Fiica generalului SRI „Timpanul“, afaceri grele cu instituţiile de forţă (2)

in Război corupției

La cinci luni de la înfiinţare, intră în firmă fiica generalului SRI (2)
Pînă în martie 2016, societatea în cauză a funcţionat cu aceşti doi asociaţi. Tot de la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului sîntem informaţi de faptul că, în data de 23 martie 2016, Dragoş Băsmăluţă şi asociata sa, Iulia Maria Zamfir, se reunesc într-o adunare a asociaţilor SC Logika IT Solutions SRL, unde decid să-l coopteze în cadrul companiei pe un anume Ion Mărgăritescu. În urma acestei hotărîri, structura acţionariatului firmei se schimbă, în sensul că Dragoş Băsmăluţă deţinea, din acel moment, 60 la sută din participaţii, Iulia Maria Zamfir – 6,66 la sută, iar Ion Mărgăritescu – 33,34 la sută din beneficii şi pierderi. În aceeaşi zi, are loc o altă hotărîre a asociaţilor companiei în cauză, unde Dragoş Băsmăluţă decide să cesioneze o parte din acţiunile sale către ceilalţi parteneri, astfel încît, în urma acestei decizii a acţionarilor, Băsmăluţă rămîne cu 50% din acţiuni, Iulia Maria Zamfir îşi majorează participaţia la 10%, iar Ion Mărgăritescu ajunge să deţină 40 de procente. Aceasta este structura acţionariatului SC Logika IT Solutions SRL existentă în momentul în care Agenţia Naţională de Integritate a atribuit contractul privind instruirea propriilor angajaţi în domeniul IT.
Tatăl asociatului Logika Telecom, condamnat de ÎCCJ la un an cu suspendare
Generalul Dumitru Zamfir, tatăl Iuliei Maria Zamfir, parteneră în firma care a cîştigat contractul pus la dispoziţie de Agenţia Naţională de Integritate, este fost ofiţer de informaţii, specializat în domeniul interceptărilor. Zamfir, cunoscut în sistem şi sub porecla de „Timpanul”, a condus, în calitate de director adjunct, Serviciul Român de Informaţii în perioada 1997-2008. Numele său a apărut într-un dosar instrumentat de către Direcţia Naţională Anticorupţie, fiind trimis în judecată în anul 2011, alături de un alt director adjunct al SRI, Ionel Marin, dar şi de colonelul SRI Cătălin Septimiu Miu. Aceştia au fost puşi sub acuzare de către procurorii anticorupţie pentru că au închiriat şi, ulterior, au cumpărat, în mod ilegal şi la preţuri subevaluate, locuinţe aflate în proprietatea Regiei Autonome – Administrarea Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS) şi în administrarea Serviciului Român de Informaţii. Faptele au fost comise, potrivit rechizitoriului prin care cei trei au fost trimişi în judecată, în anii 2001, respectiv 2005. În octombrie 2011, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis condamnarea celor trei la cîte un an de închisoare, cu suspendarea executării pedepsei.
Cum a încasat Logika IT Solutions contracte de 102 milioane de lei în nici trei ani
La fix doi ani de la înfiinţare, SC Logika IT Solutions SRL a demarat în forţă contractele cu statul. Mai exact cu instituţiile din zona siguranţei naţionale. Astfel, în 9 ianuarie 2014, Ministerul Administraţiei şi Internelor a încheiat cu societatea în care asociat este fiica generalului SRI Dumitru Zamfir un contract în valoare de 15.850.000 de lei fără TVA, finanţat prin Programul Operaţional Dezvoltarea Capacităţii Administrative, pentru furnizarea de componente hardware şi software necesare realizării sistemului informatic de digitizare a arhivei fizice prin procedeul de scanare a fişierelor din Evidenţa Centrală a Persoanelor. La data de 15 iulie 2014, aceeaşi societate a fost selectată de către UM 0296 Bucureşti – Direcţia de Comunicaţii şi Tehnologia Informaţiei a Serviciului Român de Informaţii, pentru furnizarea de echipamente informatice aferente sistemului naţional de protecţie a informaţiilor IT&C de interes naţional împotriva ameninţărilor din spaţiul cibernetic. Cu acest prilej, societatea a încasat alte 7.634.940,4 lei cu TVA inclus. Aceeaşi instituţie din subordinea SRI a atribuit, în 9 decembrie 2015, aceleiaşi companii un alt contract, în valoare de 539.850 de lei fără TVA, prin încheierea unui acord-cadru referitor la furnizarea unor echipamente de reţea.
O altă structură a Serviciului Român de Informaţii, UM 9029 Bucureşti, a atribuit, în data de 30 mai 2015, cel mai gras contract firmei Logika IT Solutions SRL. Este vorba de nu mai puţin de 56.401.967,12 lei cu TVA, pentru furnizarea şi instalarea unor echipamente şi sisteme informatice aferente Centrului de Date şi acces la infrastructura de comunicaţii de mare capacitate pentru implementarea sistemului informatic integrat de interoperatibilitate între bazele de date ale principalelor instituţii ale statului.

(va urma)
Ion Alexandru

COMENTARII DE LA CITITORI