Fractura de stres

in Sfatul medicului

Fractura de stres constă în mici fisuri în os, ce apar ca urmare a efortului fizic excesiv. Aceasta este des întîlnită în cazul sportivilor de performanţă care sînt supuşi unor antrenamente de intensitate mare.
Există două tipuri de fractură de stres: fractura de oboseală, care este descrisă mai ales la membrele inferioare şi fractura prin insuficienţă care se observă la nivelul tibiei, metatarsienelor, fibulei şi al oaselor naviculare.
Simptome:
Odată cu apariţia fracturii de stres apar dureri la nivelul membrului afectat, acestea fiind la început de intensitate mică, urmînd să crescă în timp. Durerea cedează la repaus, însă reapare cînd pacientul îşi reia activitatea. Apar sensibilitatea locală şi tumefierea.
Cauze:
Deşi fracturile de stres au ca principală cauză suprasolicitarea, se pare că tulburările menstruale, densitatea
osoasă scăzută, restricţiile calorice sau diferenţele de lungime dintre picioare sînt şi ele cauze ale apariţiei acestei fracturi. Alţi factori de risc mai sînt şi greutatea corporală mică, lipsa antrenamentului fizic cu greutăţi, amenoreea, oligomenoreea, aportul scăzut de calciu din organism, cît şi alimentaţia dezordonată.
Tratament:
Tratamentul fracturii de stres constă în administrarea de antiinflamatoare şi analgezice prescrise de către medic. Totodată, este necesar tratamentul anticoagulant în cazul imobilizării în atelă ghipsată.
Cele mai multe cazuri pot fi tratate prin repaus fizic
pentru o perioadă de 4 pînă la 6 săptămîni, urmate apoi de recuperare.

www.artroscopiedegenunchi.ro

COMENTARII DE LA CITITORI