Ghinionştii care trec prin Pasajul de la Bucur Obor

in Lecturi la lumina ceaiului

 

 

De cîteva luni bune, cineva îşi bate joc, în mod repetat, de pietonii care trec zilnic prin acest pasaj. Acolo există 3 scări rulante: una de urcare şi coborîre la ieşirea dinspre Metrou şi Automobil Clubul Român, o alta spre restaurantul MacDonald’s de la parterul Magazinului Obor, şi cea de a treia, de urcare, la ieşirea înspre staţia tramvaiului 21.

Ghinion sau nu, aici oamenii au mereu parte de surprize neplăcute, din cauză că ori una, ori alta din scările rulante nu funcţionează – şi asta nu doar pentru un ceas, sau două, ci chiar luni întregi. Uneori, au venit să verifice situaţia diverşi specialişti responsabili cu întreţinerea acestor instalaţii, dar au făcut-o mai mult în dorul lelii, fără să intervină, în mod concret, pentru remedierea rapidă a defecţiunilor. De exemplu, scara rulantă de urcare, de la ieşirea spre tramvaiul 21, nu mai funcţionează din vara trecută, timp în care pietonii au fost nevoiţi să urce pe scara obişnuită, aflată vizavi. Şi vorbim de oameni bătrîni şi neputincioşi, de bolnavi, femei gravide şi invalizi. Am văzut numeroase situaţii în care diverse persoane, din categoriile enumerate, cereau semenilor mai tineri să-i ajute cu urcatul bagajelor la ieşirea înspre staţia de tramvai. Scările clasice au multe trepte, destul de înalte, fiind extrem de obositoare pentru un om neputincios.

Dacă problema scărilor rulante nu poate fi rezolvată, de ce nu se renunţă la ele? În felul acesta, cei ce trec pe aici vor şti ce au de făcut. O soluţie ar fi traversarea, la suprafaţă, pe la trecerea semaforizată, ştiindu-se că altă cale mai bună şi mai sigură, aşa cum este pasajul cu scările rulante (din păcate, mereu defecte) nu există. Sau, poate o fi existînd, noi nu avem de unde să ştim. Iată, aşadar, cum este răsplătit cetăţeanul plătitor de taxe şi impozite! Este regretabil că se întîmplă o astfel de situaţie la unul din pasajele cele mai importante din Bucureşti, cum este cel de la Bucur Obor. Şi totul se petrece sub ochii poliţiştilor comunitari, ai salariaţilor de la diverse firme de pază, dar, mai ales, ai vînzătorilor ambulanţi din zonă, care îşi văd liniştiţi de afacerile cu iz evazionist, în bună înţelegere, probabil, cu cei ce le asigură protecţia.

Doamne, fă o minune şi pune-i în mişcare pe cei care au în întreţinere aceste scări rulante, fiindcă, după cum se prezintă situaţia, în acest caz, e clar că oamenii lucrează după bunul lor plac.

ION MACHIDON,

Preşedintele Cenaclului „Amurg sentimental“

COMENTARII DE LA CITITORI