Generaţia decreţeilor riscă să muncească pînă la moarte (1)

in Război corupției

Sărăcia afectează societatea românească, pe termen scurt, mediu, dar mai ales lung, prin distrugerea viitoarelor generaţii. Cel mai recent studiu lansat de Organizaţia Salvaţi Copiii arată că lipsa educaţiei şi abandonul şcolar ar putea duce în colaps societatea, pentru că efectul complex şi extrem de grav este acela că sărăcia educaţională tinde să se transmită de la o generaţie la alta. Toate cercetările ştiinţifice arată că, pentru societate, sărăcia este mai costisitoare decît educaţia. Mai mult, sărăcia şi lipsa educaţiei duc la creşterea numărului de infracţiuni, arată criminologii.
În cel mai recent studiu al său, Organizaţia Salvaţi Copiii România arată că peste jumătate dintre copiii din România (51%) se află în risc de sărăcie sau excluziune socială. „Fenomenul are consecinţe grave pe termen lung, nu doar asupra copilului, ci asupra întregii societăţi”, explică specialiştii asociaţiei. Sociologii au afirmat, în mai multe rînduri, în ultimii 10 ani, că o astfel de situaţie conduce, în timp, la o lipsă a personalului calificat în toate domeniile de activitate, astfel încît ar fi posibil ca peste 20-30 de ani, vechea generaţie a decreţeilor să nu poată ieşi la pensie şi să muncească în continuare, pînă la vîrste foarte înaintate, pentru a plăti asistenţă socială noilor generaţii, acestea nefiind capabile să aducă valoare adăugată societăţii.
Sărăcie plus abandon şcolar – risc major de infracţionalitate
Mediul de afaceri şi poliţiştii sînt alarmaţi, în egală măsură, de perspectivele unui viitor cu un număr foarte mare de copii care nu vor avea acces la studii. Abandonul şcolar este nociv pentru societate, în general, arată specialiştii. „Sărăcia singură nu constituie o rampă către infracţionalitate. Dimpotrivă, mulţi dintre cei care s-au realizat profesional în ultimele decenii, în special dacă ne referim la perioada regimului comunist, provin din pătura săracă a societăţii. În schimb, sărăcia combinată cu abandonul şcolar este calea cea mai scurtă către infracţiune. Omul care nu mai are posibilitatea să fie angajat, neavînd studii, va alege metode ilicite pentru existenţă. Mai mult, va tinde să preia modele negative din mediul social în care trăieşte”, explică Dan Antonescu, specialist criminolog. Criza economică şi financiară din ultimii ani a agravat decalajele între categoriile sociale. Inegalitatea este principala cauză a sărăciei şi excluziunii sociale a copiilor, arată studiul realizat de Salvaţi Copiii. În prezent, 10% dintre gospodăriile din Europa cîştigă 31% din veniturile totale şi deţin peste 50% din bogăţia totală, iar falia dintre bogaţi şi săraci se adînceşte în multe ţări. Astfel, o parte tot mai mare a bogăţiei este concentrată într-un mic segment al societăţii, iar tot mai puţine familii care muncesc îşi permit să investească în oportunităţi pentru copiii lor.

(va urma)
Diana Scarlat

COMENTARII DE LA CITITORI