Fiica monarhistei Simina Mezincescu evacuează, cu executori judecătoreşti, un Templu al Culturii Române: Librăria „Mihail Sadoveanu“, din Bucureşti

in Lecturi la lumina ceaiului

 

– La fel ca în cazul Casei Scriitorilor, Primăria Capitalei nu a apărat interesele statului şi a trădat –

 

Întîi, am ridicat această problemă la Antena 1, graţie Simonei Gherghe. Nimeni n-a luat nici o măsură. Apoi, am reluat tema la România TV, prin înţelegerea unei fete cu nume asemănător: Simona Gheorghe. Asta s-a întîmplat azi după-amiază, într-o transmisie directă. Nu ştiu ce blestem urmăreşte numele Sadoveanu: pe fiica marelui scriitor a tîlhărit-o Mircea Dinescu. Casa Scriitorilor (clădire de Patrimoniu Naţional, din 1873), evacuată acum cîţiva ani, se numea „Mihail Sadoveanu“. Cea mai importantă librărie din Bucureşti, dacă nu chiar din ţară, poartă tot numele lui Mihail Sadoveanu. Să fie, oare, blestemul „Mitrea Cocor“? Nu ştiu, dar ceva este. Pretinşii moştenitori ai librăriei sînt 7 la număr. Nici unul nu are nume românesc. Ei pretind că sînt urmaşii unui mare industriaş, Bragadiru. Amicul Dinu Săraru îmi spunea, azi, la telefon, că ăla era, în realitate, un pîrlit, negustor de vin şi de rachiu, care a făcut avere la Bucureşti, cumpărînd tot felul de imobile. Un alt amic, Răzvan Theodorescu, cu care am vorbit ulterior, îmi zicea că, dimpotrivă, omul chiar era un mare industriaş. Indiferent care o fi adevărul, eu am descoperit ceva mai important: pretinsa lui moştenitoare, Yvette Fulicea, nu e nimeni alta decît fiica motociclistei Simina Mezincescu, purtătoarea de cuvînt a aşa-zisei Case Regale. Am publicat, odată, o listă a uriaşelor proprietăţi înhăţate de Doamna Chioamba. De pildă, a primit, prin împroprietăriri abuzive, o vilă pe Str. General Berthelot, o moşie la Popeşti-Leordeni (pe care a vîndut-o, în 2010, pentru imensa sumă de 12.000.000 de euro!) şi multe altele.

Acum, a trimis-o la furat şi pe fiică-sa, care nu e numai odrasla ei, ci şi autoarea gafei monumentale, de la Institutul Cultural Român din Paris, cînd a scris pe Lista de invitaţi, la o recepţie, că X, Y şi Z sînt „scîrboşi“, „indezirabili“ (?!). Scandalul a fost atît de mare, încît n-a putut fi înăbuşit. Madam Fulicea belind, vorba aia, Pulicea şi fiind dată afară din funcţia de directoare a I.C.R. Paris. Totuşi, ce calităţi o recomandau pe această pensionară (are peste 60 de ani) în acea funcţie? Iar înainte de asta, timp de 4 ani, Madam Fulicea a fost ministru consilier la Ambasada României din Paris (?!). Mai mult ca sigur că „pila“ care a propulsat-o a fost famiglia lui Mihai de Hohenzollern. Ne mai mirăm că diplomaţia română a ajuns de rîsul curcilor…

Iată o prezentare a acestei muieri lacome, făcută la Pro TV, la 28 iulie 2010: „Pînă în 1989, a lucrat la Fondul Plastic şi la Muzeul Şuţu. Astăzi, moşteneşte o avere estimată la 500.000.000 de euro. (…) Patrimoniul Bragadiru include, numai în Bucureşti, peste 40 de clădiri şi terenuri, între acestea Fabrica de Bere Rahova (clădită în 1869 – nota mea CVT), Blocul Scala, Blocul Ciclop, terenuri de zeci de hectare în jurul Casei Poporului. «Din întreg portofoliul revendicat, am recuperat Palatul Bragadiru, parţial un bloc rezidenţial aflat pe Bd. Magheru, Blocul Scala şi integral pe Bd. Elisabeta, cinematografe, o parte din proprietăţile fabricii, o pădure»“. Doamne, cum e posibil? Ce e cu jaful ăsta îngrozitor? Unde a fost Statul Român? Ce complicităţi criminale au fost cu Justiţia şi Primăriile?

Revenind la situaţia dramatică a Librăriei „Mihail Sadoveanu“, voi spune că problema nu poate rămîne aşa. Eu nu vreau ca, în acel Templu al Culturii Naţionale – unde şi-au lansat cărţile Zaharia Stancu, Marin Preda, Eugen Barbu, Nichita Stănescu, Fănuş Neagu, Adrian Păunescu, Dinu Săraru, iar eu îmi lansez volumele încă din 1979 – să se instaleze o cîrciumă ţigănească, sau o şaormerie, ori un magazin de zdrenţe. „Proprietatea e sfîntă“ – a sîsîit, din nou, prin lucrarea dentară deficitară, Monica Tatoiu, chiar în emisiunea la care am participat eu. I-am răspuns, pe loc: „Nu, proprietatea nu e sfîntă. Sfîntă e Biserica Creştină. Sfîntă e Fecioara Maria. Sfînt e Isus Christos. Nici o ţară din lume nu a făcut restituiri în natură. Numai la noi îşi face de cap Mafia Retrocedărilor Ilegale“. Am să urmăresc acest subiect pînă în pînzele albe. Şi vă amintesc că n-am pierdut nici o bătălie.

CORNELIU VADIM TUDOR

5 august 2015

COMENTARII DE LA CITITORI