Ghinion, sau lipsă de comunicare?

in Război corupției

 

 

Motto: „Palatul Cotroceni, lăsat în paragină de Traian Băsescu” – zice un botos, Dan Mihalache.

 

Da, stimabile, sugeraţi că vă mai trebuie nişte bani, pe care să-i păpaţi. Cele 2-4 milioane de euro pentru renovarea vilei în care se va instala ăl mai mut dintre preşedinţii ţării se pare că nu au fost de ajuns. Carevasăzică, vă mai trebuie încă vreo 3?

Ţara arde şi baba se piaptănă. Asta este concluzia. Mă uitam la domnul consilier prezidenţial care a făcut afirmaţia de mai sus. După felul cum vorbeşte, îţi dai seama imediat, dacă ai, cît de cît, abilităţi de psiholog, cam ce-i poate pielea. Tot dumnealui spunea că doar Victor Ponta ar fi vinovat… de ce credeţi, stimaţi români? Cică de ,,lipsă de comunicare”. Cînd aud sintagma asta bolîndă (termenul derivă de la ,,boală”), un produs al acelor ,,inovatori” de cuvinte/expresii, care îmbogăţesc un dizgraţios limbaj de lemn, de care s-a făcut atîta caz, îmi vine să vomit, vorba Tribunului nostru. De ce, domn’ Mihalache, vreţi să-l scoateţi basma curată pe Mister President? Nu vedeţi că se dă ,,grande”, ca un păun, sau ca un curcan bine îndopat, dar, de fapt, nu e nimic de capul dumnealui, vorba lui Ţugurlan, al lui Marin Preda? De ce nu spuneţi că îi place opulenţa? Că iubeşte călătoriile? ,,Am avut un preşedinte-jucător, şi-acum avem unul călător”, sesiza, inspirată, moderatoarea (un alt termen iritabil!) unei emisiuni TV. Bună observaţie. Aşadar, domnului crai – adică împărat, nu gagicar, precum Casanova – îi place să călătorească… Mult, nu numai în ţinuturi paradisiace, precum Madeira, de pildă, ci şi la ţărmul minunat al Mării Negre, unde stă, ca un paşă, în vila mult hulitului său predecesor, Nicolae Ceauşescu. Nu ratează nici un prilej de deplasare pentru întîlniri cu diverşi şefi de stat, preşedinţi ori regi, în cadrul unor vizite care nu aduc nici un folos ţării. Termenul de ,,gagicar” (de sorginte ţigănească), însă, nu prea i se potriveşte. Doamnelor şi domnişoarelor cu ,,inima zburdalnică”, luaţi-vă gîndul de la un posibil amor ghebos cu Klaus Iohannis. După umila noastră părere, el nu e deloc frumos. E doar mîndru, dar în sensul de îngîmfat, ba chiar de infatuat, ceea ce este cu totul altceva. E mîndru, desigur, că a ajuns în cea mai înaltă funcţie din stat, el, un biet profesor de liceu, dintr-un oraş, totuşi, de provincie. Că, apoi, a fost şi primar – asta este, iarăşi, o altă poveste. Dar oare se poate compara el cu Traian Băsescu, marele voiajor peste mări şi oceane, stăpîn ăhă!-ăhă! şi pe burlane, şi, mai ales, pe ciolane? Fiindcă ştim că şi lui Klaus Iohannis îi cam face cu ochiul măria-sa ciolanul… De-aia Corneliu Vadim Tudor, cel mai mare pamfletar şi izvoditor de porecle, l-a şi numit Ciolannis, n’aşa?

Primar a fost şi Traian Băsescu. În calitate de edil-şef al Capitalei, el a făcut minuni… A lucrat numai cu oameni ,,oneşti”, precum magnatul în imobiliare Puiu Popoviciu şi alţii ca el, şi i-a ,,protejat” pe cei amărîţi, ca, de pildă, pe chiriaşi: într-o singură zi, a semnat decizii, prin care au fost alungate în stradă zeci de familii de bucureşteni. Păi, nu era el jupînul? Ba da. De-aia şi-a şi atribuit o vilă, în Str. Mihăileanu, pe care a cumpărat-o, apoi, cu o sumă derizorie. Dar, ca primar, Traian ot Chioran a mai avut un ,,merit”, şi-ncă unul uriaş: a ucis cu sînge rece, de criminal înrăit, mii de cîini nevinovaţi, să vadă lumea ce eficient este, cum face el ce vrea, cum taie şi spînzură după cum îi dictează creierul lui, îmbibat de licori bahice. Despre ,,realizările” din cele două mandate de preşedinte, nici nu mai amintim. Le ştim cu toţii prea bine. Dar trebuie să remarcăm ceva: a reformat şi a modernizat statul de drept. Şi ne-a scos din criză. Ahă!-ăhă! Hă! Hă! Hă!

Acum, însă, noul nostru preşedinte – român verde, verde, verde – timpul nu şi-l pierde! Dumnealui lucrează. E mereu pe fază. Nu prea face nimic folositor, în afară de două lucruri: 1) Se luptă cu plagiatorul Victor Ponta, premierul care mai face şi lucruri bune, cum ar fi Codul Fiscal, pe care preşedintele, bineînţeles, îl respinge. De ce? Din cauza lipsei de comunicare. 2) Călătoreşte. Oriunde şi oricît de des vrea muşchii lui. Şi o ia cu el, să o plimbe, pe scumpa lui consoartă, fiinţă nobilă, gingaşă şi nărăvaşă. Fiindcă el face un alt fel de politică. Şi-i place al dracu’ de mult lucrul bine făcut.

Ăsta da, ghinion! Ce ,,lipsă de comunicare”, domn’ Mihalache, bulache? (Pardon de rîmă, ăăă, am vrut să zic.. de rimă.)

GEORGE MILITARU

COMENTARII DE LA CITITORI