Flori Dinu, directorul general al Hexi Pharma, acuzată de complicitate la evaziune fiscală

in Război corupției

Flori Dinu, directorul general al companiei farmaceutice Hexi Pharma, a fost la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), unde a fost înştiinţată că este acuzată de complicitate la evaziune fiscală. De asemenea, Uliana Ochinciuc, partenera de viaţă a lui Dan Condrea, fostul director al Hexi Pharma, care a murit pe 22 mai în urma unui accident rutier, este acuzată de spălare de bani.
Potrivit unor surse judiciare, Flori Dinu a fost citată de procurorii DNA într-un dosar în care se fac cercetări pentru fapte de corupţie legate de contractele pentru dezinfectanţi încheiate de Hexi Pharma cu mai multe spitale. Flori Dinu a fost arestată preventiv pe 28 mai, procurorii Parchetului General acuzînd-o de 128 de infracţiuni de înşelăciune, majoritatea în formă continuată, dar şi de participare improprie la zădărnicirea combaterii bolilor. „Inculpata Dinu Flori, în calitate de director general al Hexi Pharma, avînd atribuţii în special pe partea de vînzări desfăşurată de societate, la instigarea numitului Dan Alexandru Condrea şi cunoscînd că produsele comercializate nu respectă specificaţiile din etichete, a coordonat întreg personalul care a promovat produsele şi a intermediat activitatea de negociere şi încheiere de contracte de furnizare, inducînd în eroare reprezentanţii unităţilor medicale care au achiziţionat produsele”, arătau procurorii într-un comunicat de presă. Procurorii au calculat şi prejudiciul pe care îl pun în sarcina directorului general de la Hexi Pharma, Flori Dinu. Ei spun că în patrimoniul persoanelor vătămate a fost produsă o daună în valoarea de peste 28 de milioane de lei, fiind aferent produselor constatate ca fiind neconforme, furnizate conform contractelor încheiate în intervalul iunie 2012 – aprilie 2016 între persoana juridică suspectă şi numeroase unităţi sanitare. Reprezentanţii Hexi Pharma au precizat într-un comunicat că directorul general al companiei nu a dat nici o declaraţie în faţa procurorilor. „Avem informaţii sigure de la avocaţi că nu a dat nici un fel de declaraţii pînă în acest moment şi informaţii de la angajaţii companiei că, în cursul zilei de ieri (27 mai – n.r.), în urma unei anchete interne, ar fi aflat de la directorul de producţie că existau, într-adevăr, reţete schimbate pentru o parte dintre produse, dar că diluţia era conform normelor europene de biocizi, astfel încît produsele să fie eficiente. Din informaţiile de la avocat nu a declarat acest lucru pînă în acest moment întrucît nu a avut ocazia“, se menţionează în comunicat.
Hexi Pharma a încheiat în 2015 peste 1.300 de contracte cu spitalele din ţară
De altfel, Ministerul Sănătăţii a publicat toate contractele de achiziţii de biocide raportate în Sistemul Public de Achiziţii în anul 2015. Din cele peste 1.300 de contracte, 607 au fost obţinute de Hexi Pharma, cele mai multe prin cumpărare directă. Concret, Ministerul Sănătăţii arăta că Hexi Pharma a obţinut în anul 2015 nouă contracte prin cumpărare directă offline, în valoare de 32.270 de lei. Prin cumpărare directă online au fost obţinute 589 de contracte, în valoare de 1.569.744 de lei, în timp ce un contract de 144.000 de lei a fost obţinut prin invitaţie de participare. Opt contracte au fost obţinute în 2015 de Hexi Pharma prin licitaţie deschisă, valoarea acestor contracte fiind de 6.181.524 de lei. În total, în 2015, compania Hexi Pharma a obţinut 607 contracte, cu o valoare de 7.928.378 lei. Pe locul doi în topul companiilor care au obţinut un număr mare de contracte se află compania Intercoop SRL, cu 477 de contracte cu o valoare de un milion de lei. „Ministerul Sănătăţii face, astăzi, primul pas în asumarea mandatului de transparenţă în sistemul sanitar”, se arată într-un comunicat al instituţiei. Printre spitalele cu care compania Hexi Pharma a avut contracte pentru furnizarea de dezinfectanţi se numără: Spitalul Colentina, Spitalul de Boli Infecţioase Cluj, Spitalul de Copii Victor Gomoiu, Spitalul de Neuropsihiatrie Craiova, spitalele judeţene din Bacău, Călăraşi, Miercurea Ciuc, Ploieşti, Tîrgovişte, Tulcea, Vîlcea, Suceava, Sălaj, Tîrgu Jiu, Drobeta Turnu-Severin. De asemenea, Hexi Pharma a livrat dezinfectanţi pentru Spitalul de Ginecologie Elena Doamna din Iaşi, Spitalul Căi Ferate din Constanţa, Spitalul Filantropia din Craiova sau spitalele municipale din Filiaşi, Horezu, Şimleu Silvaniei, Sinaia, Cluj, Vatra Dornei, Gura Humorului, Pucioasa, Fălticeni, Lupeni, Turda, Urziceni, Făgăraş. Tot de la Hexi Pharma s-au aprovizionat cu produse biocide şi Spitalul de pediatrie Sibiu, spitalele de pneumoftiziologie din Craiova şi Iaşi, Spitalul penitenciar Rahova sau serviciile judeţene de Ambulanţă din Covasna, Călăraşi, Galaţi şi Ialomiţa.
Al-Carina, pe primul loc în topul furnizorilor de biocide
Potrivit documentelor, pe primul loc în topul firmelor care au furnizat biocide spitalelor se află compania Al-Carina, cu trei contracte în valoare totală de 10.036.644 lei. Cele trei contracte au fost încheiate, prin licitaţie deschisă, cu Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Tîrgu Mureş (10.012.068 lei) în 2 decembrie 2015, cu Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii Grigore Alexandrescu (11.712 lei) în 28 iulie 2015, prin anunţ de atribuire la cerere de ofertă, şi cu Spitalul General CF 2 Bucureşti (576 lei) în 7 ianuarie 2015, prin cumpărare directă online. Topul primelor 10 firme care au furnizat dezinfectanţi spitalelor în 2015 este completat, în ordine, de: Remix Com SRL, cu contracte în valoare de 4.159.520 lei, GB Indco SRL (1.223.488 lei), General Medicals Active (1.058.400 lei), Euromedica Inc Group SRL (1.017.228 lei), Intercoop SRL (1.002.119 lei), Tehno Electro Medical Company SRL (654.370 lei), B Braun Medical SRL (148.931 lei) şi SC Black Haw Eyes SRL (143.270 lei).

COMENTARII DE LA CITITORI