Hallux rigidus, o afecţiune asemănătoare monturilor

in Sfatul medicului

Dr. Tarek Nazer este medic ortoped cu experienţă de cinci ani în unele dintre cele mai mari spitale din Anglia şi vicepreşedinte al Asociaţiei de Sănătate la nivel european.

Hallux rigidus este o afecţiune ce se datorează frecvent unei osteoartroze, care afectează articulaţia metatarso-falangiană a degetului mare de la picior, prin uzura progresivă a cartilajului articular şi se manifestă prin rigiditatea severă şi dureri în timpul mersului.
Trebuie făcută diferenţa dintre monturi şi haluce rigid, deoarece diferă prin mecanismul de producere, absenţa deplasării primului metatarsian şi a halucelui, simptome dar şi prin forma halucelui.
Care sînt cauzele?
Suprasolicitarea mecanică a halucelui este considerată prima cauză de apariţie (mişcarea de flexie şi extensie a degetului mare al piciorului este solicitată la mers, la urcatul sau coborîtul scărilor sau la orice activitate din timpul zilei). Alte cauze pot fi microtraumatismele, încălţămintea prea strîmtă şi factorul genetic.
Care sînt cele mai frecvente simptome?
Durerea articulară care evoluează cu timpul, redoarea articulară, edemul şi mersul şchipătat sînt cele mai frecvente simptome ale acestei afecţiuni. O umflătură se poate dezvolta în vîrful degetului mare, ce se poate agrava la frecarea faţă de interiorul unui pantof.
Cum se pune diagnosticul?
Diagnosticul se pune pe baza examenului clinic şi a istoricului afecţiunii, completat de un examen radiologic al piciorului. Diagnosticarea precoce a acestei afecţiuni poate preveni avansarea artrozei.
Care este tratamentul?
Tratamentul conservativ include limitarea efortului fizic pentru reducerea durerilor, medicaţia antiinflamatoare, purtarea de orteze, infiltraţii locale şi kinetoterapie.
Tratamentul chirurgical se face prin mai multe metode, unele dintre ele constînd în îndepărtarea osteofitelor care duc la rigiditatea degetului şi în cazuri foarte avansate se recomandă artrodeza metatarso-falangiană.

www.artroscopiedegenunchi.ro

COMENTARII DE LA CITITORI