Iepurii

in Polemici, controverse

Vin alegerile prezidențiale. Importante, mai ales că, de la Traian Băsescu încoace, președintele este acela care semnează vînzarea țării, și nu Parlamentul sau Guvernul. În fond, este mai ieftin pentru ,,ocupant” să ofere privilegii unui singur om, nu unui întreg legislativ. Chiar dacă noi sîntem un stat anapoda, nici prezidențial și nici parlamentar, din 2004 președintele a căpătat un rol important cînd e vorba de politica economică dezastruoasă, împotriva României, iar parlamentarii s-au mulțumit să accepte și să se mulțumească cu postura de maimuțoi, dar și cu cea de ticăloși liberi. Cei care nu s-au opus sînt liberi, în grațiile Justiției, în timp ce alții, care au criticat colonizarea agresivă a țării, sînt ori prin închisoare, ori pe punctul de a fi. Asta în timp ce patrioții, cei care au contat, care au iubit România, sînt morți de ceva timp. Funcția de președinte/guvernator a devenit cea mai importantă funcție în stat, motiv pentru care preluarea ei s-a transformat într-un exercițiu al celor care conduc România în realitate, în nici un caz unul democratic, cum ar fi normal.

Că tot vorbim de președinți, încep prin a-l felicita pe Klaus Iohannis pentru adjudecarea unui nou mandat de președinte/guvernator al țării/coloniei România. Data de 21 august 2019 are să rămînă în istorie pentru multe veacuri de azi înainte. Va fi data în care America ne-a cumpărat cu o șapcă. E demn de reținut. Insula Manhattan a fost cumpărată de către Compania Olandeză a Indiilor de Vest în 1626 cu bunuri în valoare de 60 de guilderi olandezi (denumirea monedelor de aur olandeze – n. red.), echivalentul în banii actuali fiind de 1.000 de dolari. Doar cu o șapcă, al cărui preț îl estimez la maxim 10 dolari, SUA va beneficia de resursele României pentru următorii 50 de ani, pe puțin. Nu e de ici de colo, președintele naționalist al SUA, Donald Trump, s-a întrecut pe sine de data asta.

Să revenim la alegerile din noiembrie. Iohannis are să fie președinte/guvernator încă un mandat. Indiferent cine e votat, el va fi, așa că pentru ceilalți candidați campania este doar un exercițiu. Pentru a salva, însă, aparențele și a ne oferi nouă, prostimii, un simulacru de alegeri, trebuie să existe un minim de ,,hîrjoneală” electorală, cu fel și fel de personaje, astfel încît în turul doi să ,,pice” Iohannis cu doamna de fontă a României, Viorica Dăncilă.

Pentru ca acest lucru să se întîmple, scenariștii din culise ne supun atenției diverși candidați, aleși pe spînceană, astfel încît ei să asigure un tur doi convenabil. Iată de ce, în afară de Liviu Pleșoianu care vine în acest scrutin, anunțat de mai bine de un an, toți ceilalți care intră la bătaie au rolul bine stabilit, de ,,iepuri”.

Pe lîngă Dăncilă, Iohannis și Barna, îl avem, deocamdată, pe Mircea Diaconu, potențial in­dependent, fost europarlementar și fost actor. Și îl mai avem pe Theodor Paleologu, din partea PMP. Rolul lui Mircea Diaconu ar fi să îl anuleze pe Liviu Pleșoianu, dacă acesta ajunge să candideze, în timp ce Paleologu va eroda electoral voturile lui Barna, deoarece o finală PNL – USR poate să creeze probleme suplimentare celor din afară, așa că Sistemul nu dorește să riște. Iată de ce vom asista la retragerea lui Călin Popescu Tăriceanu din cursa pentru Cotroceni, și la sprijinirea de către ALDE a lui Mircea Diaconu. Iată de ce, de asemenea, Pleșoianu, singurul ,,pe bune” din această ecuație, are să fie blocat, și iată de ce Iohannis are să mai stea încă 5 ani în vacanță. Putem spune că în turul doi, Dăncilă nu are nici o șansă, în timp ce Barna l-ar detrona sigur pe Klaus Werner Iohannis, mai ales că mobilizarea neostîngiștilor este mult mai rapidă și mai de efect decît electoratul obosit și blazat al PSD-ului. Iată, așadar, că la acest simulacru de alegeri, rolul de ,,iepuri” le revine, cel puțin deocamdată, celor doi – Paleologu și Diaconu. Vom vedea curînd dacă regia va considera dacă acest fapt e sau nu suficient. Bănuiesc că săptămîna viitoare se vor face studii sociologice de piață, și dacă doi ,,iepuri” nu sînt suficienți, sigur se vor mai slobozi și alții. 

Din păcate, Diaconu va fi catalogat ,,inde­pendent”, așa că va ,,fura” puternic de la Liviu Pleșoianu, el, Diaconu, fiind simpatizat în PSD. Pe zona asta, se pare că un ,,iepure” e suficient. Nu sînt sigur, însă, că Paleologu are forța necesară de a-l ,,săpa” pe Barna, așa că mă aștept să mai fie pus în scenă cel puțin încă un ..iepuraș”, fie că este el un nou venit în politică, dar figură cunoscută, fie că va veni din zona liberală. Eu cred că cea mai tare mișcare pe care USR poate să o facă acum este să-l scoată pe Barna din cursă și să-l arunce în groapa cu lei pe Tudor Chirilă. Dar asta deja e o altă rețetă electorală.

Tano

Păreri și opinii