În amintirea marelui Corneliu Vadim Tudor – publicistul, scriitorul, poetul şi omul politic

in Pentru împrospătarea memoriei

A început anul trecut, cînd mă gîndeam, ca în atîtea dăţi, la Vadim. Cît îmi lipseşte, cîte îi datorez, dar mai ales la Vadim, cel care suna, cu glasul lui ce transmitea bucurie, chiar şi cînd te certa… Am apelat la familia Tribunului şi am reuşit anul trecut să organizăm un prim „Memorial Vadim”. A fost rememorarea lui Vadim prin prieteni, prin cei cu care glumea, se tachina, spunea o bîrfă…

Anul acesta s-a petrecut un fenomen straniu – un fel de sedimentare a gîndurilor, o transformare a unei reuniuni a prietenilor într-un regal de expuneri. S-a vorbit de Tribun, de cultură, de politică înaltă, de pasiuni.  

Opera marelui om politic, jurnalist, scriitor, poet, scenarist, prietenul sincer şi omul sensibil au fost evocate în prezenţa Lidiei Vadim Tudor, la manifestarea organizată în sala de conferinţe a hotelului Crystal Palace, pusă la dispoziţie de un alt prieten al Tribunului, Dumitru Dragomir.

După introducerea Lidiei, care a rememorat cîteva momente şi detalii puţin cunoscute din viaţa tatălui său, i-am pus întrebarea „cine, dintre cei prezenţi, îl enerva mai tare pe Tribun? Mi-am răspuns singur, evident, tot în glumă – probabil, Marius! Deci, i-am dat cuvîntul senatorului Marius Marinescu, care a declarat că Corneliu Vadim Tudor a fost cea mai marcantă personalitate cu care a colaborat. A urmat un vechi colaborator al Tribunului, jurnalistul şi deputatul Dumitru Avram, care a povestit aspecte legate de activitatea jurnalistică a lui Vadim, dar şi de admiraţia sinceră pe care acesta o avea pentru preşedintele Nicolae Ceauşescu.

După ce cunoscuta interpretă Elena Pascu, consilier municipal la Piteşti, a evocat momente frumoase pe care le-a trăit la evenimente marcante din viaţa lui Vadim, a urmat chiar… Nicolae Ceauşescu. E vorba de Nicu, fiul fratelui mezin al preşedintelui, Ion Ceauşescu. Nicu a povestit cum l-a cunoscut pe Vadim în anii ’80, cum era privit ca un poet şi om de cultură chiar din anii tinereţii. Cel mai apreciat discurs al serii a aparţinut generalului Mircea Chelaru, care, după ce a omagiat personalitatea defunctului, „un simbol mereu viu al naţionalismului”, a recomandat ca forţele naţionale să nu mai acţioneze disparat, ca degetele răsfirate de la o mînă, ci ca un „pumn eficient”.

Florin Rotaru, unul dintre cei mai de seamă oameni de cultură – laureat al premiului Puşkin pentru cultură în Rusia – a vorbit despre Vadim ca un om al cărţii – şi un pasionat colecţionar de carte.

Marele istoric literar Dan Zamfirescu a făcut legătura între rolul lui Vadim în politica anilor ’90 şi momentele actuale.

Generalul SPP Dănuţ Saulea a povestit cîteva episoade mai puţin cunoscute în care l-a însoţit pe Vadim la întîlniri extrem de importante, unele internaţionale.

Omul de afaceri Cătălin Năstase, vicepreşedinte al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri Arabi, a exprimat un profund gînd de recunoştinţă pentru Vadim, un om de care este legat destinul său şi al familiei sale.

Jurnalistul DD Rujan, „temutul” director al Vocii României, a amintit de începuturile „României Mari“, revista condusă azi de Lidia Vadim Tudor. În acest context, s-a pus în discuţie şi ideea Lidiei de a organiza un muzeu dedicat ilustrului său tată.

Dragoş Popovici, cunoscutul lider al sindicatului TAROM, fost coleg de liceu cu Vadim, a vorbit de momente de luptă comună împotriva nedreptăţilor de după 1990.

Un cuvînt de mulţumire se cuvine tuturor participanţilor, mulţi dintre ei veniţi din provincie, de la sute de kilometri, din Buzău, Vîlcea, Argeş şi din alte zone. De fapt, ei sînt cei care au demonstrat că îi onorează memoria lui Vadim, dar şi ce înseamnă să fii PRM-ist!

Mulţumiri şi d-rei Miroslava Cnejevici, venită cu echipa de filmare de la Piteşti, dar şi lui Marius Cocoş, care a filmat manifestarea. Secvenţe se pot găsi pe Youtube şi pe pagini pe care le vom anunţa.

Mulţumiri şi celor care m-au ajutat la pregătirea manifestării – Carmen Ionică, Mihai Antonescu, prof. Cristian Sandu, Claudiu Barbălată, Dragoş Popescu ş.a.

Ultimul, dar nu cel din urmă – mulţumiri lui Dumitru Dragomir, cel datorită căruia manifestarea „Memorial Corneliu Vadim Tudor”, ediţia a doua, s-a putut desfăşura în condiţii excelente.

Dragoş Dumitriu

Păreri și opinii