Fenomene Paranormale în Criminalistică (6)

in Lecturi la lumina ceaiului

De 23 de ani, o clarvăzătoare ajută Scotland Yard-ul

la elucidarea crimelor (II)

Un an mai tîrziu, pe cînd stătea la taifas cu prietenii ei, poliţiştii, în faţa unei ceşti cu ceai, Nella l-a întrebat pe Pike: „În ce stadiu vă aflaţi cu dubla crimă de la muzeul de antichităţi din Brighton?“. Şeful Poliţiei a schimbat o privire stupefiată cu colegii lui, căci nici unul nu avea cunoştinţă despre o asemenea crimă. „Înseamnă că încă n-a avut loc. Văd două cadavre şi foarte mult sînge. Pe asasin îl veţi aresta la «Louis Market»“. Crima s-a petrecut după 2 zile, exact în condiţiile descrise.

Criminalul a fost arestat la „Louis Market“, 4 ani mai tîrziu. Acesta a fost ultimul caz de anvergură la rezolvarea căruia a participat Nella Jones. Ea continuă să-i sfătuiască pe poliţişti în unele probleme mai mărunte. A cerut să fie eliberată din funcţia de consultantă, simţindu-se obosită. „Cazurile dificile mă solicită peste măsură. Probabil că vîrsta îşi spune cuvîntul“, a declarat Nella Jones, acum în vîrstă de 70 de ani.

Gerard Croiset –

cel mai cunoscut detectiv

psihic din Olanda (I)

Gerard Croiset, născut în 1909, a fost numit detectiv paranormal, datorită unor capacităţi excepţionale de clarvăzător. Croiset şi-a descoperit această aptitudine ieşită din comun în jurul anului 1930. După cel de-al II-lea război mondial, Gerard Croiset a fost luat sub oblăduirea sa de către Willem Tenhaeff, profesor de parapsihologie la Universitatea din Utrecht, viitorul director al Institutului de Parapsihologie al respectivei universităţi. Clarvăzătorul Croiset a fost solicitat în numeroase cazuri nerezolvate de Poliţie. În 1959, Croiset a descoperit locul unde se afla fiica dispărută a unui profesor universitar din SUA. Mai tîrziu, a contribuit, deseori, la urmărirea şi anchetarea cazurilor mai dificile.

La cererea Poliţiei din Statul Minnesota, profesorul W. H. Tenhaeff îl solicită pe Gerard Croiset pentru a elucida enigmatica dispariţie a unui tînăr, pe nume Tony De Vitto. La 3 februarie 1960, în prezenţa unui grup de studenţi, prof. Tenhaeff îi arată lui Croiset fotografia lui De Vitto, despre care se presupunea că ar fi fost omorît. Iată rezumatul şedinţei de clarviziune înregistrat pe bandă magnetică. După descrierea cu lux de amănunte a persoanei dispărute, Croiset redă tabloul răpirii lui De Vitto. Acostat în plină stradă, acesta este răpit de 4 bărbaţi şi dus cu o limuzină în afara oraşului.

Primul popas în (sau lîngă) o casă de ţară, situată lîngă un grup de 6 clădiri înalte. În apropiere, Croiset vede ceva, ca o pajişte sau un parc, pe lîngă care trecea o şosea ce intersecta o cale ferată. Cu ajutorul unei hărţi rutiere, Croiset localizează perimetrul unui teren mai înalt lîngă nişte gropi sau rîpe. Într-un club, mai degrabă o cîrciumă cu salon de dans, De Vitto s-a întîlnit, înainte de a fi răpit, cu o tînără, care va fi şi ea omorîtă. Descrierea femeii, a asasinilor, localizarea regiunii, au fost elemente esenţiale ce au uşurat mult sarcina Poliţiei, care, în scurt timp, descoperă mobilul crimei şi pe asasini.

În regiunea unde s-a comis dublul asasinat, şeful mafioţilor era şi patronul cîrciumii, în care funcţiona un tripou clandestin. Locul era frecventat de Tony De Vitto şi de prietena lui, Shirley Crosby. Aflat mai tot timpul în fieful mafioţilor, De Vitto, indiscret şi neinspirat, va încerca să-i şantajeze. Simţind pericolul, Rocky Lupino, bossul bandei, va reacţiona în unica manieră posibilă. Sentinţa a fost scurtă şi dusă la îndeplinire de 4 gorile, depistate în urma descrierilor făcute de Croiset. Deznodămîntul, dar mai ales procedeul la care a apelat Poliţia, au făcut mare vîlvă în America, declanşînd o neaşteptată şi incisivă curiozitate a publicului pentru tot ce ţinea de zona paranormalului.

Cel mai cunoscut caz rezolvat de el este cel al dispariţiei unei fetiţe de 4 ani din Brooklyn, New York, în 22 februarie 1961.

(va urma)

TRAIAN TANDIN

COMENTARII DE LA CITITORI