Figuri celebre de spioni din istoria Serviciilor Secrete străine (11)

in Lecturi la lumina ceaiului

Sylvia Raphael

Sylvia Raphael, alias „doamna Roxburg“, a fost, iniţial, o agentă foarte productivă, care şi-a desfăşurat activitatea sub acoperirea de ziaristă franceză pe fronturile arabo-palestinienc din Orientul Mijlociu. În această calitate, ea a creat o mare reţea de spionaj în Iordania, pătrunzînd în cercurilc spionilor de elită de la Aman. În 1973, a fost numită în Comandoul care includea un număr de 15 agenţi care au primit misiunea asasinării lui Salameh, identificat, în mod eronat, în persoana unui ospătar marocan din oraşul norvegian Lillehammcr. Sylvia nu era genul de femeie care să treacă neobservată. Dimpotrivă. Era foarte atrăgătoare, extravagantă şi provocatoare. Era, de asemenea, o personalitate foarte bine cunoscută, datorită multiplelor şi înaltelor ei relaţii. Cu toate acestea, Mossadul a decis să o folosească într-o acţiune ce nu i se potrivea, ceea ce s-a şi adeverit, deoarece a fost, probabil, recunoscută cu uşurinţă de palestinieni, operaţiunea a fost interceptată, iar apoi au urmat informaţiile false ce l-au indicat pe ospătarul marocan drept Salameh. Cum a fost posibilă o asemenea confuzie este greu de imaginat, dar şi de explicat, dacă avem în vedere profesionalismul şi rigoarea cu care s-a procedat pentru identificare lui Adolf Eichmann.

Fuga Sylviei şi a lui Dan Arbel (Abraham Ghemer, alias domnul Roxburg) a fost prost regizată, fiind prinşi şi condamnaţi. Mai mult, Dan Arbel va relata anchetatorilor, cu lux de amănunte, cum s-a desfăşurat „Operaţiunea Plumbat“. Din nou, aşadar, o posibilă scăpare „controlată“ de informaţii ale cărei consecinţe nu puteau decît să creeze o aureolă Mossadului.

 

Penelope Chambers

Agenta cu acest nume conspirativ, posesoare a unui paşaport britanic, a apărut, la începutul anului 1979, la Beirut, sub acoperirea unei pictoriţe boeme. Ea şi-a închiriat o locuinţă foarte aproape de cea a mult căutatului Ali Hassan Salameh, alias „Abu Hassan“. Această împrejurare a fost tocmai anume aleasă pentru ca „englezoaica“ să o cunoască şi să se împrietenească cu Georgiana, soţia liderului palestinian, vînat de Mossad în întreaga lume. Din acel moment, toate mişcările lui Salameh au început să fie cunoscute şi controlate. Nu peste multă vreme, un autoturism cu încărcătură explozivă detonată prin radio îl va pulveriza pc Salameh şi 4 membri ai corpului său de gardă, precum şi alte 6 persoane aflate pe stradă în momentul exploziei. Prin acest asasinat, Golda Meir a considerat răzbunat atentatul de la München. Adresîndu-se Knessetului, ea a spus: „I-am omorît pe ucigaşii care plănuiau să ucidă din nou“.

(va urma)

(Fragmente din cartea „Servicii Secrete străine“, semnată de Marian Ureche şi Aurel Rogojan)

COMENTARII DE LA CITITORI