele două fete plecaseră împreună să se plimbe pe plaja Folly Beach, în apropiere de Charleston. De atunci, nu se mai ştia nimic despre ele. Căutările Poliţiei se dovedesc zadarnice. Disperată, mama uneia dintre fete îi scrie lui Croiset, implorîndu-1 s-o ajute. Drept răspuns, acesta desenează o hartă a plajei (pe care n-o văzuse niciodată!), însoţind-o de o scrisoare. Precizia extraordinară a hărţii (erau indicate pînă şi staţia de autobuz şi parkingul existente în zonă) convinge Poliţia să-1 ia în serios. Scrisoarea se dovedeşte, şi ea, exactă: „Cele două fete vor fi acolo (pe plajă); vor fi împreună“. Au fost găsite în locul indicat. Erau, într-adevăr, îngropate în nisip. Fuseseră asasinate…

(va urma)

TRAIAN TANDIN

COMENTARII DE LA CITITORI