Halucinantele denunţuri ale Alinei Petre, fosta noră a lui Virgil Măgureanu (2)

in Război corupției

Reacţia lui Traian Băsescu
Traian Băsescu a reacţionat şi a spus că o va da în judecată pe Alina Petre. „E prea mult deja să arunci cu astfel de calomnii şi să susţii că şeful unui stat ştia de o crimă şi o tăinuia. Cu siguranţă o voi da în judecată pe Alina Măgureanu”, a declarat Băsescu, la B1 TV. Ulterior, el a postat pe Facebook: „O fostă doamnă Măgureanu, supărată după divorţ, mă amestecă în poveştile dubioase ale anturajului mafiot în care se pare că a trăit, «crezînd» că eu, preşedintele României, aş fi ştiut despre presupusa ucidere a unui oarecare Codruţ Marta. Nu m-aş mira să «creadă» că ştiam şi despre uciderea Elodiei. Trăiască libertatea de exprimare pe care o susţin!“.
Plîngerea 2: „Intervenţiile“ lui Isărescu
A doua plîngere Alina Petre a făcut-o împotriva fostului său socru, Virgil Măgureanu, Mugur Isărescu – guvernatorul BNR, a lui Gabriel Marinescu – director general la Afinul, Ramona Şuteu – expert contabil şi a directorului general al SC IQ Consulting PAS Group SRL şi împotriva unui angajat de la firma Afinul. Acuzaţiile: Virgil Măgureanu pentru constituire de grup infracţional organizat, fals intelectual şi uz de fals în acte publice, trafic de influenţă, cumpărare de influenţă, spălare de bani şi comercializarea de produse alterate, Mugur Isărescu pentru trafic de influenţă. În acest caz este vorba de un proiect al lui Virgil Măgureanu, de a face o fabrică de procesare a prunelor şi altor fructe de pădure în Giurtelecul Hododului. În acest sens ar fi început demersurile în vederea obţinerii de fonduri europene nerambursabile în valoare de 2 milioane de euro pentru firma sa, S.C. Afinul SRL. „În vederea asigurării cofinanţării necesare finalizării proiectului, Măgureanu Virgil i-a solicitat lui Isărescu Mugur Constantin să intervină la conducătorii băncilor Veneto Banca (cumpărată ulterior de Unicredit Ţiriac Bank) şi Banca Transilvania, astfel încît să i se aprobe sumele necesare, în valoare de 2 milioane de euro. Subsemnata Măgureanu Alina Ioana am asistat personal la cîteva discuţii telefonice între Măgureanu Virgil şi Isărescu Mugur Constantin avînd ca subiect aceste solicitări“, (sursa: denunţul Alinei Petre). „Din cunoştintele mele, ulterior discuţiilor cu Isărescu Mugur Constantin, Măgureanu Virgil şi-a exprimat satisfacţia privind rezultatul intervenţiilor, explicîndu-ne mie şi soţului meu că Isărescu Mugur Constantin i-a sunat personal pe preşedinţii a două bănci şi că în cîteva zile i s-a rezolvat favorabil solicitarea de credite. Nu am cunoştinţă despre vreo sumă de bani sau alte cadouri pe care Măgureanu Virgil le-ar fi dat lui Isărescu Mugur în schimbul acestor intervenţii” (sursa: denunţul Alinei Petre). Intervenţiile lui Virgil Măgureanu la Mugur Isărescu ar fi continuat şi cu alte ocazii, cum ar fi pentru o rescadenţare a creditului. „Nu comentăm lucruri care nu sînt finalizate“, a declarat, la Pro TV, consilierul lui Mugur Isărescu, Adrian Vasilescu.
Plîngerea 3: Apartament pentru Crin
A treia plîngere Alina Petre a făcut-o împotriva senatorului Crin Antonescu şi a soţiei acestuia, europarlamentarul Adina Vălean, a foştilor socri, Maria şi Virgil Măgureanu, a fostului soţ, Marian Măgureanu, a primarilor Andrei Chiliman şi Sorin Oprescu, a afaceriştilor Elan Schwartzenberg, Dragoş Dobrescu şi Ion Andrei Biriş. Acuzaţiile Alinei Petre: „Avem suspiciuni rezonabile că cei doi membri ai familiei Antonescu, Antonescu George-Crin-Laurenţiu şi Vălean Adina-Ioana, enumeraţi mai sus, se fac vinovaţi de aderarea la un grup infracţional organizat, fals intelectual şi uz de fals în acte publice, fals intelectual şi uz de fals în declaraţiile de avere şi de interese, instigare la uz de fals în raportul de evaluarea al apartamentului, spălare de bani, primire de foloase necuvenite, trafic de influenţă, deturnarea licitaţiilor publice, solicitare de foloase necuvenite, instigare la abuz în serviciu al primarului Sectorului 1 Bucureşti, Chiliman Andrei, cît şi a primarului general al Capitalei, Oprescu Sorin”. Este vorba de un bloc construit de foştii săi socri pe Strada Zăgazului din Bucureşti. „În vederea finanţării construcţiei, familia Măgureanu Maria şi Virgil au contractat un credit de la BRD Group Societe Generale SA în valoare de 2.800.000 de euro. Respectivul credit a fost obţinut prin trafic de influenţă la nivelul conducerii Băncii Naţionale a României, prin apelarea la vechea cunoştinţă a lui Măgureanu Virgil, numitul Isărescu Mugur Constantin, în acel moment guvernator al BNR” (sursa: denunţul Alinei Petre). „În urma presiunilor exercitate de Dobrescu Dragoş şi Walter Florian, Măgureanu Marian, avînd acordul lui Măgureanu Maria şi Virgil, a decis vînzarea apartamentelor către Antonescu George-Crin-Laurenţiu şi Vălean Adina-Ioana la o valoare mult sub preţul de piaţă (valoarea fiind diminuată cu circa jumătate), urmînd ca diferenţa de preţ pînă la valoarea reală să fie achitată de Romprest indirect, prin achiziţionarea unui apartament în acelaşi imobil, dar la o valoare supraevaluată, astfel încît să compenseze pierderea financiară, cumpărare ce s-a şi realizat ulterior” (sursa: denunţul Alinei Petre). „Nu am habar – aflu de la dumneavoastră de această aberaţie. Nici n-o cunosc (pe Alina Măgureanu – n.r.), dacă nu cumva sîntem sau am fost vecini în blocul în care locuim. Nici n-o cunosc măcar – vă spun: n-am cunoscut-o pe doamna respectivă şi n-am absolut habar de toate chestiile astea. Şi, bineînţeles, orice astfel de acuzaţii sînt aberante şi lipsite de temei”, a declarat, pentru psnews.ro, Crin Antonescu.
Plîngerea 4: Bani de la Irina Socol
A patra plîngere Alina Petre a făcut-o împotriva fostului socru, Virgil Măgureanu, a afaceristei Irina Socol- cea care controlează Siveco, şi a avocatei Lucia Muşat. Alina Petre: Avem suspiciuni rezonabile că Măgureanu Virgil se face vinovat de infracţiunile favorizarea făptuitorului, compromiterea intereselor justiţiei, deturnarea licitaţiilor publice, trafic de influenţă şi cumpărare de influenţă. Plîngerea are legătură cu arestarea Irinei Socol, în luna septembrie 2014. „D-na Muşat Lucia l-a informat pe Măgureanu Virgil referitor la conţinutul declaraţiilor date de Socol Irina la Parchet, l-a anunţat că printre actele ridicate de poliţişti la percheziţie se aflau mai multe înscrisuri privitoare la plăţi făcute în decursul anilor de către SIVECO SA, la ordinul d-nei Socol Irina, către Măgureanu Virgil şi firma acestuia, ProRomania Consult SRL, şi l-a prevenit în legătură cu faptul că urmează ca Parchetul să dispună audierea lui Măgureanu Virgil în cazul SIVECO. În cursul acelei nopţi, Măgureanu Virgil a ordonat celor două salariate ale sale să caute toate actele referitoare la tranzacţiile efectuate cu SIVECO SA în decursul anilor şi să le completeze, astfel încît să se creeze aparenţa unor tranzacţii legale între cele două societăţi” (sursa: denunţul Alinei Petre). În realitate, spune femeia, firma lui Măgureanu nu ar fi prestat nici un serviciu pentru Siveco, totul fiind fictiv. „De asemenea, în cursul mariajului cu Măgureanu Marian, am luat la cunoştinţă direct de faptul că Socol Irina dădea familiei Măgureanu sume de bani ca răsplată pentru diverse intervenţii ale lui Măgureanu Virgil la autorităţi ale statului român şi am şi asistat în cîteva rînduri, cînd mă aflam împreună cu soţul meu în casa socrilor mei, la efectuarea unor astfel de plăţi” (sursa: denunţul Alinei Petre). „Am cunoştinţă de faptul că Măgureanu Virgil a discutat direct cu Băsescu Traian în legătură cu rezolvarea acestor aspecte, lucru care l-a povestit în cursul întîlnirilor cu Socol Irina, iar aceasta a fost extrem de satisfăcută de rezolvarea rapidă a problemelor de la Primăria Bucureşti” (sursa: denunţul Alinei Petre).

(va urma)
Ionel Stoica

COMENTARII DE LA CITITORI