Guvernarea privată, sau privarea de guvernare

in Lecturi la lumina ceaiului

V-aş propune să faceţi un test al imaginaţiei, fiindcă oricine ar trebui să înţeleagă diferenţa dintre ceea ce ar trebui să fie o guvernare autentică – măsuri de preocupare pînă în măduva orelor tîrzii ale nopţii – şi honţăneala cu ifose de putere executivă. Să ţi se dea atîta putere prezidenţială şi ministerială, iar tu, în loc să laşi urme de om de stat – altruist şi îndurerat de soarta fiecărui semen a cărui viaţă o decizi -, să te repezi la îmbuibarea chiverniselii şi să te pui pe mărirea, sau instituirea atîtor taxe şi impozite de protejat nivelul de lux al clasei conducătoare! E prea trist ca să nu întrebăm, încă o dată, retoric: dar ce au, din ce aluat sînt făcuţi, pe ce criterii se tot adună, unde vor să ajungă?! (…)

Acest tip de guvernare, care ne reduce viaţa cu procentul a tot ce-i mai frumos din zilele ce se scurg, nu face decît să strîngă dările interminabile pentru care cetăţenii se trezesc noaptea din somn şi adorm către dimineaţă, plătind un întreg aparat bugetivor, care îi mai şi ameninţă cu intrarea în curte şi scoaterea afară din casele tot mai sărmane de copii. Oamenii nu mai au vreme nici pentru a-şi căuta o scăpare, minţile lor sînt prinse în menghina fricii pentru ziua de mîine – asta nu se poate numi viaţă şi, în nici un caz, o societate a Mileniului III!

Dar a sosit vremea să nu ne mai temem de înţelegerea efectivă a unui elementar calcul matematic: comisioanele, şi izvorîrea lor din colosala supradimensionare a costurilor lucrărilor dăruite public, întrec Bugetul Naţional. Ne vom cutremura dacă adăugăm numai lianele de sponsorizare a huzurelii în orice domeniu, plăţile politico-electorale şi neconfiscarea averilor acumulate prin guvernare ilicită. Reîntoarcerea la cel care a amplificat palierele naţionalismului luminat va lua sfîrşit, de asemenea, această imundă desconsiderare a cetăţenilor!

Nichita Mladin

Păreri și opinii