Ghiţă e mort, să-l îngropăm româneşte

in Război corupției

Avem o ţară, mă rog, ce ne-a mai rămas din ea. Nu prea mult, dar încă suficient încît să ne mai pese cît de cît de ea. Nu mă refer aici la cei mai tineri, care abia aşteaptă să-şi termine şcoala pentru a emigra, mai ceva decît sirienii sau afganii. Se plîng că nu-şi vor putea lua bemveul şi viloiul cu piscină din primele salarii, pentru ca din următoarele să-şi poată petrece vacanţe lungi şi dese prin diverse paradisuri tropicale. Şi mai şi auzi pe cîte unul dintre ei că spune că „pe vremea lui Ceauşescu era mai bine, mi-au spus mie mama şi bunica“, probabil foste lucrătoare la APACA şi care, în anii ’90, nu voiau nici Kent şi nici valută, ci pe Roman să le… fericească.
Revenind, însă, în actualitate, cei care nu trăiesc în pseudo-realitatea feisbuc pot observa cu uşurinţă că se întîmplă lucruri interesante. Klaus s-a sucit brusc şi a devenit preşedinte-jucător. Şi ce jucător… de liga a patra. Faultează, înjură şi scuipă orice adversar care îi stă în cale. Dragnea a devenit un dur politic şi atacă serios viitorul mandat prezidenţial. Un serviciu extrem de important se lăfăie făcîndu-şi de cap în lipsa oricărui control. Nu la SRI mă refeream, oricum, în ultima vreme am aflat ce ştiam mai de mult, dar nu conştientizam atît de clar, anume că acesta nu este sub control civil, ci, de fapt, noi, toţi civilii, sîntem sub controlul SRI.
În acest timp, SIE îşi face jocurile, nederanjat de nimeni şi de nimic. De o prea lungă perioadă, nu mai are director civil. În schimb, umblă vorba că ar avea partid şi grup parlamentar. Cin’ să fie, cin’ să fie? Eu nu cred acel zvon, însă dacă există măcar o urmă de adevăr… Emisari ai unui mogul mass-media au contactat membri ai familiei Trump în scopul schimbării atitudinii americanilor faţă de Codruţa Kövesi. Nu ştiu dacă au reuşit sau nu şi dacă SIE a acţionat ferm pentru a împiedica acest atac la interesele României. Cei orbiţi de manipulare vor zice că iau apărarea şefei DNA. De fapt, ce vreau să punctez este că Donald Trump trebuia abordat profesionist, de către diplomaţi abilitaţi să-i trezească interesul într-un sens pozitiv pentru ţara noastră, nu pentru răzbunările personale ale unora. Crearea unei impresii deplorabile în ochii preşedintelui SUA poate avea consecinţe nefaste pentru noi toţi.
Între timp, în ţară bulibăşeala e în toi. Iohannis faultează noul Parlament şi noul Executiv. Iarna blochează iar România, iar cei care au pierdut alegerile, în loc să stea frumuşel să-şi lingă rănile şi să se vindece politic, au pornit, tîrîndu-se, şontîc-şontîc, la atac împotriva învingătorilor. Riscul cel mai mare pentru penelişti este ca, pînă să ajungă la gîtul învingătorilor şi să-şi înfigă colţii, să moară din cauza rănilor cangrenate care au nevoie urgentă de toaletare şi a masivei pierderi de sînge electoral. Învingătorii încep să descopere că socoteala de acasă nu se potriveşte cu cea din tîrg şi deja regretă generoasele promisiuni electorale. Pe un ger de crapă pietrele, atmosfera se încinge din ce în ce mai mult.
Din acest haos impecabil organizat, cineva trage serioase foloase. Însă este prea mult zgomot de fond, pentru a se putea desluşi partitura şi dirijorul. Vedem doar interpreţii. Şi atunci cînd se va lăsa liniştea, va fi prea tîrziu. Soluţia foarte simplă ar fi ca noi, indiferent de convingeri şi orientări politice, să oprim răfuiala zgomotoasă. Şi atunci maeştrii haosului vor ieşi în evidenţă. În plus, ne vom da seama că, de fapt, pentru noi, subiectul Ghiţă e mort. Să-l îngropăm în uitare, justiţia să-şi facă datoria, să-i demascăm şi să-i înlăturăm din funcţii pe creatorii şi manipulanţii lui. Aşa le vom neutraliza jocurile murdare şi, în sfîrşit, va începe să fie bine şi la noi. Şi poate copiii noştri nu se vor mai grăbi să ne părăsească în scopul găsirii unei iluzorii prosperităţi departe, tot mai departe de acasă.

Simona Popescu

COMENTARII DE LA CITITORI