Figuri celebre de spioni din istoria Serviciilor Secrete străine (12)

in Lecturi la lumina ceaiului

Victorine Nino

Arestată şi condamnată, în anul 1954, de Tribunalul Securităţii din Egipt, Victorine Nino a devenit o vedetă internaţională a spionajului. Ea a participat la conspiraţia antiamericană şi antibritanică montată de  „AMAN” în Egipt, fiind eliberată din închisoare în urma unui schimb de prizonieri. În 1970, cînd avea 40 de ani, Victorine s-a căsătorit cu o celebritate a aviaţiei israeliene de război, locotenentul Ellie Bogger. Mireasa a fost condusă de primul- ministru Golda Meir, iar printre invitaţi s-au aflat: ministrul Apărării Moshe Davan, şeful Statului Major, generalul Ber Lev, fostul şef al Mossad-ului şi AMANULUI, generalul Meri Amit, Victor Levy, Wolfgang Lotz şi alţi veterani ai spionajului israelian (n. n. sau foşti pensionari ai închisorilor egiptene ori ai altor ţări arabe!).

Primul-ministru, Golda Meir nu s-a putut abţine să nu exclame: „Este aproape incredibil că am putut să văd o asemenea societate. Este un vis care a devenit realitate“

Tamara („Sharon Manners“)

Numele ei adevărat nu este cunoscut. În toamna anului 1967, se afla la Bruxelles, ca fotoreporter independent, cu misiunea de a-l seduce pe Enrico Tartaglione, director însărcinat cu controlul livrărilor de uraniu al „Euratomului“ (Comunitatea Europeană a Energiei Atomice). Mossadul tocmai pregătea acţiunea de subtilizare a uraniului necesar pentru producerea primei bombe atomice israeliene, iar de serviciile lui Tartaglione era absolută nevoie. Acesta s-a întîlnit cu Sharon după ce agenta a creat un eveniment obligatoriu, tamponîndu-i autoturismul aflat în parcarea „Euratomului“. Frumoasa blondă 1-a făcut pe italian să-şi piardă capul, devenind o mină de informaţii pentru Mossad. Cînd s-a aflat că o firmă din Maroc, care nu era o ţară membră a „Euratomului“, cumpără uraniu, şi-a făcut apariţia Miki Harari, amantul ei, pe care l-a pus în legătură cu directorul de la „Euratom“. Mai departe, „Operaţiunea Plumbat“ s-a desfăşurat în linie dreaptă. Tamara îşi încheiase cu succes încă o misiune. Cinci ani mai tîrziu, aceeaşi Tamara a făcut parte din Comandoul ce avea să-l ucidă, la Lillehammer, pe nevinovatul ospătar marocan, Busiki, confundat (?!) cu şeful „Al Fatah“ – Salameh. Tamara 1-a însoţit, ca o umbră, pe Miki Harari în aproape toate misiunile periculoase ale acestuia în calitatea sa de şef al Comandoului de pedeapsă „Cesaris and Kidon”.

Sfîrşit

(Fragmente din cartea „Servicii Secrete străine“,  semnată de Marian Ureche şi Aurel Rogojan)

COMENTARII DE LA CITITORI