Fiţe de şmecheri (29)

in Război corupției

BAZE DE DATE CU SITUAŢIA ŢIGĂNCUŞELOR AFLATE LA VÎRSTA MĂRITIŞULUI
În ultimii ani, comunitatea ţigănească a fost zdruncinată de nenumărate scandaluri soldate cu victime. Mai ales în locurile unde rromii sînt extrem de înstăriţi, au avut loc conflicte sîngeroase între diverse familii care se băteau – la propriu – pe mîna cîte unei ţigăncuşe. Asta se întîmpla cînd părinţii fetei promiteau mai multor pretendenţi că le vor da odrasla de nevastă.
Tocmai pentru a preîntîmpina asemenea situaţii, cîţiva dintre cei mai respectaţi lideri bucureşteni ai etniei au hotărît, în urma unui stabor, să alcătuiască o inedită bază de date privind situaţia fetelor aflate la vîrsta măritişului. Astfel, părinţii acestora nu vor mai putea încasa avansuri de la mai mulţi peţitori. Doar în ultimele săptămîni, buletinele de ştiri au găzduit mai multe reportaje despre conflictele extrem de violente izbucnite între familiile unor tineri care arvuniseră aceeaşi mireasă. Iar „mascaţii” au avut de fiecare dată de lucru pentru a calma situaţia.
Tot necazul porneşte, bineînţeles, de la străvechiul obicei ţigănesc, respectat însă şi astăzi, ca tinerii membri ai etniei să îşi cumpere nevestele plătind sume considerabile. Preţul unei ţigăncuşe este stabilit în funcţie de frumuseţea şi reputaţia ei de fată cuminte, dar mai ales după poziţia socială a familiei din care provine. Dacă părinţii ei sînt extrem de înstăriţi şi se bucură de respect în sînul comunităţii, mireasa poate valora cîteva zeci de mii de euro. Pînă la nunta propriu-zisă, familia băiatului trebuie să plătească o arvună de logodnă de ordinul miilor de euro. Iar unii rromi au transformat acest obicei într-o afacere profitabilă, promiţînd că-şi dau fetele de neveste tuturor celor dispuşi să le plătească aceste sume deloc neglijabile.
Numai că aceste „afaceri” pot lua o turnură periculoasă, povesteşte unul dintre cei mai respectaţi lideri ai rromilor din Ilfov: „Din cauza ăstora care au fete de măritat şi iau avansuri de peste tot, am ajuns să nu mai avem pic de linişte în ţigănie. Păi, numai în ultima lună era să iasă de două ori măceluri, că s-au prins părinţii băieţilor că au fost prostiţi pe faţă de alţi ţigani care luaseră de la ei arvună pentru aceeaşi fată. Am potolit oamenii şi i-am pus p-ăia să dea banii înapoi, asta pentru că am aflat la timp. În alte judeţe s-au tăiat ţiganii cu săbiile între ei. Înşelăciunea asta e ceva ce nu mai trebuie să existe, că altfel se ajunge la «mortăciuni», şi e păcat de Dumnezeu să ne războim între noi”.
Îngrijoraţi că, dacă se va continua în acelaşi ritm, lucrurile vor scăpa cît de curînd de sub control, de curînd s-au întîlnit mai mulţi membri de vază ai comunităţilor din jurul Bucureştilor. La acest stabor extraordinar s-a luat o hotărîre revoluţionară: bulibaşa fiecărei comunităţi va întocmi o situaţie la zi privitoare la fetele care se apropie de vîrsta măritişului. Căci, după cum afirmă sub protecţia anonimatului chiar unul dintre participanţi, „doar aşa putem să ne băgăm ca să nu se mai lase cu războaie între ţiganii noştri. Că vom şti imediat cînd s-a dat arvună şi n-o să dăm voie să se mai ia şi alt avans pentru aceleaşi fete. Am vorbit între noi ca fiecare bulibaşă să-şi anunţe oamenii de la el din ţigănie ca, atunci cînd plătesc arvună pentru vreo ţigancă, să vină să-l anunţe. Se trec numele, suma şi data pe o listă. La fel, dacă familia unui ţigan vrea să plătească arvună de măritiş, vine la bulibaşă şi verifică pe listă dacă fata e liberă sau deja s-a plătit avans pentru ea. Şi aşa se află imediat orice înşelăciune, nu se mai plătesc banii şi nu se mai ajunge la război. Acum, la început, va fi ceva mai greu să se afle avansurile deja plătite, dar, pe urmă, totul va merge bine. Mai ales că vrem să vorbim şi cu liderii ţiganilor din alte judeţe, să putem să ne cerem listele unii altora, să mergem la siguranţă mie la sută că nu
s-a dat arvună şi din altă parte a ţării. Atunci chiar că nu mai are cum să se ajungă la înşelăciuni, chiar dacă părinţii de fete nu au cinste şi vor încerca să le dea ţeapă altor ţigani”.
Cu alte cuvinte, rromii se vor putea lăuda în curînd cu cea mai eficientă agenţie matrimonială din România.

(va urma)
Tache
(Text preluat din volumul „Fiţe de şmecheri“)

COMENTARII DE LA CITITORI