Fiţe de şmecheri (28)

in Război corupției

RROMII ANGAJEAZĂ DOAR ŞOFERI ŞI MENAJERE CARE AU BACALAUREATUL ŞI VORBESC ENGLEZA

După ce au fost „şmecheri” şi „producători”, membrii unora dintre comunităţile de rromi din jurul Capitalei vor să fie catalogaţi de acum înainte drept „emancipaţi”. După ani în şir în care au făcut bani prin orice mijloace, ei sînt acum posesori de palate fastuoase, în faţa cărora îşi etalează autoturismele luxoase. Sînt, totodată, manageri ai unor afaceri cît se poate de profitabile. Renunţînd treptat la apucăturile specifice lumii interlope, unii dintre capii clanurilor ţigăneşti nu mai visează să împrăştie teroarea în jurul lor. Cu „plinul” făcut, ei vor acum să se integreze în „lumea bună” şi, cu ajutorul banilor cîştigaţi în trecut, să urce treptele ierarhiei sociale. Astfel, printre rromii înstăriţi din mahalalele bucureştene este la mare modă să-ţi angajezi şoferi şi menajere. Salariul oferit este de 400 de euro, dar doritorii trebuie să aibă cel puţin „Bac”-ul, să ştie engleza şi, bineînţeles, să fie cît mai răbdători cu putinţă.
Daniela M. a renunţat greu la banii primiţi ca menajeră la nişte vecini de etnie rromă: „Soţul este în şomaj şi eu n-am reuşit să-mi găsesc de lucru în altă parte. Dar n-am stat decît trei luni, pentru că mă simţeam prea umilită. Vorbeau urît şi nu-ţi respectau deloc munca. Tu te speteai să speli pe jos, nici nu se usca bine şi ei intrau din nou în casă, plini de noroi pe pantofi. Aşa că trebuia să o iei de la început”. Unul dintre cei mai respectaţi lideri ai rromilor din localităţile aflate la nord de Bucureşti susţine că lucrurile s-au mai schimbat acum: „La noi în cartier lucrează zeci de români şi sînt cu toţii mulţumiţi. Să nu scrii locul exact unde stăm, că vin ăştia cu taxele peste noi. Eu îi plătesc pe oameni corect, cu banu-n mînă, dar nu sînt nebun să dau şi la stat! Oricum, la mine, un şofer sau o menajeră cîştigă 400 de euro pe lună. Plus respectul nostru, că ne-am făcut politicoşi şi noi!”.
Mai mult, vorbele bulibaşei sînt întărite şi de cei pe care i-a angajat „la negru”. Astfel, şoferul uneia dintre beizadele susţine: „Nici prin gînd nu îmi trecea că o să îmi meargă atît de bine ca şofer la ţigani. Eu am lucrat doi ani la departamentul de vînzări al unei firme de electrocasnice. Umblam prin toată ţara ca să semnez contracte, dar concurenţa a tot crescut şi, cum eram plătit la vînzări, nu prea mă mai ajungeam cu banii. Un vecin mi-a spus de posibilitatea asta. La început, nici nu am vrut să aud, pentru că pe tipul la care sînt şofer acum îl ştiam din cartier, era mereu cu sabia în mînă, mai rău decît Ştefan cel Mare. Dar am vorbit cu ăla bătrînul, am văzut că este foarte serios şi am zis să încerc, barem o lună. Au trecut trei luni şi sînt mulţumit. I-am dus diploma de Bac în original şi ne-am înţeles la un salariu de 400 de euro. Plus că, sincer să fiu, îmi mai rămîn o grămadă de bani de la benzină. Mă ia pe la restaurante şi plăteşte tot el. Atîta doar că mă cicăle la cap ca un copil mic. Mă întreabă toate alea, ca la grădiniţă. Îl învăţ engleză, îi vorbesc despre politică, despre istorie, despre cum să se poarte în lume… Ne înţelegem bine. Şi am văzut că şi fetele care lucrează la ei în casă o duc de senzaţie. Multe nu fac nici o treabă, toată ziua stau şi le citesc ce spun personajele din telenovele. Timpul trece, leafa merge, cum să nu-ţi convină?”

(va urma)
Tache
(Text preluat din volumul „Fiţe de şmecheri“)

COMENTARII DE LA CITITORI