Fîşia Gaza este distrusă sistematic

in Lecturi la lumina ceaiului

Este timpul ca toţi creştinii să ia atitudine şi să promoveze o pace durabilă în Gaza, ca şi oriunde în lume. Situaţia din acea zonă este disperată, peste 1.000 de palestinieni fiind ucişi de cînd Israelul a pornit o ofensivă militară, declarată ca avînd scopul de a distruge capacitatea de lansare a rachetelor deţinute de Hamas. Potrivit ONU, majoritatea victimelor o constituie civilii, iar o treime dintre ei sînt copii. În tabăra cealaltă, au murit circa 40 de militari evrei, de unde se poate deduce disproporţia clară de forţe şi de logistică.

Palestinienii din Fîşia Gaza nu au forţe armate regulate, rachetele cu care trag (şi ei, din păcate!) sînt produse artizanal şi au o calitate îndoielnică. Israelul răspunde acestor atacuri cu rachete cu o aviaţie ultra-modernă, cu forţe navale bine pregătite şi cu soldaţi profesionişti. Problema evreilor pare să fie aceea că ei nu se bat cu aşa-zişii terorişti Hamas, ci cu populaţia civilă, lovind şcoli şi spitale. Presa independentă a semnalat, în rapoartele întocmite la faţa locului, cazuri dramatice, precum cel al împuşcării mortale, de către soldaţii israelieni, a unui grup de 4 copii palestinieni care jucau fotbal. Unul dintre militari, văzînd că unul dintre aceşti copii nu murise, a mai tras încă 6 gloanţe în el.

De asemenea, s-a semnalat faptul că printre obiectivele bombardate de forţele israeliene s-au aflat un spital, în care erau internaţi numeroşi pacienţi cu diferite grade de handicap, precum şi o şcoală, în care se refugiaseră femei şi copii palestinieni, pentru a se pune la adăpost de tirurile armate. Ce fel de morală practică Israelul? Premierul Turciei a comparat actele de acest tip ale guvernului evreu cu cele ale lui Hitler – şi pe bună dreptate! Este inacceptabil să se tragă asupra civililor, femeilor şi copiilor, evident, neînarmaţi.

Pînă în prezent, pe lîngă cei peste 1.000 de morţi, mai figurează aproximativ 4.500 de răniţi din tabăra palestiniană. Şi, pînă la data de 23 iulie, au fost înregistrate importante pagube materiale: 1.090 de case au fost total distruse, 994 – doar parţial, 18.070 de locuinţe avariate şi circa 90 de şcoli distruse, sau grav afectate. Ziarul britanic „The Telegraph“ a publicat, în nr. din 22 iulie, o listă cu numărul, numele, vîrsta şi genul copiilor ucişi în Gaza, de la declanşarea ofensivei militare israeliene, pînă la acea dată fiind ucişi 132 de copii cu vîste cuprinse între 3 luni şi 17 ani, între care: unul de 3 luni, altul de 18 luni, un copil de 1 an, 9 copii în vîrstă de 2 ani şi alţi 6 – de 3 ani. Israelul trebuie să oprească urgent acest masacru şi să dea dovadă de responsabilitate morală. Ceea ce le face el palestinienilor nu e cu nimic diferit faţă de holocaustul săvîrşit, altădată, asupra poporului evreu, iar crimele din Fîşia Gaza sînt la fel de condamnabile ca şi executarea, prin gazare, a deţinuţilor din lagărele hitleriste.

NICHITA MLADIN

COMENTARII DE LA CITITORI