Fractura de stres

in Sfatul medicului

Dr. Tarek Nazer este medic ortoped cu experienţă de cinci ani în unele dintre cele mai mari spitale din Anglia şi vicepreşedinte al Asociaţiei de Sănătate la nivel european.

Multe persoane probabil nu au auzit despre această problemă. Fractura este datorată unei suprasolicitări fizice, întîlnită în cazul persoanelor care merg mult sau care fac sport de performanţă. Cea mai comună fractură de stres este întîlnită la nivelul metatarsienelor. Antepiciorul este prima treime a labei piciorului şi este formată din cele 5 oase metatarsiene, care sînt oase lungi, fiecare avînd cîte un corp diafizar lung şi două capete epifizare, iar fractura de stres se întîmplă cel mai frecvent la nivelul diafizei. Fracturile de stres sînt specifice osului normal supus unor forţe exagerate.
Semne şi simptome:
Pacientul suferă de dureri şi disconfort în timpul mersului, mai ales cînd încălţămintea este îngustă. În zona fracturii de stres prezintă o zonă sensibilă la atingere şi palpare.
Diagnosticul:
Diagnosticul se pune pe baza unui examen clinic, fiind completat de un examen radiologic prin care se observă modificări fine la nivelul metarsului afectat.
Tratamentul:
Tratamentul diferă în funcţie de fractură. Cele fără deplasare se pot trata ortopedic prin imobilizarea piciorului în gips sau orteză timp de 4-6 săptămîni. Atunci cînd fractura de stres este neglijată, ea poate avansa la o fractură completă cu deplasare şi atunci este necesar tratamentul chirurgical cu reducere şi fixare internă a metatarsului. Aceast tip de fractură se mai poate întîlni la tibie, fibulă şi rareori la nivelul membrului superior. Pacienţii care suferă de durere fără a avea un traumatism direct la nivelul piciorului pot avea o fractură de stres prin suprasolicitare, de aceea este recomandat întotdeuna să vă prezentaţi la o consultaţie dacă aveţi dureri care se accentuează la mers.
www.artroscopiedegenunchi.ro

COMENTARII DE LA CITITORI