Fiica generalului SRI „Timpanul“, afaceri grele cu instituţiile de forţă (3)

in Război corupției

Nici compania Transelectrica SA nu a sărit firma Logika IT Solutions SRL de pe lista clienţilor cărora le-a atribuit contracte. În 11 august 2015, instituţia în cauză a achiziţionat de la firma respectivă servicii de upgradare a soluţiei antimalware existentă (şi servicii suport), în valoare de 314.377 lei fără TVA.
În total, SC Logika IT Solutions SRL a primit, în nici trei ani, contracte în valoare totală de 102.524.852,35 lei cu tot cu TVA, adică 23.163.273,7 euro, incluzînd aici şi contractul atribuit, în 17 iunie anul curent, de către Agenţia Naţională de Integritate.
Băsmăluţă, partener cu prietenii fostului şef SPP, Gabriel Naghi
Un alt amănunt interesant al acestei reţele care activează în domeniul serviciilor informatice este faptul că principalul acţionar al SC Logika IT Solutions SRL, Dragoş Băsmăluţă, este directorul general al unei alte faimoase companii de profil, respectiv SC MIRA Telecom SA. El deţine chiar şi calitatea de acţionar în această societate. Potrivit Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, în aprilie 2016, acţionarul majoritar era Ilie Stelian, un vechi client al contractelor Serviciului de Protecţie şi Pază, pe vremea lui Gabriel Naghi. Ceilalţi acţionari minoritari sînt Dragoş Băsmăluţă, Dănilă Florin Moldovan şi Răzvan Nicolae Preda.
MIRA Telecom a intrat în atenţia opiniei publice în anul 2008, cînd Aeroportul Mihail Kogălniceanu a achiziţionat de la această companie un detector de urme de explozibili, în valoare de 420.000 de lei fără TVA. Compania în cauză este una extrem de apropiată fostei conduceri a Serviciului de Protecţie şi Pază, în special a fostului director Gabriel Naghi, societatea derulînd cu SPP foarte multe contracte. Ea a livrat şi celebrul echipament de detectare a substanţelor explozive pentru Palatul Cotroceni, instalaţie care nu a funcţionat niciodată. O altă instituţie cu care MIRA Telecom se află în relaţii strînse este Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS), graţie relaţiei pe care patronul Ilie Stelian ar avea-o cu directorul Marcel Opriş.
Culmea este că, la licitaţia organizată de SRI în 2014, cînd Logika IT Solutions SRL a primit un lot în valoare de 7.634.940,4 lei, MIRA Telecom a fost selectată pentru două loturi, prilej cu care a încasat 766.022,4 lei cu TVA, respectiv 1.257.360 lei cu TVA.
Instrucţia pe care firma fiicei generalului Zamfir o prestează salariaţilor Agenţiei Naţionale de Integritate va permite, ulterior, ca aceştia să-şi poată susţine, dacă doresc, un examen de certificare în domeniul informatic. Cele patru milioane de euro sînt suportate de la bugetul instituţiei. În nici trei ani, firma Logika IT Solutions SRL a încheiat contracte cu instituţiile de forţă ale statului (Ministerul de Interne, Serviciul Român de Informaţii sau Agenţia Naţională de Integritate), în valoare de peste 23 de milioane de euro.

Sfîrşit
Ion Alexandru

COMENTARII DE LA CITITORI