Fostul şef al Fiscului acuză procurorii anticorupţie de erori în dosarul lui Ponta

in Război corupției

Fostul preşedinte al Fiscului, Gelu Ştefan Diaconu, pus de curînd sub urmărire penală, a transmis că Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a făcut o eroare în dosarul în care sînt implicaţi fostul premier Victor Ponta şi fostul ministru Dan Şova. În replică, DNA susţine contrariul.
„Am tăcut, deşi poate a fost o greşeală, dar m-am gîndit să nu implic ANAF în scandaluri, atunci cînd DNA a dat eronat comunicat că ANAF s-a făcut parte civilă în dosarul Ponta-Şova împotriva lui Ponta. Sau dacă s-a făcut, sub nici o formă sub semnătura mea, poate o fi semnat vreun portar de la ANAF. Din punct de vedere fiscal, alte elemente din dosar nu mă interesează. Eu am gestionat ANAF. Păi la cît mă pricep eu în materie de TVA, sau poate nu mă pricep, că Fiscul a mai avut şefi care nu se pricepeau la TVA, dar nu vreau să-l pronunţ. Un contract între Şova şi Ponta înseamnă deducerea TVA facturat lui Ponta de către Şova. Ponta l-a luat şi l-a plătit statului. Unde e prejudiciul? Fiscal vorbind. Eventual, în măsura în care tranzacţia era fictivă, dar ce e o tranzacţie fictivă într-un contract de asistenţă juridică? O faci la telefon. Dacă ar fi fictivă, tranzacţia cade şi ar trebui să-i returnăm TVA lui Ponta. Nu e absurd?“, a acuzat Gelu Ştefan Diaconu.
Preşedintele şi vicepreşedintele ANAF, urmăriţi penal de DNA – care sînt acuzaţiile
Pe de altă parte, DNA ne-a comunicat că ANAF s-a constituit parte civilă în dosarul Turceni-Rovinari, în care sînt implicaţi Victor Ponta şi Dan Şova. Practic, procurorii şi-au menţinut poziţia iniţială. „La data de 14 septembrie 2015, prin adresa cu nr. A-AJR38806, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a comunicat că se constituie parte civilă în dosarul penal la care faceţi referire. În cuprinsul aceleiaşi adrese, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a solicitat, printre altele, instituirea măsurilor asigurătorii, iar în cazul în care acestea au fost dispuse, se admite menţinerea lor“, au explicat reprezentanţii DNA. Fostul premier Victor Ponta şi fostul ministru Dan Şova sînt trimişi în judecată în dosarul Turceni-Rovinari.
Ponta a fost surprins de decizia ANAF
În octombrie 2015, Victor Ponta se declară surprins de decizia ANAF de a se constitui parte civilă în dosarul Turceni-Rovinari. „Eu nu ştiu, sincer, la ce s-a constituit ANAF-ul parte civilă, avînd în vedere că ANAF-ul mi-a dat act că ei au încasat toate taxele şi impozitele. Dar nu pot să-i întreb, pentru că fiind vorba de mine, nu pot să-i întreb. Atît i-a dus mintea, să spună că a încasat toate taxele… probabil de frică. Stiţi şi dvs., toată lumea ştie că nu e nici un prejudiciu. Habar nu am, nu ştiu“, a susţinut Ponta la acea vreme.
Ce acuzaţii li se aduc lui Ponta şi Şova
În 17 septembrie, la aproape trei luni şi jumătate de la punerea sa sub urmărire penală în dosarul Turceni-Rovinari şi după cinci „vizite“ la DNA, Victor Ponta a fost trimis în judecată, pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală şi spălarea banilor, fapte pe care le-ar fi comis în calitate de avocat.
Dosarul Turceni-Rovinari: ce au cerut Ponta şi Şova la Înalta Curte
Potrivit procurorilor DNA, în perioada octombrie 2007 – decembrie 2008, prin Cabinet Individual de Avocat „Victor-Viorel Ponta“ a obţinut de la SCA „Şova şi Asociaţii“ suma 181.439,98 de lei, pentru activităţi, care însă, în realitate, nu s-au efectuat. În acelaşi dosar, Dan-Coman Şova, avocat coordonator al Societăţii Civile de Avocaţi „Şova şi Asociaţii“, în prezent senator, va fi judecat pentru trei infracţiuni de complicitate la abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite pentru altul, fals în înscrisuri sub semnătură privată (17 infracţiuni), evaziune fiscală în formă continuată şi spălare de bani. Şova a fost trimis în judecată sub control judiciar. Reamintim că fostul şef al Fiscului, Gelu Diaconu, este urmărit penal în dosarul deschis de procurorii anticorupţie, în care s-a cerut avizul Camerei Deputaţilor pentru reţinerea şi arestarea deputaţilor Mădălin Voicu şi Nicolae Păun. În acelaşi dosar este urmărit penal şi vicepreşedintele ANAF, Mihai Vătăşoiu. Cei doi sînt acuzaţi de favorizarea făptuitorului şi abuz în serviciu, se arată în comunicatul remis presei, săptămîna trecută, de DNA.

COMENTARII DE LA CITITORI