Guvernul lui Bush înainte, în timpul şi dupã atacurile de la 11 septembrie şi cele patru ipoteze posibile ale complotului (2)

in Lecturi la lumina ceaiului

Dacã ar fi sã ne gîndim logic, cum ar fi trebuit sã acţioneze autoritãţile la început, în timpul atacurilor şi dupã acestea? O lipsã pe scarã largã a informaţiilor în cadrul Serviciilor Secrete americane ar fi trebuit sã determine guvernul, dupã ce a trecut starea de urgenţã, sã cearã explicaţii cu privire la dezastru de la responsabilii aflaţi la nivelele superiore din CIA şi FBI, poate chiar sã-i schimbe, dacã nu chiar sã reconstruiascã de la zero întregul sistem de Servicii Secrete.
CIA colaborase ani de zile cu Osama bin Laden, în lupta din Afganistan împotriva trupelor sovietice. Al Qaeda era alcãtuitã din tineri proveniţi din mai mult de patruzeci de state islamice, antrenaţi pentru luptã de cãtre CIA şi de cãtre Serviciile Secrete pakistaneze şi saudite. Dupã ce s-a terminat rãzboiul din Afganistan, luptãtorii Al Qaeda au fost încorporaţi ca mercenari de cãtre trupele americane aflate în luptã în Balcani şi în Cecenia. În acest timp, sarcina CIA ar fi fost sã-şi pãzeascã propria ţarã de aceşti bandiţi. Dar CIA nu credea cã Al Qaeda reprezenta un pericol pentru Statele Unite.
Înainte de atentatele de la 11 septembrie, Serviciile Secrete americane din Hamburg supravegheau deja cea mai mare parte a celor nouãsprezece presupuşi autori ai masacrului, printre care se afla şi Mohammed Atta, presupusul lor conducãtor. Cu toate acestea, aproape toţi au obţinut viza de a intrare în SUA de la consulatul american din Jeddah, în Arabia Sauditã. Un funcţionar al consulatului, indignat, a dezvãluit cã, în mai multe cazuri, eliberarea documentelor a avut loc încãlcîndu-se legea într-o manierã grotescã. Ba mai mult, el a afirmat cã 80% din personalul consulatului american din Jeddah era reprezentat de agenţi ai Serviciilor Secrete, care, într-un mod cu totul iraţional, au permis intrarea în Statele Unite a unor tineri musulmani, deşi nu aveau rude peste ocean.
Guvernul ar fi trebuit sã intervinã energic şi în cazul FBI. Biroul dispunea de indicii semnificative privind mişcãrile teroriştilor islamişti. înainte de 11 septembrie, nişte agenţi ai contraspionajului au gãzduit doi viitori piraţi ai aerului, în timp ce aceştia luau lecţii de zbor. Cu toate acestea, în ciuda diferitelor indicii, conducerea FBI a refuzat oarecum nepoliticos sã dea ascultare solicitãrilor presante ale propriilor colaboratori, dislocaţi pe teritoriul SUA, care, alertaţi de asaltul neaşteptat al şcolilor de pilotaj americane de cãtre arabi dubioşi, sugerau ca aceştia sã fie puşi sub supraveghere. Casetele cu interceptãrile telefonice, conţinînd informaţii cu privire la pregãtirea atentatelor, la spãlarea de bani, la comerţul cu arme şi cu droguri, au rãmas în biroul de traduceri al FBI, probabil în aşteptarea de personal care sã se ocupe de ele. Fãrã sã mai punem la socotealã faptul cã personalul colaborator al serviciului de traduceri era în raporturi bune cu aceia ale cãror conversaţii ar fi trebuit sã le traducã. Aceste indicii importante privind cercul de colaboratori nu au fost analizate.
În ciuda tuturor acestor fapte, dupã 11 septembrie au avut loc puţine schimbãri în cadrul Serviciilor Secrete americane. Aproape toţi funcţionarii administraţiei SUA care au comis erori şi care, în consecinţã, prin greşelile lor, au dat mînã liberã atacului de la 11 septembrie, au obţinut oricum o promovare. Aşa a fost în cazul şefului Diviziei antiterorism, azi considerat un guru al securitãţii din vîrful Serviciilor Secrete naţionale, care acum poate conta pe o sutã optzeci de mii de noi colaboratori.

(va urma)
ANDREAS VON BÜLOW
(Text preluat din volumul „Zero – de ce versiunea oficialã despre atacul de la 11 septembrie este un fals“)

COMENTARII DE LA CITITORI