Gheorghe Turda

in Lecturi la lumina ceaiului

În cei 62 de ani de viaţă şi peste 40 de ani de carieră, îndrăgitul interpret de muzică populară Gheorghe Turda a trăit poveşti uimitoare, care pot face cu succes subiectul unui roman. După o căsătorie extraordinară, ce a durat 37 de ani, interpretul a rămas singur, soţia sa pierzînd lupta cu leucemia. Dar cum viaţa merge înainte, Dumnezeu i-a adus în cale dragostea din anii facultăţii. Astfel, artistul s-a logodit în Noaptea de Înviere cu Teodora, femeia căreia îi oferise inelul de logodnă în urmă cu 40 de ani.
Era să ajungă preot
Gheorghe Turda mărturiseşte că cel mai bun prieten al său este cîntecul. De altfel, Dumnezeu l-a înzestrat cu talent, reuşind astfel să intre din prima la Conservator. Dacă ar fi picat admiterea, probabil ajungea teolog sau preot, Teologia fiind a doua facultate pe lista de priorităţi. După ce a terminat Conservatorul la Cluj, interpretul a venit, prin repartiţie guvernamentală, la marele Ansamblu Rapsodia Română, aici desfăşurîndu-şi activitatea mai bine de 20 de ani şi întîlnindu-şi soţia. A avut o viaţă de cuplu foarte frumoasă, un etalon în materie de familie de artişti. Se mîndreşte cu această căsnicie, din care au rezultat cele două fete ale sale, Anca şi Voichiţa. „În timpul unui turneu în Japonia, în 1987, soţiei mele, prim-balerină solistă a Ansamblului Rapsodia, i s-a declanşat o boală teribilă, leucemie cronică trombocitară. Acel turneu a fost extrem de solicitant, în 35 de zile am avut 32 de concerte şi foarte puţin timp de odihnă. În urma vizitei la Hiroshima a apărut boala, probabil din pricina climei şi a radiaţiilor care au persistat încă din 1945, chiar şi astăzi fiind urmări ale bombei atomice. Din păcate, după o luptă de mai bine de 20 de ani, Dumnezeu nu a mai vrut s-o ţină lîngă mine. După moartea soţiei a trebuit să-mi continui drumul vieţii, deşi nu a fost deloc simplu”, ne-a povestit interpretul, cu ochii în lacrimi.
A revenit la prima iubire, din studenţie
După mai bine de un an şi jumătate de luptă cu singurătatea şi cu durerea sufletească, Dumnezeu i-a trimis o rază de alinare artistului. „A revenit în viaţa mea o primă dragoste de pe vremea cînd eram student la Cluj. Într-o tabără, la Borsec, am cunoscut-o pe Teodora. Ulterior, după doi ani, fiind în ultimul an la Conservator şi aşteptînd repartiţia guvernamentală, ne-am curtat, ne-am iubit, ne-am împrietenit şi chiar
i-am oferit inelul de logodnă, deşi erau deja cumpărate verighetele. Tocmai de aceea vreau să subliniez ideea că nu este bine să se poarte verighetele înainte de a fi puse de preot, în faţa altarului, la cununia religioasă. Atunci nu ne-a adus noroc, dar sper să avem acum. Eu m-am resemnat în acea clipă, în 1973, că nu m-am căsătorit cu Tea. Ea s-a măritat în toamna acelui an, dar a divorţat în 1990, şi drumul vieţii sale a fost greu. A trebuit să treacă printr-un lagăr în Italia, după care a plecat în Canada, la Montreal, unde este foarte bine poziţionată, cu fiica, mama, bunica de 99 de ani şi fratele. Este profesoară, are şi o minigrădiniţă, atît cît se permite la ei, şi este admirată, iubită şi considerată ca fiind un om de echilibru în diaspora românilor de acolo, fapt cu care mă mîndresc. După aproape 40 de ani, ne-am reîntîlnit cu ocazia Sărbătorilor de Iarnă, pe care le-am petrecut împreună. Am fost într-o croazieră în Egipt, apoi într-o vacanţă în Punta Cana, în Republica Dominicană, am stat o lună şi trei săptămîni împreună, la Montreal, unde ne-am şi logodit în Noaptea de Înviere şi cam aşa a fost revenirea relaţiei noastre, pe care ne-o dorim frumoasă şi fericită. Pot spune că este chiar o poveste de roman şi mă consider norocos”, mărturiseşte artistul. Acum rămîne doar să hotărască unde îşi vor trăi povestea de dragoste şi cînd vor face căsătoria. „Şi mie îmi va fi bine acolo, şi ei îi va fi bine în România. Avem nevoie unul de altul şi mă bucur că am făcut deja primul pas şi ne-am logodit”, ne-a spus Gheorghe Turda.
Artistul cu cele mai multe turnee peste Ocean
Pe lîngă familia minunată şi povestea de iubire inedită pe care o trăieşte, Gheorghe Turda se bucură şi de dragostea fanilor de pe tot Globul. „O spun cu mîndrie, nu cu laudă, că sînt cîntăreţul cu cele mai multe turnee efectuate peste Ocean, în SUA şi în Canada. Am făcut peste 45 de turnee, cam două, trei pe an, şi pînă în ‘89, şi după. Sînt primit acolo cu multă căldură sufletească de întreaga diasporă şi am bunul obicei de a le cînta şi în biserici. Nu există slujbă la liturghie unde eu să nu le cînt cîte un Apostol, un Tatăl Nostru, Pricesnie, în Los Angeles, Detroit, Vancouver, New York, Cleveland, Arizona, Chicago şi în orice alt stat”, a declarat interpretul de muzică populară.

Gabriela Niculescu

COMENTARII DE LA CITITORI