Fiica generalului SRI „Timpanul“, afaceri grele cu instituţiile de forţă (1)

in Război corupției

Agenţia Naţională de Integritate, instituţia condusă pînă anul trecut de Horia Georgescu, unul dintre „oamenii lui Traian Băsescu”, cheltuie de la bugetul instituţiei nu mai puţin de 4,13 milioane de euro pentru a-şi instrui angajaţii care lucrează în departamentul IT. Una dintre firmele selectate de către ANI să susţină sesiunile de training aparţine fiicei fostului director adjunct al Serviciului Român de Informaţii, generalul Dumitru Zamfir, condamnat, în anul 2011, de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la un an de închisoare cu suspendare, pentru cumpărarea ilegală a unei locuinţe din fondurile RA-APPS. Dragoş Băsmăluţă, partenerul de afaceri al Iuliei Maria Zamfir, fiica generalului, se află printre acţionarii unei alte societăţi agreate de SRI, MIRA Telecom, un client fidel al contractelor SRI sau Ministerul de Interne, dar şi foarte apropiată de fostul director al SPP, Gabriel Naghi, şi de actuala conducere a Serviciului de Telecomunicaţii Speciale.
Inginerii de sistem care activează în cadrul Agenţiei Naţionale de Integritate vor primi instruire de lux în domeniul IT de la un partener de afaceri al fiicei fostului director adjunct al SRI, Dumitru Zamfir. Timp de patru ani, compania Logika IT Solutions SRL va oferi ANI sesiuni de training şi asistenţă.
Au ofertat fix cît a anunţat ANI că vrea să plătească
Imediat după instalarea la Palatul Victoria a Guvernului tehnocrat, Agenţia Naţională de Integritate a decis să-şi instruiască angajaţii în domeniul computerelor şi al reţelelor informatice. În 15 ianuarie 2016, ANI a scos la licitaţie achiziţia unor servicii de administrare IT referitoare la asistenţa tehnică informatică, la servicii de suport tehnic, de formare şi de familiarizare informatică. Licitaţia propriu-zisă a fost susţinută la sediul ANI, din centrul Capitalei, în data de 17 iunie 2016, unde au fost primite trei oferte. Doar una a fost considerată admisibilă, anume cea a asocierii dintre SC Computer Sharing Bucureşti SRL şi SC Logika IT Solutions SRL Otopeni. Foarte interesant este faptul că suma iniţială pe care Agenţia Naţională de Integritate a precizat-o, încă din publicarea anunţului de participare, ca fiind dispusă să o cheltuie pe acest proiect, este la fel cu cea oferită de asocierea celor două companii. Respectiv 3.363.797 de euro fără TVA. În final, contractul, semnat în 17 iunie 2016, a ajuns la valoarea de 18.164.503,8 lei cu TVA inclus, adică 4.128.296,3 euro. Concret, în schimbul acestor bani, cele două companii care au participat împreună la această licitaţie vor trebui să ofere ANI servicii Vendor Management cel puţin o dată pe an, pe o perioadă de patru ani, servicii de dezvoltare-design ANI care va fi instruit în acest sens, servicii operaţionale timp de 47 de luni şi servicii de training timp de 399 de zile.
Instruire pentru examenele de certificare, pe bani publici
Caietul de sarcini pentru această achiziţie a fost întocmit încă de anul trecut şi a fost aprobat, în 28 septembrie 2015, de către vicepreşedintele Agenţiei Naţionale de Integritate, Bogdan Stan. Conform acestui document, „avînd în vedere numărul redus de angajaţi IT (ai ANI – n.red.), este necesară achiziţia de servicii de administrare IT, de reţea, de sisteme, aplicaţii şi baze de date, inclusiv şi pentru serviciile de suport licenţe de mentenanţă”. Concret, ANI a anunţat, atunci, că intenţionează să realizeze o infrastructură IT complet virtualizată, atît la nivelul serverelor, cît şi la nivelul fiecărui calculator utilizat în instituţie, prin externalizarea serviciilor de administrare IT.
Cu acest prilej, am aflat şi noi care sînt dotările informatice ale Agenţiei Naţionale de Integritate şi cam cîte persoane lucrează, în mod curent, la aceste dispozitive. ANI deţine 40-50 de echipamente de reţea, 50-60 de servere fizice, 60 de servere virtuale, avînd un număr total de utilizatori ai sistemului de 120 de persoane. Unul dintre serviciile achiziţionate în urma licitaţiei din 17 iunie este Vendor Management, care se referă la serviciile Microsoft, Oracle, Sap sau Fortinet, oferite de producători şi care urmează să fie intermediate pentru ANI de către cele două firme selectate. Aceleaşi firme vor trebui, potrivit caietului de sarcini, să proiecteze şi să dezvolte sistemele IT&C, respectiv designul şi implementarea arhitecturilor de reţea, design şi implementare a arhitecturii de servere, dar şi configurarea sistemului informatic pentru reducerea consumului de energie.
În ceea ce priveşte serviciile de instruire, acestea vizează punerea la dispoziţia ANI a unor servere de instruire pentru angajaţi, cu rolul de a le permite acestora să participe activ la toate activităţile de administrare, cu o asistenţă minimă din partea specialiştilor, la nevoie şi în situaţii de criză. Cele două firme urmează să organizeze mai multe tipuri de instruire, pentru serviciile de instruire curriculara de instruire trebuind să fie corelată cu certificările oferite de producătorii software-urilor utlizate pentru ca, ulterior, angajaţii IT ai ANI „să-şi poată susţine un examen de certificare, dacă doresc”. În acest sens, indiferent de tipul de instruire, firmele care au cîştigat licitaţia trebuie să pună la dispoziţia ANI instrucţiuni de lucru şi manuale de utilizare, în acord cu configuraţiile concrete ale componentelor Agenţiei Naţionale de Integritate.
La cinci luni de la înfiinţare, intră în firmă fiica generalului SRI (1)
Aşa cum am precizat mai sus, licitaţia pentru livrarea acestor tipuri de servicii a fost atribuită asocierii dintre două companii ce au depus, împreună, oferta de participare. În timp ce despre liderul asocierii, SC Computer Sharing Bucureşti SRL, nu există informaţii care să atragă atenţia, nu acelaşi lucru se poate spune despre cea de-a doua companie desemnată cîştigătoare. SC Logika IT Solutions SRL Otopeni a luat fiinţă în ianuarie 2012 şi a fost fondată de către un anume Dragoş Băsmăluţă, persoană care a deţinut, timp de cîteva luni, calitatea de asociat unic al firmei. La înfiinţare, societatea şi-a înregistrat, la Registrul Comerţului, obiectul de activitate „realizarea soft-ului la comandă”. Potrivit datelor furnizate de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului, în data de 3 mai 2012, asociatul unic Dragoş Băsmăluţă decide să se autoconvoace într-o adunare a SC Logika IT Solutions SRL, ocazie cu care a hotărît să cesioneze un pachet de 10 la sută din participaţiile sale la societate către o anume Iulia Maria Zamfir, născută în 1982. Aceasta este nimeni alta decît fiica generalului Dumitru Zamfir, fost director adjunct al Serviciului Român de Informaţii. Acest aspect face mai mult decît clare motivele evoluţiei spectaculoase ale acestei societăţi în raporturile contractuale derulate cu instituţiile statului, aşa cum vom arăta în cele ce urmează.

(va urma)
Ion Alexandru

COMENTARII DE LA CITITORI