HAOS la FISC! Un mail se va transforma în Ordin dacă ministrul Anca Dragu acceptă ilegalitatea (1)

in Lecturi la lumina ceaiului

1 ianuarie 2016 a venit cu o problemă uriaşă, globală, pentru bugetul României şi pentru Anca Dragu, ministrul tehnocrat al Finanţelor: imposibilitatea colectării taxelor şi impozitelor de la contribuabilii mijlocii, persoane fizice şi marii contribuabili. Şi asta se datorează EXCLUSIV „Nemuritorului“ preşedinte al ANAF, Gelu Ştefan Diaconu.

După cum se ştie, Finanţele Publice se tot reorganizează din 2012, de cînd Gelu Diaconu a fost numit în fruntea Fiscului de către premierul Victor Ponta, la insistenţele binomului penal Daniel Chiţoiu – Dan Radu Ruşanu. Cu fondurile furnizate de Banca Mondială, Gelu Diaconu a desfiinţat Garda Financiară şi a înlocuit-o cu o altă structură, pe numele ei de scenă ANTIFRAUDA. A dorit ca această „zeiţă“ a colectării banului public să fie neprihănită. Numai că în fruntea ANTIFRAUDEI a plasat un om care s-a dovedit, în urmă cu ceva timp, a fi putred de corupt. Şeful Antifraudei – şi, totodată, vicepreşedintele ANAF -, Romeo Florin Nicolae, a fost reţinut de procurorii DNA, plasat sub control judiciar şi urmărit penal pentru trafic de influenţă! Netulburat de arestarea protejatului său, preşedintele ANAF Gelu Diaconu – între timp intrat sub umbrela vicepremierului Gabriel Oprea – a continuat reorganizarea ANAF. Numai că „Nemuritorul“ de la Fisc – cu firmă off-shore – nu a respectat procedura inventată chiar de el.

Mobilul lui Diaconu

Luni, 4 ianuarie, pe la orele 13,31, secretarul general al ANAF, Octavian Deaconu, a transmis un mail de curtoazie şi informare către colegii săi din teritoriu. Deaconu le-a reamintit că la data de 31 decembrie 2015

şi-au încetat activitatea toate Administraţiile judeţene care au avut sub talpă contribuabilii mijlocii. Şi, începînd de la 1 ianuarie 2016, aceste divizii au fost transferate la Direcţiile Regionale. Numai că, pentru a intra în legalitate, toate statele de funcţii trebuie aprobate de Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici. Iar Agenţia condusă de secretarul de Stat József Birtalan a refuzat să emită ordinele. De ce se opune Birtalan la buna colectare a taxelor şi impozitelor, pentru că e ungur?!? Nu! Ci pentru că Gelu Diaconu a trimis documentele în ultimele zile ale anului 2015, iar timpul necesar cercetării actelor a fost prea scurt. Evident că „Nemuritorul“ preşedinte al ANAF ştie foarte bine că noua „organigramă“ nu poate intra în funcţiune fără aprobarea ANFP. Şi, atunci, de ce a trimis Gelu Diaconu documentele după ceasul al doisprezecelea? Pentru că a dorit să forţeze mîna omologului său de la ANFP şi Birtalan să semneze ca primarul Piedone în cazul Clubului Colectiv. Care a fost MOBILUL lui Diaconu? Să legifereze, prin semnătura lui Birtalan, cîteva nume care nu au ce căuta în respectivele funcţii. După cum se vede, ungurul Birtalan s-a prins de şmecheria românului Diaconu şi a refuzat să aprobe „în orb“ documentele primite pe ultima sută de metri. Mai mult, din informaţiile noastre, şeful ANFP ar fi respins statele de la Regionala Bucureşti.

(va urma)

MIHAI PÂLŞU

COMENTARII DE LA CITITORI