Horia Brenciu

in Lecturi la lumina ceaiului

Horia Brenciu (n. 27 august 1972, Braşov) este un cîntăreţ, entertainer şi prezentator român de televiziune. A absolvit Colegiul Naţional „Andrei Şaguna”, Academia de Teatru şi Film din Bucureşti şi Şcoala Populară de Artă din oraşul său. Cîntăreţul îşi face debutul la numai 18 ani, în anul 1990, în trupa „Apropo“, pe vremea respectivă cîntînd la pian, şi abia mai tîrziu remarcîndu-se vocal. Prima apariţie televizată a lui Brenciu a avut loc în vara lui 1993, în producţia TVR „Concurs de seducţie“, realizată pe litoral, la Costineşti. Concurînd cu alţi doi tineri, Brenciu a cîştigat întîietatea pentru favorurile Marinei Scupra. În acelaşi timp, trei tinere se luptau să-l cucerească pe Tino Furtună de la „Holograf“. În octombrie 1993, în calitate de colaborator, a prezentat prima ediţie a concursului interactive ROBINGO (TVR). În decembrie acelaşi an, a fost angajat la TVR, unde a prezentat formatul ROBINGO pînă în 1998. În anul 2000, se mută la Antena 1, unde prezintă emisiuni pînă în 2003. Urmează o perioadă de un an de emisiuni difuzate de către postul de televiziune Naţional TV. A fost jurat la concursul „Vocea României“, de la Pro TV, şi este jurat la „X Factor“, de la Antena 1. De asemenea, a fost cooptat în mai multe proiecte de dublaj animat românesc:
* În Seria Poveşti cu Mac-Mac, şi, mai precis, în episodul „Încîlceala din Triunghiul Bermudelor“, în rolul căpitanului Slaterry, (1998);
* În filmul Ratatouille (2008), este Talon Labarthe, avocatul lui Skinner (Constantin Bărbulescu);
* A cîntat melodia de început a serialului Aladdin, difuzat pe TVR1 (1997);
* „Happy Feet 2: Mumble dansează din nou“, Lovelace (voce, versiunea românească), în original, personajul este dublat deRobin Williams.
De asemenea, a jucat în serialul „Om sărac, om bogat“.

COMENTARII DE LA CITITORI