Figuri celebre de spioni din istoria Serviciilor Secrete străine (10)

in Lecturi la lumina ceaiului

 

 

Israel Spioanele Mossadului

Potrivit scriitorului Ronald Payne, în perioada relativ lungă a directoratului lui Isser Harel atît la Mossad, cît şi la Shin Beth, nu exista o prea mare dorinţă în privinţa angajării femeilor agenţi. În mod evident, o asemenea mentalitate s-a dovedit a fi, ulterior, greşită, deoarece s-a observat, cel puţin în cîteva cazuri, că agentele secrete israeliene au repurtat succese importante, unele misiuni fiindu-le repartizate în mod exclusiv. Mai mult, este o tradiţie ca ofiţerii operativi ai Mossadului să aibă asistente, îndeobşte autohtone, dar nu obligatoriu evreice, acestea avînd şi o denumire consacrată „Bat leveyha“.

Shulamit Kishak Cohen

Frumoasa doamnă Shula, mamă a 7 copii, nu a fost numai sufletul comunităţii evreieşti din Beirut, ci şi una dintre spioanele celebre ale Mossadului. Misiunile pe care le-a avut au fost dintre cele mai diverse şi riscante, ca de exemplu: găzduirea unor importanţi emigranţi evrei ilegali şi ajutarea refugiaţilor, obţinerea unor documente şi informaţii secrete din Liban şi Siria, formarea continuă de informatori şi protectori în Poliţie şi Securitate, graţie fondurilor foarte generoase ce i-au fost puse la dispoziţie, patronarea unui bar de noapte care a servit drept acoperire activităţilor de spionaj. Shula a fost depistată de Serviciul de Contraspionaj Libanez (Biroul II), fiind judecată şi condamnată la moarte prin spînzurătoare. Probabil că prieteni influenţi ai Mossadului au fost cei care au reuşit să determine, în cele din urmă, comutarea pedepsei la numai 7 ani de detenţie. După războiul din 1967, Shula a fost eliberată în schimbul unui lot de prizonieri libanezi.

Dina Al Asan

Descendentă a unei familii de circazieni musulmani, născută la Aman, în anul 1935, Dina a fost o agentă adînc infiltrată în rîndul palestinienilor, cu un aport informativ de mare valoare. Deşi Dina nu era evreică, ataşamentul ei faţă de Israel a fost o excepţie, motivul constituindu-l duşmănia de moarte dintre circazienii loiali regelui Hussein al Iordaniei şi palestinienii care, în 1970, au dus puternice lupte de gherilă cu armata iordaniană. Recrutarea Dinei ar fi avut loc la Viena în anul 1972, unde era studentă la Medicină. Mossadul i-a facilitat deschiderea unei clinici particulare la Beirut, care a devenit foarte repede un centru de polarizare a comunităţii palestiniene, aici fiind îngrijiţi răniţii şi bolnavii palestinieni din Liban. Între misiunile operative îndeplinite sînt de menţionat: inspectarea depozitelor Crucii Roşii islamice din Liban, administrate de un frate al lui Yasser Arafat, care serveau drept ascunzători pentru armament; obţinerea de informaţii din imediata apropiere a liderului Frontului Popular pentru Eliberarea Palestinei, George Habash; accederea în familia lui Salah Khalaf (Abu Iyad) şeful Operaţiunilor Militare şi a Securităţii „Al Fatah”; pătrunderea, ca guvernantă, în casa lui Ali Hassan Salameh, şeful contraspionajului „Al Fatah“ şi operatorul principal al atacului terorist de la München asupra delegaţiei sportive a Israelului, participantă la Jocurile Olimpice din anul 1972. Toate documentele importante găsite în casa lui Salameh au fost cercetate şi copiate, ceea ce a permis un control total şi foarte eficient asupra activităţilor unor terorişti; furnizarea fotografiilor şi a informaţiilor pe baza cărora au fost bombardate obiectivele terestre şi navale ale palestinienilor; obţinerea planului unui complot împotriva preşedintelui egiptean Anwar al-Sadat. Menachen Begin a valorificat aceste informaţii importante pentru a-l aduce pe Sadat la masa tratativelor şi a-1 face mai conciliant, în schimbul salvării vieţii lui Salameh. Faptul că avea o prea mare încredere în sine, că subestima ingeniozitatea contraspionajului libanez şi a securităţii palestiniene au dus la arestarea şi condamnarea Dinei. Ea a făcut o greşeală fatală: i-a dezvăluit iubitului libanez că este agentă, iar acesta a denunţat-o. Denunţătorul, probabil un „agent Cassanova“, fusese dirijat special să o seducă pe Dina. În 1980, a fost schimbată cu doi importanţi prizonieri palestinieni.

(va urma)

(Fragmente din cartea „Servicii Secrete străine“, semnată de Marian Ureche şi Aurel Rogojan)

COMENTARII DE LA CITITORI